1 usd = 60 tl çok uzak değil.
İhracat yapan şirketlerin batmaması için bir an önce olması da gerekiyor açıkçası ama bunun da sonu yok öbür yandan. İhracatçı her zaman kurun çıkmasını ister çünkü. 60tl olsa 100 ister, 100 olsa 150 olsun derler.
Ben şunu anladım ki bu ülkedeki yüksek enflasyon, yüksek faiz, yüksek vergiler vesaire gelişmiş ülkelerde görmediğimiz bütün bu finansal aşırılıkların tamamı bu ülkede kronikleşmiş durumda. Bunun da en büyük sebebi aslında bu durumun sistemi yönetenlerin de işine ve de kolayına geliyor olması.
Öbür başlıkta mı yazmıştım unuttum; Almanlar fabrikada o kadar insan çalıştırıp (atıyorum, gerçek kar oranı bunun çok altındadır sanıyorum) 10% karla araç satarken, devlet aynı otomobilin toplam fiyatından fazlasını vergi olarak cebe atıyor. Çünkü bu şekilde para kazanmanın riski yok.
Yani kendimi devlet yönetirken düşünüyorum gerçekten de bazen üretim yapmak da başa bela olabiliyor. O kadar yatırım yap, adam çalıştır, maaş öde, arge yap bilmemne sonra Çin gelsin devasa bütçesini ortaya koyup senin tüm endüstrinin içinden geçsin. O kadar emek boşa gitsin…
Almanlar bunu şu anda çok yakından tecrübe ediyor bu arada Çin üretimi araçlar yüzünden.