Sıralamada bazı kriterler var. Bunlar Ekonomi, İnsan hakları politikaları, Hukuk ve Yönetim, Uluslararası ilişkiler gibi
Bazı kriterlerle puanlanarak ortalama puanın sırasına göre yapılmış bir sıralama.
En son sıralama 2022 yılında yapılmış. 2023 için de yakında herhalde bir veri çıkar ama 2022’ye göre bir kaç şey yazabiliriz diye düşünüyorum.
Toplumun %90’ı ve üstü Müslüman olan bir millet olarak bu endekste üst sıralarda yer almalıydık ancak ilk 10’da çoğunluğu Müslüman olan hiç bir ülke yok. Sanırım en fazla müslümanı 10. Sıradaki Almanya barındırıyor. Ateizm ideolojisinin hakim olduğu Japonya ise 15. Sırada. İlk Müslüman ülke 43. Sıradaki Malezya.
Birinci sırada Danimarka varken, 2 de İrlanda, 3 de Hollanda yer alıyor. Sıralamayı kim ne amaçla yapmış bilmiyorum. Eğer algı üretme amacı varsa bu oluyor çünkü eşcinsel evliliklerin bol olduğu Hollanda üçüncü sırada. Ateist Japonya 15. Sırada ancak ben bunun algı yönetimi olduğunu düşünmüyorum.
Türkiye’nin sıralamasına gelince, 149 ülke arasında 100. Sırada kendimize yer bulmuş durumdayız.
Puanlar ise şöyle :
Ekonomi 71. Sıradayız puan : 4.93
Hukuk ve yönetim 112. Sıradayız puan : 2.94
İnsan haklarında 97. Sıradayız puan : 3.59
Uluslarası ilişkilerde ise 124. Sıradayız puan : 2.93
Böyle sanki ülkemizi karalamış gibi oluyoruz ama amacım asla bu değil. Amacım yabancı toplumların daha yaşanabilir olmasını ve ülkemizin daha az yaşanabilir olmasını eleştirmek.
Bir eleştiri de elbette listeyi hazırlayana. Irkçılık üzerinden de sıralama yapılsaydı bizim ülkemiz eminim üst sıralarda yer alırdı yani bence ülkemizde ırkçılık yok. Sadece şu Suriyelilere karşı bir antipati oluşmuş durumda onun da sebepleri hepimizin malumu ama bu bahsettiğimiz Almanya, Hollanda gibi ülkelerde ırkçılık çok fazla var. Bunu da belirtelim.
Kaynak :
http://islamicity-index.org/wp/latest-indices-2022/