Bitcoin Forum
May 21, 2024, 05:35:16 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 27.0 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Giovanni Santostasi – Teoria Legii Puterii Bitcoin  (Read 45 times)
This is a self-moderated topic. If you do not want to be moderated by the person who started this topic, create a new topic.
GazetaBitcoin (OP)
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1708
Merit: 6670


Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker


View Profile
April 30, 2024, 05:39:41 PM
Merited by fillippone (9)
 #1

Autor: fillippone
Topic original: Giovanni Santostasi - The Bitcoin Power Law Theory




Tot ce voiai să știi despre Teoria Legii Puterii Bitcoin, dar îți era teamă să întrebi!
Postare inițială pe BitcoinTalk.org: The BTC Scaling Law

În ultimele câteva săptămâni m-am implicat tot mai mult în studierea unui model nou, al unui profesor de astrofizică devenit ulterior neurolog, care descrie Bitcoin pe baza Legilor Puterii.

Giovanni Santostasi, cunoscut și drept BTCdragosfera a descris un model unde explică de ce Legile Puterii, care guvernează prețul și alți indicatori referitori la Bitcoin (precum adresele active și rata de hash) nu sunt aleatorii ci simptome generate de altceva, Bitcoin nefiind în speță "un activ comun, ci similar fenomenelor naturale guvernate de Legile Puterii universale, datorită buclelor recursive și infinite, care sunt fundamentale pentru sistem".
Bitcoin seamănă mai mult cu un oraș și cu un organism decat cu un activ financiar.

Santostasi și-a împărtășit primele păreri pe Reddit, în urmă cu peste 5 ani:



Aceasta postare a trecut aproape neobservată: Giovanni a stat de-o parte o vreme, concentrându-se pe noua sa aventură în neurologie, însă a continuat să lucreze la ideea sa și, în final, a publicat următorul document:



Teoria Legii Puterii Bitcoin

Dacă preferați formatul video, aici găsiți un rezumat video al acestei teorii:



Materialul nu este organizat foarte bine, așa că voi încerca să explic aceste idei mai bine, în cadrul acestui topic.

Legea Puterii este doar prima parte a modelului său referitor la BTC, acesta cuprinzând și o marjă pentru pretul bitcoin și un indicator al efectului de bulă pentru a detecta mișcările excesive de preț:



Da, desigur, ați văzut deja Graficul Curcubeu și, de fapt, Graficul Trolololo este unul al Legii Puterii.

Inovația din articolul lui Santostasi constă în faptul că Bitcoin este considerat ca un sistem financiar care se comportă precum un sistem natural, în conformitate cu legi bine definite. Și aceste legi sunt Legile Puterii. În acest sens, conținutul articolului nu este un "model" referitor la Bitcoin, ci o “teorie coerentă despre Bitcoin ".

Conform lui Santostasi:
Quote
În știința modernă, termenul de  "teorie" se referă la teorii știintifice, un tip bine definit de explicație a naturii, realizat în mod consistent cu metoda științifică, și care se conformează criteriilor solicitate de stiința modernă. Aceste teorii sunt descrise într-o asemenea manieră încât testele științifice ar trebui să poată oferi suport empiric pentru ele sau să le contrazică ("să demonstreze falsul") în mod empiric. Teoriile științifice sunt cea mai sigură, riguroasă și cuprinzătoare formă a cunoașterii științifice, [1] în contrast cu multe alte utilizări ale termenului de "teorie" referitor la ceva care nu este demonstrat sau speculativ (care, în termeni comuni, ar putea fi descris mai bine prin ipoteza cuvântului).[2]
(Citat din Wikipedia - Ed.)

<...>
Este o teorie completă, deoarece explică întregul comportament al Bitcoin. Are mai multe puncte și explică interacțiunea tuturor parametrilor înlănțuiți.

Explică inclusiv de ce există o bulă, de ce avem un minim, face și predictii care fac ca teoria să poată fi demonstrată ca fiind una falsă.

În știință, un model este o reprezentare a unei idei, a unui obiect sau chiar a unui proces sau a unui sistem utilizat spre a descrie si explica un fenomen care nu poate fi experimentat în mod direct. Modelele sunt puncte centrale pentru ceea ce fac oamenii de știință, atât în timpul cercetărilor cât și când își comunică explicațiile.

Un model este mai asemănător cu o ipoteză, deci este, asadar, o formulă matematică inițială sau un algoritm care încearcă să reproducă o parte a comportamentului subiectului studiat.

O teorie este metodă fundamentală de a înțelege un fenomen: este un procedeu complet, în sensul că încearcă să explice tot comportamentul studiat.
În acest caz, se explică modul de funcționare al parametrilor pe lanț, modul în care crește rata de adopție (prin intermediul unui mecanism viral), modul în care adopția este influențată de preț (conform legii Metcalfe).

De asemenea, se explică modul prin care prețul aduce mai mulți mineri în joc și felul în care rata de hash are legătură cu prețul, influențele aduse de ajustarea dificultății și modul în care aceasta creează o buclă inhibitivă care generează stabilitate sitemului și asa mai departe.

Oamenii încă nu înțeleg: ni se explică tot ce avem nevoie să știm despre Bitcoin, există chiar și un corolar care explică bulele și relevanța acestora. Există și părți de îmbunătățit, dar teoria este coerentă si completă: chiar este ceva important.
(Am făcut unele ajustări pentru ca propozițiile să fie mai ușor de citit.)


Introducere: Ce este O Lege a Puterii?

Conform Wikipedia:

Quote
În statistică, o Lege a Puterii este o relație între două mărimi, unde o schimbare relativă în cadrul uneia dintre mărimi conduce la o schimbare relativă în cadrul celei de-a doua mărimi, proporțional puterii de schimbare, în mod independent de dimensiunea inițială a celor două mărimi: una dintre mărimi variază ca putere a celei de-a doua.

Legile Puterii pot fi scrise în formatul următor:

Y=10^B*(x+S)^A

sau:

log(y)=A*log(x+S)+B

multe dintre fenomenele naturale, sociologice, matematice, fizice și psihologice se conformează Legilor Puterii.

Legea Puterii are câteva caracteristici importante.
  • Invarianța la scară: Legile Puterii rămân valide când variabilele implicate își schimbă nivelul de magnitudine.
  • Lipsa unei valori medii bine definite: Legile Puterii au o mediană dar nu și o valoare medie.
  • Universalitate: Legile Puterii cu același exponent produc dinamici similare.

Prima proprietate este aceea că o Lege a Puterii, reprezentată grafic logaritmic sau pe un grafic cu ambele axe având o scară logaritmică, este o linie dreaptă cu panta A, B termenul liber și S ca variabliă.

De reținut, o linie dreaptă pe un grafic logaritmic este necesară, însă nu reprezintă o evidenta suficientă pentru Legile Puterii. Determinarea Legii Puterii doar pe baza unei linii drepte pe graficul logaritmic este o abordare nesatisfăcătoare în cadrul metodei statistice.

Prețul bitcoin reprezentat în raport cu timpul
Un grafic pe care l-ați văzut deja, probabil, afișând prețul bitcoin în raport cu timpul
Acum ambele axe sunt logaritmice și o relație liniară apare
Graficul anterior, ușor modificat

Vă rog să observați că toate cele 4 grafice prezintă aceleași date. Linia albastră este identică cu cea roșie.
Singura diferență este una vizuală, diferența fiind cel mai vizibilă la linia roșie din graficul logaritmic, care prezintă prețurile bitcoin.
În realitate, puterea explicată este aceeași în toate graficele, însă scara liniară “minimalizează” erorile în primii pași ai graficului și “supraestimează” erorile în ultimii pași, întrucât prețurile au trecut de patru niveluri de magnitudine.

Graficul logaritmic “decomprimă” uniform prețul și mărimea Timp, iar funcția optimă apare ca o linie dreaptă.

Eu însumi am realizat graficele, pentru a verifica realitatea proprietăților susținute ale graficului logaritmic.

Dacă doriți să întelegeți mai bine ce sunt Legile Puterii și de ce sunt omniprezente în știință, vă rog să vă uitați la următoarele link-uri:
Geoffrey West: Matematica surprinzătoare a orașelor și corporațiilor
De ce Legile Puteri lucrează la o scară atât de mare? | Episodul 2207 | Mai aproape de Adevăr


Giovanni Santostasi a publicat deja un articol care răspunde la unele întrebări și corectează concepții eronate referitoare la Teoria Legilor Puterii:

Concepții Eronate și Erori Referitoare la Teoria Bitcoin

Aceasta este o versiune a “ceasului bitcoin" în care sunt utilizate Legile Puterii: frumoasa spirală reprezintă validitatea teoriei.






Prețul bitcoin nu este singura variabilă guvernat de Legea Puterii; adresele și rata de hash sunt și ele guvernate de legi similare.



Aceasta aduce frumusețe modelului, întrucât putem găsi o relație "intersectată".
 
Există și un video frumos pe Youtube, referitor la aceste mărimi:



Adresele și Prețurile sunt conectate prin intermediul Legii Puterii cu ceva asemănător cu Legea Metcalfe.
Rata de hash si Prețul sunt conectate prin intermediul Legii Puterii care susține prețul în mod solid, bazându-se pe costul echipamentului hardware minier.



Punctul principal al acestui model constă în faptul că raritatea nu este luată în considerare nicăieri în cadrul modelului. Teoria Legilor Puterii nu consideră modelul Stoc-Flux ca fiind relevant pentru determinarea prețului.
Desigur, autorul a intrat rapid în dezacord cu PlanB:



În acest articol Giovanni explică de ce raritatea nu joacă vreun rol în determinarea prețului:

Quote
Raritatea nu este cea care influențează prețul bitcoin

<...>
Avem 2 modele, iar modelul legii puterii nu presupune nimic referitor la raritate, find bazat doar pe observația că prețul urcă într-o manieră predictibilă. Raritatea nu face deloc parte din model. Stoc-Flux, celălalt model, în cadrul căruia raritatea este factorul principal, presupune că raritatea crește în timp. Legea puterii (care nu include deloc raritatea) conduce la “grăbește-te și obține niște BTC acum”. După cum se vede, în schimb, modelul Stoc-Flux spune că puteți lua niște BTC oricând și obțineți aceleași câștiguri, indiferent dacă ați intrat în joc în urmă cu 10 ani (cu o aceeași sumă pusă pe HODL timp de 4 ani) sau peste 10 ani de acum încolo (din nou, este vorba de același interval de HODL). Ambii investitori vor avea câștiguri de 10x în acest timp. Însă puteți observa că, pentru modelul Legii Puterii este important să intrați în joc cât mai curând posibil. Deci vedeți cum folosirea raritatății ca argument conduce la concluzii ilogice și care nu sunt susținute de fapte?

Dacă doriți să aprofundați subiectul, aveți aici un video:
De ce modelul Stoc-Flux pentru BTC, bazat pe raritate, este mai mult decât greșit, este un nonsens total.



Santostasi nu a terminat. Mai intâi încearcă să organizeze informații împrăștiate prin diverse articole si X postări.
Iar rezultatul va fi un material științific, posibil unul revizuit, și o carte educațională, care îi va detalia teoria.



Referințe:

█▀▀▀











█▄▄▄
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
e
▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄
█████████████
████████████▄███
██▐███████▄█████▀
█████████▄████▀
███▐████▄███▀
████▐██████▀
█████▀█████
███████████▄
████████████▄
██▄█████▀█████▄
▄█████████▀█████▀
███████████▀██▀
████▀█████████
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
c.h.
▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄
▀▀▀█











▄▄▄█
▄██████▄▄▄
█████████████▄▄
███████████████
███████████████
███████████████
███████████████
███░░█████████
███▌▐█████████
█████████████
███████████▀
██████████▀
████████▀
▀██▀▀
fillippone
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 2170
Merit: 15565


Fully fledged Merit Cycler - Golden Feather 22-23


View Profile WWW
April 30, 2024, 07:29:30 PM
Merited by GazetaBitcoin (1)
 #2

Thank you Gazeta once again for your invaluable work.
I still am a PlanB zealot, but this article can spur a good scientific debate about the halving significance.
I hope it will be interesting for everyone!



Courtesy Romanian translation

Mulțumesc încă o dată Gazeta pentru munca dumneavoastră neprețuită.
Sunt în continuare un fanatic al PlanB, dar acest articol poate stimula o dezbatere științifică bună despre semnificația înjumătățirii.
Sper că va fi interesant pentru toată lumea!

█▀▀▀











█▄▄▄
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
e
▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄
█████████████
████████████▄███
██▐███████▄█████▀
█████████▄████▀
███▐████▄███▀
████▐██████▀
█████▀█████
███████████▄
████████████▄
██▄█████▀█████▄
▄█████████▀█████▀
███████████▀██▀
████▀█████████
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
c.h.
▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄
▀▀▀█











▄▄▄█
▄██████▄▄▄
█████████████▄▄
███████████████
███████████████
███████████████
███████████████
███░░█████████
███▌▐█████████
█████████████
███████████▀
██████████▀
████████▀
▀██▀▀
GazetaBitcoin (OP)
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1708
Merit: 6670


Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker


View Profile
May 02, 2024, 05:37:46 PM
 #3

Thank you Gazeta once again for your invaluable work.

Grazie mille, amico mio! I am glad that you were pleased by my work. But, of course, the most important part of the "invaluable work" was done by you, writing this essay...

I still am a PlanB zealot, but this article can spur a good scientific debate about the halving significance.

To be honest, after reading your topic Modelul Stoc-Flux: Evaluând Bitcoin Bazat Pe Raritatea Sa I also became a PlanB zealot... And, while reading the topic, I realized that, at subconscious level, I was having same thought as him regarding BTC price determined by its scarcity... but he put these thoughts on paper.

I hope it will be interesting for everyone!

At same time, Giovanni Santostasi has a interesting point of view and I was interested by reading the materials you provided. So far though, it seems that PlanB was closer to "The truth", although his immense prices predicted for BTC did not come true. Still, the price soared in time... Therefore, we can't say for sure, at the moment, which one was right and which was wrong between them... but we can observe how things will develop in time Smiley

█▀▀▀











█▄▄▄
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
e
▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄
█████████████
████████████▄███
██▐███████▄█████▀
█████████▄████▀
███▐████▄███▀
████▐██████▀
█████▀█████
███████████▄
████████████▄
██▄█████▀█████▄
▄█████████▀█████▀
███████████▀██▀
████▀█████████
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
c.h.
▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄
▀▀▀█











▄▄▄█
▄██████▄▄▄
█████████████▄▄
███████████████
███████████████
███████████████
███████████████
███░░█████████
███▌▐█████████
█████████████
███████████▀
██████████▀
████████▀
▀██▀▀
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!