Ya değeri sürekli artan bir varlık ile borç mu alınır? Bu nasıl bir saçmalık? Bence böyle haberler bitcoine faydadan çok zarar veriyor. Prim vermemek gerek. Sanki sırf tık almak için yalandan üretilmiş gibi duruyor bu haber. Gerçekliğine hiç inanasım yok nedense.
Borç istiyorsan merkez bankalarının karşılıksız brrrr diye bastığı kağıtlar ile borç alacaksın. Bunu ilkokul çocuğuna sorsan anlatır sana. Arzı sınırlı varlıkla kim gidip borç alacak?
Ha veren verir bak çünkü borç verenin işine gelir bu durum. Bu borcu alacak adamı nereden bulacaklar onu merak ediyorum.
Anladığım kadarıyla bitcoin ile kredi çekmeyeceksiniz, bitcoin bir güvence olarak gösterilecek.Biliyorsunuz ki oralarda ev kiralarken bile Findeks istiyorlar.Böyle sistemin içerisinde bitcoinin bir güvence olarak gösterilmesi güzel.Konut kredisi çekerken benim şu kadar bitcoinim var diyebileceksiniz ama bunun suistimal basit.Muhtemelen ETF ile kabul eder bankalar.
O zaman durum farklı. Adam nasıl olsa btc sini satmıyor ama öyle olunca btc durduğu yerde bir işe de yaramıyor. Böyle yaparak btc üzerinden kaldıraç etkisi üreterek varlıkları genişletmek mümkün gibi.
Buradaki risk de tam olarak bu işlemim kendisi aslında. Bu sefer de herkes aynı yöntem ile borçlanmaya başlar ve btc fiyatı birden çok büyük oranlarda düşüşe geçerse, güvence olarak gösterilen btc alınan borcu karşılamaya yetmeyecek ve borç alanlar btclerini satmak zorunda kalacaktır.
Borsalarda kaldıraçlı işlem açıp fiyat düşüşlerinde liq olanların başına gelenler bu işlem ile ev sahibi olmak isteyenlerin başına gelebilir. Hatta ihtimalden öte, belki de bunu bu yüzden dizayn etmiş bile olabilirler.
Çok riskli buldum şimdi böyle işlemin ayrıntılarını iyice düşününce.
Düşünsene yüz binlerce dolarlık btc tutuyorsun, ona güvenerek ev sahibi olmak üzere borç alıyorsun, sonra Elon gibi birisi sırf senin gibileri liq etmek için piyasayı düşürüyor ve hem evden oluyorsun hem btcleri satıyorsun. Elde kaldı sıfır. Kabus gibi.