Yaklaşık 15 senedir aktif şekilde yeni stadyumda maçlara giden ve aynı koltukta 15 senelik Galatasaray kombinesi sahibi olan biri olarak, bu haberlerin nasıl yapılabildiğine aklım ermiyor açıkçası.
Böyle bir imkân varsa, insanlar neden fener maçlarında ya da önceki yıllardaki Avrupa maçlarında bunun yapılmadığını hiç düşünmüyor mu?
Ya da alt kısımda vereceğim linkte olduğu gibi, yayıncı Bilal Soydaş’ın videosunda insanlar kendi seslerini bile duyamazken arka planda uzatma dakikalarının anonsunu neredeyse duyamamaları, yorum yapmadan önce kimseye fikir vermiyor mu? Sözde hoparlörlerden gelen ıslık sesiyle anonsçunun duyuru sesi aynı anda mı veriliyor yani? Nasıl bir teknoloji bizdeki yahu!
https://x.com/bilalsoydasrs/status/1981417778784723185Hadi diyelim maç ortadayken çaldın ıslık anonslarını; peki ya gerideyken veya son dakikalarda kafa kafayayken tribünün düştüğü anlar yaşanabiliyor. O anlarda neden bu anonslar düşük düzeyde başlatılıp desteğe devam edilmiyor? Madem böyle bir imkân var, ver ince ince müziği, taraftar destek versin

Ama o anları panikle izleyen ve bağrışmaların arasında o yoğun ıslık baskısını arayan biz taraftarlar, bu söylemlere şaşırmaktan öteye gidemiyoruz.
Tamamını geçtim, muhtemelen fenerbahçe taraftarları yaklaşık 15 senedir Şampiyonlar Ligi’ne katılmadıkları için kuralların farkında değiller diye düşünüyorum.
- Her Şampiyonlar Ligi maçında reklam panolarının kontrolü UEFA’dadır; mevcut ya da yeni reklamverenlerin reklamlarını bu maçlarda yayınlayamazsınız. Anlaşma ve yayınlama izni tamamen UEFA’ya aittir.
- Maçtan önceki seremonide sahaya çıkacak çocukları Türkiye liginde kulüp kendi belirlerken, Şampiyonlar Ligi maçlarında bu yetki UEFA’ya aittir. Onların seçtiği kişiler futbolcularla birlikte seremonide yer alır.
- Tribünlerde bizim kendi güvenliklerimizin yanı sıra UEFA yetkilileri de bulunur. Tribünlerde kafanıza göre hareket edemezsiniz. Otopark ve gişe kontrollerinden sonra lounge alanından tribüne geçerken iki maçtır koridor çıkışında tekrar bilet kontrolü yapılıyor. Göstermezsen koltuğuna geçemiyorsun

- Maç esnasında yapılacak anonslar, çalınacak şarkılar ve gösterilecek uyarılar, kulüpte bu işle sorumlu kişinin yanı sıra kabinde yer alan UEFA gözlemcisinin kontrolü altında yapılır. Keyfine göre atakta ıslık ya da efekt çalamazsın. İstersen çal tabi, gözlemci notlarına eklesin de sonraki maçta seyircisiz oynayıp götüne 200 milyon TL kaçsın. Atış serbest. (Liverpool maçında bilet ve store gelirleri yaklaşık 200 milyon TL civarındaydı)
Daha birçok madde eklenebilir ama özetle; Avrupa maçlarında kural kitabı UEFA ve delegelerindedir, oldukça da sıkı kurallara sahiplerdir. "Yok ben hâlâ iddia ediyorum" diyen bir fenerbahçeli dostumuz varsa, bir gün Avrupa maçında locamızda misafir edeyim kendisini. Yoğun beste ya da ıslık anında arka planda anonsu hayal meyal dinlerken bu düşüncelerini bir daha sorgulasın.

Neyse, ben gideyim de bir nane-limon-bal-zencefil daha hazırlayayım. Liverpool maçından sonra loca ve VIP’lerdeki “sessiz, sakin” arkadaşlarımızın bile sesi bir haftada kendine gelmişken, Bodo maçından sonra üç gün geçti ve boğazın/sesin toparlanma süreci hâlâ devam ediyor.