Autor:
LoyceVWątek oryginalny:
How to lose your Bitcoins with CTRL-C CTRL-V
Właśnie zobaczyłem
kolejną ofiarę na
Clipboard Hijacker Malware.
Jak to działa1. wybierasz adres Bitcoin i naciskasz CTRL-C
2. Malware zmienia adres na adres należący do hakera/oszusta
3. naciskasz CTRL-V i tracisz wysłane pieniądze
Nawet jeśli sprawdzisz część wprowadzonego adresu Bitcoin, istnieje duża szansa, że kilka pierwszych znaków będzie takich samych i nadal nie zauważysz, że adres został zmieniony.
Jak temu zapobiec1.
Nie używaj Windowsa, ale jak oboje wiemy, tego też nie zmienisz.
2. Sprawdź cały adres po skopiowaniu/wklejeniu, a nie tylko pierwsze (lub ostatnie) znaki. Sprawdź też niektóre w środku. To dużo pracy, więc jest szansa, że tego też nie zrobisz.
3 Wymyśliłem coś innego: Nie kopiuj całego adresu Bitcoin, tylko jego część i ostatnie znaki wpisz ręcznie. Nawet jeśli malware zastąpi sam niekompletny adres Bitcoin, twój portfel nie zaakceptuje (nieprawidłowego) adresu, jeśli sam wpisałeś kilka dodatkowych znaków.
Następnie należy wykonać krok 2: sprawdzić adres!
4. Użyj funkcji kopiuj/wklej, aby sprawdzić część adresu. Załóżmy, że chcesz wysłać pieniądze na adres 1PjpEgknyKxQKXtMcYFDym8odkfohFGkui. Po skopiowaniu/wklejeniu wybierz „yKxQKXtMc” z
wklejonego adresu, a następnie naciśnij CTRL-C. Następnie użyj CTRL-F, a następnie CTRL-V, aby sprawdzić, czy częściowy adres jest zgodny z oryginalnym źródłem adresu. Upewnij się, że źródło jest autentyczne: e-maile mogą być również sfałszowane!
5. dodaję tutaj sugestię
o_e_l_e_o:
Za każdym razem, gdy wysyłam coiny z dowolnego portfela, umieszczam adres, o którym wiem, że jest poprawny, tuż obok adresu, który wprowadziłem w celu wysłania. Zwykle oznacza to albo trzymanie portfela hardware lub telefonu obok ekranu komputera, albo zmianę rozmiaru dwóch okien w telefonie lub komputerze, aby fizycznie umieścić dwa adresy tuż obok siebie. Gdy masz dwa adresy oddalone od siebie o mniej niż centymetr, bardzo łatwo jest zweryfikować cały adres, a nie tylko kilka znaków na początku lub na końcu.
Bądź czujnySprawdź, sprawdź dwukrotnie i sprawdź trzykrotnie, zanim wyślesz pieniądze!
Proszę nie spamowaćPowiedziałem proszę

Usunę
nadmiar cytatów.
Tłumaczenie wykonane w ramach inicjatywy AOBT: