Bitcoin Forum
September 23, 2017, 04:11:47 AM *
News: Latest stable version of Bitcoin Core: 0.15.0.1  [Torrent]. (New!)
 
   Home   Help Search Donate Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: "Cannot obtain a lock on data directory..."  (Read 7031 times)
Proofer
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 254


View Profile
December 16, 2011, 04:03:12 AM
 #1

bitcoind 0.5.1, Mac OS 10.6.7

My first experience with bitcoind:

bitcoind -daemon
--seems OK, I can see the process, seems to be some network traffic.

But...

bitcoind -rpcallowip=192.168.168.321
Bitcoin: Cannot obtain a lock on data directory /Users/foobar/Library/Application Support/Bitcoin.  Bitcoin is probably already running.

Bitcoin is indeed already running.  Do I misunderstand usage?  I thought the daemon would be listening for commands such as rpcallowip.

1506139907
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1506139907

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1506139907
Reply with quote  #2

1506139907
Report to moderator
1506139907
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1506139907

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1506139907
Reply with quote  #2

1506139907
Report to moderator
Advertised sites are not endorsed by the Bitcoin Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction. Advertise here.
1506139907
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1506139907

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1506139907
Reply with quote  #2

1506139907
Report to moderator
1506139907
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1506139907

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1506139907
Reply with quote  #2

1506139907
Report to moderator
1506139907
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1506139907

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1506139907
Reply with quote  #2

1506139907
Report to moderator
Proofer
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 254


View Profile
December 16, 2011, 04:15:39 AM
 #2

It is bitcoin gui or the daemon running you cannot have both going at the same time they conflict as you have seen already.

But only the daemon (bitcoind) was running.

After my OP I tried to open the GUI version, and it displayed the lock error as I would expect.

Just to make sure, I just did a ps -u, saw only "bitcoind - daemon", issued the -rpcallowip command, and got the same error.
Proofer
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 254


View Profile
December 16, 2011, 04:28:06 AM
 #3

Just to make doubly sure, I restarted the Mac and without doing anything else (other than what automatically happens at startup, e.g., starting my mail client):

~ $ bitcoind -daemon
~ $ bitcoin server starting
# I waited several minutes here for a bash prompt, then hit CR and got it immediately
~ $ bitcoind -rpcallowip=192.168.168.101
Bitcoin: Cannot obtain a lock on data directory /Users/foobar/Library/Application Support/Bitcoin.  Bitcoin is probably already running.
~ $
sellscript
Sr. Member
****
Online Online

Activity: 456

sell script localbitcoins.coim


View Profile
December 19, 2015, 05:33:32 AM
 #4

in centos
default .bitcoind will install in root
how can I change dirdata to folder home

Thanks

sell script localbitcoins.coim
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Sponsored by , a Bitcoin-accepting VPN.
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!