Bitcoin Forum
July 22, 2025, 05:26:08 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 29.0 [Torrent]

Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: 2028-2044 Havingleri hakkında pozitifist düşüncelerim  (Read 81 times)
Wake Up (OP)
Member
**

Activity: 70
Merit: 153

Bitcoin - The Future

View Profile
July 12, 2025, 12:20:06 PM
Merited by W Jr. (1), Phoenix Anka (1), blomen (1)

Arkadaşlar, bildiğiniz üzere ~210.000 blokta bir yarılanma dediğimiz halving olayı gerçekleşiyor. Kısaca geçmiş halvingler ile ilgili bir bilgi resmi paylaşayım :

Yukarıdaki Timeline’da bazı önemli bilgiler de yer alıyor. Bitcoin Launch’dan 2012 yılındaki ilk halvinge kadar geçen 210 bin blokluk kazımda 50 BTC‘lik dağıtım yapıldı ve 10.5 m BTC üretildi. Bunun tahmini ortalama 2 milyon kadarı ulaşılamaz durumda olduğu söyleniyor. 21 milyonluk toplam arzın 19 milyon şeklinde düşünülmesi olabilir belki bu sayede ancak elbette tam sayı kimse tarafından bilinmiyor. İlk yarılanma anında bitcoin fiyatı 12.35 $ iken, 1 sene sonra 964 $ değerlemeye ulaşmış. Blok ödülü 25 BTC

İkinci Yarılanmaya geldiğimizde total circulation 15.75 m BTC‘e çıkarken, yarılanma anında değeri 663 $ iken, 1 sene sonra 2500$’a çıkmış. Yarılanma tarihi 2016. Blok ödülü 12.5 BTC

2020 yılındaki üçüncü yarılanmaya gelince artık 19 bin $’lık zirve fiyatıyla global olarak dünyada kendini tanıtan bir değer vardı. Yayınlanma anında 8500 $’a kadar gerileyen bitcolnde 1 sene sonraki fiyat 57 bin $ üstüne kadar attı. Elbette burada Tesla ve Musk gerçeğiyle Microstrategy alımları kritik eşikti. Blok ödülü 6.25 BTC‘yi gördü. Total Circulation 18.375.000 BTC ve 21 milyona oldukça yaklaşmış durumda.

Geçen seneki 2024 Nisan yarılanmasında ise ödül 3.125 BTC‘e düştü. Yarılanma anında dolaşımda 19.687.500 BTC vardı ve fiyatı 64.968 $ idi. Tam bir sene sonra ise 83 bin dolar civarında yer aldı değeri. Artık 2028’e kadar bu şartlarda devam edeceğiz ve iki gün önce zirve fiyatı ~119 bin $ ile rekor tazeledi BTC‘de.

2028-2044 senaryoları

Optimist senaryolardan bahsedeceğim şimdi arkadaşlar. Halving’in etkisini görüyorsunuz. Hiç bir yarılanmada bitcoin 1 sene sonra düşüş göstermemiş ve hiç bir sonraki yarılanmaya öncekinden daha değersiz girmemiş. Blok ödülleri daima 1/2 olarak düşmüş ve tahmini 2140 yılında son BTC kazımı yapılacak. Elbette teorik olarak bu ama pratikte bundan çok daha önce madencilik bitmiş olacak diyebiliriz.

2028 senaryosu

2028 yılında blok 1 milyonu geçecek tahmini 1.050 milyonuncu blokta yarılanma olacak ve blok ödülü 1.5625 BTC’ye gerileyecek. Tahmini blok yarılanmasına 150 bin dolarla girersek benim tahminimce 2032 yarılanmasına kadar kurumsal alımlar ve artan ilgiyle 3x yapabileceğimiz ve 400-450 bin $ seviyelerine gelebileceğimiz.

2032 senaryosu

Artık blok sayısı ~1.26 m olacak. Ödül 0.78 bitcoine kadar düşecek ve madencilerin artık kazımdan kârları gittikçe azalmaya, dolaşımdaki bitcoin yavaş yavaş oturmaya başlayacak. 400 bin dolar ile girersek bu yarılanmaya, bir sonrakine 700-750 bin dolar bandında yer almamız çok da imkansız değil. Unutmayın doların son 5 yıldaki kendi içersinde olan enflasyonu %25-30 civarında seyrediyor. Bitcoin yerinde saysa 5 sene sonra %25-30 değerlenmesi lazım.

2036 Senaryosu :
 Daima üstüne koya koya giden bitcoinde bu dönem diğerlerinden daha zorlu olur çünkü blok ödülü 0.39 bitcoine kadar gerileyecek ve benim bu süreçte pozitif beklentim 1.3-1.4 milyon dolar seviyesinde olabileceğimiz olur.

2040-44 senaryosu

Buralarda büyük değişimler beklemiyorum çünkü arzın neredeyse tamamı teorik olarak çıkarılmış durumda olacak ve devletler bu bahsettiğimiz senaryolar gerçek olursa değer saklama aracı olarak BTC stoklayacaklar. Altınları kasasında tutan devletler artık dijital soğuk cüzdanlarıyla işlemler yapabilirler. Arz neredeyse bitmiş olacağı için artık sadece dolaşımda var olan ve “Big Whale” cüzdanların hareketleriyle yönlenebilecek bir değer olabiliriz. Tahminin 2 ila 2.4 milyon dolar arası bir değerleme.

Bu yüzden ortalama artışın bugüne göre 24 kat olacağını ve günlük hayatın içinde olacağını düşündüğüm bitcoin ile uzun soluklu birikim yapmanın neden mantıklı olması gerektiğini anlatan, özellikle belirtiyorum ki optimist ( ki bence olacak senaryo bundan çok farklı olmayacak) düşüncemle tahminlerim bunlardır.

Yatırım tavsiyesi değildir, sadece birer tahminden ibarettir. Sizin beklentileriniz neler? 19 senede 24x çok mu astronomik bir tahmin böylesine büyük bir dijital altın için?
Kaynak : https://www.bitgetapps.com/en/academy/12560603827673?content=2.60.0_1752321503298_3_70

A person who likes to research things, a Bitcoin enthusiast with a positive outlook.
Phoenix Anka
Hero Member

Activity: 1358
Merit: 868

Spinly.io - Next-gen Crypto iGaming Platform

View Profile
July 13, 2025, 09:32:45 AM

Yatırım tavsiyesi değildir, sadece birer tahminden ibarettir. Sizin beklentileriniz neler? 19 senede 24x çok mu astronomik bir tahmin böylesine büyük bir dijital altın için?

Hocam eline sağlık. Elbette geleceğe dair pozitif düşünceler çok iyi. Bitcoin geleceğin en önemli yerlerinde olabilecek bir proje bu konuda hemfikiriz. Şöyle yazıya bakınca 2044 yılındaki tahminin 2.4 milyon dolar ve bana şu an ne kadar uzak geliyor bir bilsen.

Söylediğin gibi 21 milyon Bitcoin’in çoğu çıkarılmış olacak. 2 milyon, 1.5 milyon ne kadar kayıp Bitcoin olursa olsun önemli değil. Bir yerlerde, bir cüzdanda bunlar bulunuyor sonuçta. Hesaplamalarda daima yer alacak.

2.4 milyon dolar 1 Bitcoin olursa, piyasanın market hacmi yaklaşık 50 trilyon dolar gibi bir para yapar. Altının merkez bankalarındaki rezervine bakarsak :

https://tr.tradingeconomics.com/country-list/gold-reserves

Yani arada uçurum var. Market hacmi bu kadar büyük olabilir mi bilmiyorum. Dünyada fiziksel 2-3 trilyon dolar varken, 50 trilyon dolarlık market hacmi büyük bir tahmin.

Benim tahmin sınırlarımın ötesinde ama yine de güzel yazı elinize sağlık.

░▄████████████▀▄
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▄██
████████████░█▀
████░▄▄▄███████
████▄▄▄▄▄▄▄▄░▄██
▀▀▀▀▀▀▀▀████░███
████████████░███
████████████░█▀

░▄████████████▀▄
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▄██
████████████░███
████████████░███
████████████░███
████▄▄▄▄████░██▀
████▀▀▀▀▀▀▀▀░▀
████░█▀

░▄████████████▀▄
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▄██
████████████░█▀
█████████░▄▄▄
█████████░███
░▄░██████░██▀██
▀▀░██████░▀██▄██
████████████░█▀

░▄███████▀░▄██▀▄
▀▀▀▀▀▀▀▀██▀▀▀▄██
████████████░███
████████████░███
██░▄░███████░███
██░█░███████░███
████████████░███
████████████░█▀

░▄██████▀▄
▀▀▀▀▀▀▀▄██
██████░███
██████░███
██████░███
██████░███████▀▄
██████░▀▀▀▀▀▀▄██
████████████░█▀

░▄████▀██▄█████▀▄
▀▀▀▀▀███▀▀▀▀▀▀▄██
█████████████░███
█████░█░█████░███
█████░▀░█████░███
█████████████░█▀
██████████░▄▄▄
██████████░█▀

.....  Next−Gen Crypto iGaming  .....
| 
     Play now      
Yabani
Member
**

Activity: 335
Merit: 77

View Profile
July 16, 2025, 08:56:11 AM
Merited by ajanwalker (1)

Hocam elinize sağlık, güzel ve detaylı bir analiz olmuş. Ben de uzun vadeli pozitif bakıyorum Bitcoin’e, özellikle halvinglerin fiyatlara etkisi gerçekten çarpıcı. Yine de dediğiniz gibi 2.4 milyon dolar gibi rakamlar kulağa çok büyük geliyor, piyasa hacmi açısından düşündüğümüzde böyle bir büyüme biraz hayal gibi.

Ama belki de tam da bu yüzden Bitcoin’in “dijital altın” olması, yani hem sınırlı arz hem de artan talep ile bu kadar yüksek değerlere çıkması sürpriz olmaz. Öte yandan dünya ekonomisinin ve para sistemlerinin geleceği ne gösterir bilinmez. Enflasyon, yeni regülasyonlar, teknolojik gelişmeler derken her şey değişebilir.

Benim için asıl önemli olan şu: Bitcoin’in bu yolculuğu boyunca, bu kadar kısa sürede hem yatırımcı hem de teknoloji tarafında böylesine kabul görmesi bile büyük başarı. Kalan yol uzun, ama potansiyel de büyük.

Yatırım tavsiyesi değil ama bence uzun vadeli tutmak en iyisi. Zaman gösterecek, bakalım 2044’te durum ne olacak.

Tekrar teşekkürler paylaşım için, böyle yazılar kafa açıyor.
W Jr.
Copper Member
Legendary
*

Activity: 1708
Merit: 1278

View Profile
July 16, 2025, 07:06:28 PM

Hocam elinize sağlık, güzel ve detaylı bir analiz olmuş. Ben de uzun vadeli pozitif bakıyorum Bitcoin’e, özellikle halvinglerin fiyatlara etkisi gerçekten çarpıcı. Yine de dediğiniz gibi 2.4 milyon dolar gibi rakamlar kulağa çok büyük geliyor, piyasa hacmi açısından düşündüğümüzde böyle bir büyüme biraz hayal gibi.

Ama belki de tam da bu yüzden Bitcoin’in “dijital altın” olması, yani hem sınırlı arz hem de artan talep ile bu kadar yüksek değerlere çıkması sürpriz olmaz. Öte yandan dünya ekonomisinin ve para sistemlerinin geleceği ne gösterir bilinmez. Enflasyon, yeni regülasyonlar, teknolojik gelişmeler derken her şey değişebilir.

Benim için asıl önemli olan şu: Bitcoin’in bu yolculuğu boyunca, bu kadar kısa sürede hem yatırımcı hem de teknoloji tarafında böylesine kabul görmesi bile büyük başarı. Kalan yol uzun, ama potansiyel de büyük.

Yatırım tavsiyesi değil ama bence uzun vadeli tutmak en iyisi. Zaman gösterecek, bakalım 2044’te durum ne olacak.

Tekrar teşekkürler paylaşım için, böyle yazılar kafa açıyor.

Dijital altın oldu bile hatta bence dijital altın değil, daha fazlası.

Altın tükenir bir kaynak ve sürekli yeni madenler çıkıyor.Bitcoinde ise madenci sayısı belli çıkarılacak maden sayısı belli.O yüzden altından teorik olarak farklı ama en kıymetli maden altın olduğu için böyle bir benzetme yapıyorlar.

Bence bitcoin gelecekte elinde tutmayacakları pişman edecek bir birim olacak.Bugün imza kampanyalarında kullandığımız cüzdanların miktarı gelecekte hayal edemeyeceğimiz paralar olarak görünecek.

R

▀▀▀▀▀▀▀██████▄▄
████████████████
▀▀▀▀█████▀▀▀█████
████████▌███▐████
▄▄▄▄█████▄▄▄█████
████████████████
▄▄▄▄▄▄▄██████▀▀
LLBIT|
4,000+ GAMES
███████████████████
██████████▀▄▀▀▀████