Belki 15-20 sene önce izlediğim bir animasyon vardı bu konu aklıma onu getirdi. İnsanlar koltuklarda oturuyor hiçbir iş yapmıyordu bir şeyler izliyor yemekleri önlerinde hazır hap gibi veriliyordu. Çalışmak yok koşturmak yok hatta yürümek bile yok altlarındaki koltuk raylı bir sisteme bağlı olarak hareket ediyordu.
Bunu arattım ne olabilir diye ChatGPT Wall-E dedi. O filmi izlemiştim gerçekten böyle bir şey vardı o olabilir ama sanki başka bir şeydi. Sonuçta bu konuda belki onlarca yapım vardır insanlığın geleceği buna doğru gidiyor. Her şeyin kolayına hazırına alışıyoruz ve teknoloji geliştikçe insanlık miskinleşiyor. Belki gelecekte buna benzer bir durum olacak beden gücü gerektiren tüm işleri robotlar yapmaya başlayınca insanların çalışmasına fazla gerek kalmayacak. Minimum şekilde yaşamak isteyen de çalışmadan böyle takılacak. İyi tarafları da var kötü tarafları da. Tam senin dediğin gibi.
Bu da anlattığım şekilde bana verdiği yanıt:
Bahsettiğiniz animasyon çok büyük ihtimalle Pixar'ın "WALL·E" (2008) adlı filmi.
Özellikleriyle uyuşan noktalar:
İnsanlar, uzay gemisinde koltuklara bağlı şekilde yaşıyorlar, hiç yürümüyorlar.
Tüm ihtiyaçları (yemek, eğlence, bilgi) oturdukları koltuktan karşılanıyor.
Yemekler hazır, hızlı ve bazen sıvı/hap gibi sunuluyor.
Fiziksel aktivite yok, insanlar obezleşmiş durumda ve hareket etmeyi neredeyse unutmuşlar.
Koltuklar raylı sistem gibi hareket ediyor.
Film, tembel ve teknolojiye bağımlı bir toplum eleştirisi yapıyor.
Kısaca film hakkında:
"WALL·E", dünyada kalan son temizlik robotunun hikayesini anlatıyor. Dünya, insanlar tarafından terk edilmiş durumda çünkü çevre felaketi yaşanmış.
İnsanlar, Axiom adlı dev bir uzay gemisinde yaşıyor.
Bu gemideki insanlar yukarıda anlattığınız gibi hareketsiz, her şey otomatik.
Eğer bu değilse başka birkaç benzer örnek de önerebilirim, ama verdiğiniz tarife en uygun olan neredeyse kesinlikle bu film. İsterseniz görsellerini ya da sahnelerini da bulup paylaşabilirim.