Yazar:
GazetaBitcoinOrjinal Konu:
Phil Zimmermann's thoughts about PGP - We all should read them
Sırasıyla geçmişte benim ve
bitmover tarafından sunulan
Kripto Anarşist Manifestosu ve
Cypherpunk Manifestosu'na ek olarak, Phil Zimmermann'ın kendisinin anlattığı, PGP'nin arkasındaki asıl hikayenin de kesinlikle okunması gerektiğini düşünüyorum:
PGP'yi Neden Yazdım.
Bu makale Haziran 1991'de yazıldı ve 8 yıl sonra 1999''da güncellendi.
Bu makale, hangi tür olduğundan bağımsız olarak (özel konuşmalardan, kişiler arası e-postlar ve kartpostallara kadar) Phil'in mahramiyete ilişkin endişelerini dile getiriyor.
Phil'in en başından beri söylediği gibi, "
Mahramiyet hakkı, Haklar Bildirgesi'nin her köşesinde yer almaktadır. Fakat Birleşik Devletler Anayasası hazırlandığı sırada kurucu babalar insanların özel iletişim hakkını anayasada belirtmek için bir neden görmediler".
Phil herkesin mahramiyet hakkına sahip olduğunu bilgelikle gösteriyor! Ne yazık ki çoğu insan hayatlarının bu önemli parçasını dikkate almıyor. Fakat bu yazı, okuyanlara ilham verebilir çünkü, mahramiyetimizi işgal eden insanların suratına kapıyı neden kapatmamız gerektiğini açıklıyor. İnsanların,
gizleyecek hiçbir şeyleri olmasa bile, neden "
hayır!" deme hakkına sahip olmaları gerektiğini gösteriyor. Kendi bedeniniz kadar değerli olan mahramiyetinizi korumaya geçmeniz üzere gözlerinizi açmaya çalışıyor.
"
Eğer gerçekten saklayacak hiçbir şeyi olmayan bir vatandaş iseniz, kağıt mektuplarınızı neden her zaman kartpostal olarak göndermiyorsunuz? Neden her istendiğinde uyuşturucu testine girmiyorsunuz? Polisin evinizi araması için izin neden gerekli olsun? Yoksa bir şey mi saklıyorsunuz? Mektuplarınızı zarf içinde saklıyorsanız ya zararlı birisi, ya da uyuşturucu satıcısısınız. Belki de paranoyak bir kaçkınsınızdır? Yasalara uyan vatandaşlar neden e-postalarını şifreleme gereği hissetsinler?"
Yukarıdakilerin hepsi retorik sorular. Yine de insanların içinde bulundukları durumu anlayabilmeleri için yazılmalıydı -bu durum ki, hükümetlerin ve yasa uygulayıcı ajansların (bunlar da elitlerin uzantıları oluyor), vatandaşların kişisel bilgilerine, finansal bilgilerine, bilgiye
büyük veri'ye aç oldukları ve bu açlığı gidermek için gelişen teknolojiyle paralel olarak evrim geçiren bir gözetleme sistemi kurduklarıdır. Başkalarının konuşmalarına kulak misafiri olmaktan, telefon hatlarını dinlemeye ve e-postalara müdahale etmeye kadar. Hiçbir fark yok:
metodoloji değişti, ama amaç aynı kaldı - hükümetlerin vatandaşlar hakkında, iyi veya kötü fark etmeksizin, her şeyi bilmesi gerekiyor."
PGP, insanları kendi mahramiyetlerini kendilerinin kontrol etmesi için cesaretlendirir. Buna yönelik toplumsal ihtiyaç git gide artıyor. İşte bunu bu yüzden yazdım", diye açıklıyor Phil sonunda.
Hepimiz onun sözlerini dinlemeliyiz!"Eğer mahramiyet yasaklanırsa, sadece suçluların mahramiyeti olur" -- Phil Zimmermann.