Mene to recimo živcira i ja kusor vraćam na istu adresu.
Može to i tako ali ne dobijaš ništa s tim u smislu uštede novca ili smanjenja transakcijskih naknada. Bitcoin se šalje na osnovu prethodnih UTXO-a koje imaš. Da li su oni na jednoj adresi ili raspoređeni na pet različitih ne igra nikakvu ulogu. Ako se vratimo na primjer sa novčanicama, svaki UTXO je nova novčanica. Svaki put kad primiš bitcoin, dobio si novu novčanicu. Te nove novčanice možeš smjestiti sve u isti džep (jedna adresa) ili ih rasporediti (jedna u lijevi, druga u desni, pa zadnji džepovi, novčanik, džep od jakne, itd). Kad budeš sljedeći put slao bitcoin za nešto, isto će te koštati da li izvadio novčanice iz istog džepa ili svaku iz svog džepa.
A onda ima tu i tvoja lična privatnost. Ako stalno koristiš istu adresu, sve osobe kojima šalješ i od kojih primaš bitcoin mogu da vide koliko imaš BTC-a i koliko si imao. Ako je u pitanju neki veći iznos, nije loše zaštititi se. Kupio si nešto u dućanu koji prima BTC, ne mora onaj za kasom koji te je vidio i možda ti zna ime da zna da adresa s koje si platio ima još 1.5 BTC.
Znam ja to ali dobijem ono što i želim dobiti. Ja imam strogo razdvojene novčanike na escrow, cold wallet, hot wallet na kompu i hot wallet na mobitelu. Escrow i cold wallet su apsolutno svaki put detaljan coin control. Escrow mora biti da ljudi mogu provjeriti, cold wallet želim da mi je potpuno sređen i imam različite adrese u njemu sa čistom lovom (znam sve ulazne izlazne tx i mogu je isplatiti legalno) i onom za koju ne mogu dokazati porijeklo. Ko bi to sve popratio da još moram paziti i na change adrese?
Hot walleti su druga priča i tu koristim samo zbog navike, ali opet imam različite adrese za različite klijente i izvore prihoda tako da mi nekada i tu pomogne. Kada radiš s puno ljudi plus laganog istraživanja na bilo kojem exploreru je veći nego security minus. Prilično sam siguran da nema puno ljudi koji imaju imenovani svaki UTXO i izlaznu tranasakciju na electrumu? Da ne govorim o adresama.