Bu konuda mütevazı olmayacağım, peynir konusunda kendimi çok bilgili ve ilgili buluyorum. Damak tadımın da peynir seçiciliği konusunda iyi olduğunu düşünüyorum.
Yapılan listedeki 5 peynirin 4’ü bence de mükemmel. Sadece her peynir her şekilde yenmiyor, aralarındaki fark buradan geliyor.
Kendim bir liste yapacak olsam 1. sıraya koyacağım peynir kesinlikle Kars gravyeri ya da Kars kaşarı olurdu. İkisi de bu topraklarda yapılan en iyi peynirlere giriyor bence. Iğdır ve Kars bölgesindeki hayvanların sütü kullanılıyor, ağızda bıraktığı doku ve tat bence mükemmel. Yeterince reklamı yapılmadığı için değeri bilinmiyor. O coğrafyaya gitme şansınız varsa mutlaka gidin ve yerinde tadım yapın. Şirince’de şarap tadımı yapar gibi peynir tadımı yapan yerler var, Kars Peynir Müzesi de gezilip görülecek yerlerden birisi.
2. sıraya Bergama tulum peynirini koyardım. Listede yer vermemişler, Erzincan tulum peyniri ile hiçbir benzerliği yoktur yine kaşar peyniri formunda ve sert bir peynirdir, yine yerinde yemek yapılacak en iyi şeylerden birisidir. Bergama’ya yolunuz düşerse fırından sıcak bir ekmek alıp herhangi bir çay bahçesine oturup istediğiniz gibi peynirinizi yiyebilirsiniz. Bir sürü yerel dükkanda inanılmaz lezzetle satıyorlar.
3. sıra Ezine olur, yanına karpuzla ya da pembe domatesle efsane bir tat yakalanır. Zeytinyağını gezdir, domatesle harmanla ve tadını çıkara çıkara ye. Yanına rakı da efsane gider

Mihaliç bana hitap etmiyor, bence aşırı tuzlu ve sağlıksız bir peynir. Erzincan tulumun da iyisi çok iyi olur ama kötüsü pek çekilmez. Bir de Konya küflü peyniri var ki yere göre sığdırmazlar ama bence çok kötü, sırf tuz