şimdi düşünüyorum, protestolar vs. yapılıyor ülkede kötü olduğu için. gençler oldukça fazla aktif bu tarz şeylerde. bu aklıma şöyle bir soru getirdi;
"neden çabalıyorlar ki?"
bir insanın o ya da bu ülkede doğması, o kişiye direkt gerekirse o ülke için canını feda etme görevini yüklüyor mu? ben biraz bu konularda özgür düşünüyorum. evet başka bir çaremiz yoksa o ülkeyi iyi hale getirmeliyiz ama doğarken veya yaşarken burada olmayı biz seçmiyorsak, ayrıca burada olmamız dışında ülkenin veya tarihinin bizim için bir önemi yoksa belki de istediğimizi yapabilmeliyizdir?
komşu ülkelerimize veya yakın kıyaslama yapabileceğimiz ülkelere göre durumumuzun pek iyi olmadığı aşikâr. böyle bir durumda ülkeden gitmek isteyen, "beyin göçü" yapan veya iltica eden insanlara kötü gözle mi bakmalıyız?
böyle bir tartışma açıldığında genelde bu şekilde düşünen insanlara "vatan haini" veya "100 yıl bu ülke için savaşılmasa sen burada olmazdın!" gibi cevaplar veriliyor. ben sorunun cevabını kişinin değerlerinde buluyorum. bir kişinin ülkesine, tarihine, ırkına ve ırkının geleceğine verdiği değer, hayatını nasıl yaşayacağından daha değerli geliyorsa ona o kişi ülkesinin iyiliği için elinden geleni yapacaktır. tam tersi durumda ise ben kimseyi zorlamamak gerektiğini düşünüyorum. abi adam demek ki hayatını daha iyi koşullarda yaşamak istiyor, neyin milliyetçiliğini yapıyorsun? kimseyi kendisini ilgilendiren konularda zorlamamalıyız bence. birisi emniyet kemeri takmadan araba sürmek mi istiyor? sürsün o zaman. insanları özgürleştirmek daha rahat bir dünya yaratır bana göre.
konuyu
Lachrymose'un şu mesajından ötürü açtım denebilir. kendisine de teşekkürler, görüşünü beğeniyorum.
yazıda kesinlikle türk düşmanlığı vs. bir şey hakkında görüşümü belirtmiyorum, yanlış anlaşılma olmasın. tamamen genel bir ahlak sorusu gibi görebilirsiniz, güncel olaylarla da bir bağlantı kurmaya çalışmadım.
sizin de bakış açınızı merak ediyorum.