İlkokuldan itibaren başlayan eğitimin örgün eğitimi bitirme süresi olarak geçmesi beklenen süreyi ifade ediyor ve bu 2024 yılı da 17.2 yıla indi. Yine de 17 yıl eğitim süresi bitişinde iş bulmayınca gençlerin neden isyan ettiğini böylece anlıyoruz. Hayatının 17 yılını eğitime vermiş bir bireyi iş sahibi yapmak devletin zorunlu göreviyken devlet herkes kendine iş yaratsın diye saçma sapan argümanlar geliştirmiş.
Eğitimin kaliteli olması gerektiğini söylerken, öğrencileri iş hayatına hazırlayan, öğrencilerin daha yetenekli oldukları konulara eğer merakları da varsa yönlendirilmeleri ve eğitim hayatları boyunca bu alana yoğunlaşılması, öğrencilerin çok kolay ulaşabilecekleri bilgileri ezberletme gibi yanlış yöntemlerin sonlandırılmasından bahsediliyor. Buna benzer çok fazla örnek verebiliriz, buradaki asıl mesele zaman kaybetmeden istedikleri alana yönlendirilmeleri ve bu alanlarda kaliteli eğitim alarak hayata hazır olarak mezun olmalarıdır.
Yetenekli olduğu ve yapmak istediği mesleğin okulunu kazanamadı diye birçok kişi yapmak istemediği meslekler için uğraşıyor. Öğrencinin yapmak istediği mesleği seçerken bir sınava girerek o bölümü kazanmak zorunda olması doğru bir yöntem değil. Bence doğru yöntem, öğrenci yeteneği olduğu ve yapmak istediği mesleğin bölümüne rahat bir şekilde girebilmeli ama o bölümden mezun olması zor olmalı. Yani yeteneği ya da isteği o bölüm için yeterliyse mezun olmalı. Bölümden mezun olmak için yeterlilik sınırı çok üst olmalı ki o bölümü meslek olarak yapabilecek insanlar gerçekten mezun olsun ve yapsınlar.
Bu yöntemin de artıları ve eksileri olabilir ama burada alanında bir şeyler yapabilmek için alanı olmayan soruları cevaplamak zorunda kalma durumu da ortadan kalkar. Zaten en büyük eksiklerden biri de bu değil mi. A mesleğini yapmak için 10 puan alması gereken bir kişi B,C ve D mesleklerinin sorularını da bilmek zorunda ve diğerleriyle yarışmak zorunda kalıyor. Bunun yerine üniversitelerden mezun olmak çok zor olmalı ve o alanda yeterli olmayan mezun olmamalı. Yeterli olan ise zaten mezun olup işini yapabilmeli tekrar bir yarışa girmemeli.