cryptofrka ti je out do navečer kako je rekao u BSFL threadu pa ti zato vjerojatno ne odgovora 

Strpi se malo. 
Šta se mene tiče leverage zaobilazim u širokom luku i smatram ga porezom na budale unutar tržišta koje je toliko manipulirano kao šta je kripto. 
Znam da je bio out. Nije ništa hitno. Ako mu se da odgovoriti, neka odgovori kad stigne. Ali baš me zanima jesam li dobro shvatio.
Meni nikad nisu bili 100% jasni ti futures trading principi,razumijem otprilike sto znaci short i long, ali kako se moze zaraditi npr. 70% profita ako je cijena rasla 10% to ne razumijem.
Iz tog razloga nikad nisam koristio futures trading, a iskreno nikada to nisam niti pokusavao razumjeti jer mi je cijeli koncept apstraktan.
Leverage trading je jako rizičan baš zbog toga jer možeš vrlo lako izgubiti lovu. Zapravo, kad kreneš s time, vrlo je vjerojatno da ćeš izgubiti lovu dok ne naučiš. Ovako sam ja sebi to shvatio pa neka me netko ispravi ako sam u krivu:
Recimo da je cijena Bitcoina 100.000 dolara i smatraš da će cijena krenuti prema dolje. Na burzi imaš 10.000 dolara. Otvaraš short poziciju s 10x leverage, čime ti zapravo posuđuješ 1 BTC (u vrijednosti 100.000 dolara, odnosno 10 puta više nego što imaš love jer je leverage 10x) i odmah ga prodaješ. Znači sad si prodao 1 BTC za 100.000 dolara. Ako cijena padne na 90.000 dolara i ti odlučiš zatvoriti poziciju, onda ponovo kupuješ BTC jer moraš vratiti što si posudio. Samo što ovaj put kupuješ više BTC-a (jer imaš 100.000 dolara za koje si prodao 1 BTC pri otvaranju pozicije). Znači za 100.000 dolara možeš kupiti 1,11 BTC po cijeni 90k dolara za 1 BTC. Kupiš 1,11 BTC, vratiš 1 BTC i ostane ti 0,11 BTC koje također prodaš za USDT i tih 9900 dolara je zapravo tvoja zarada.
E sad... Problem je što ako cijena krene gore, ti svejedno moraš vratiti taj 1 BTC. U tom slučaju ako cijena naraste za 10%, ti opet kupuješ taj 1 BTC ali po vrijednosti 110.000 i trošiš svu svoju lovu (100.000 dolara za koje si prodao BTC kod otvaranja pozicije i svojih 10.000 dolara koje si imao na burzi). To se zove likvidacija i tu većina ljudi brzo izgubi lovu. Većina burzi omogućuju futures trading sa 100x leverage što znači da cijena u krivom smjeru ne smije otići više od 1%. A znamo kako je BTC cijena volatilna (ili manipulirana kako Trofo kaže) pa je onda vrlo lako izgubiti lovu.
Naravno, ovo gore je dosta pojednostavljena priča jer to još imaš naknade za otvaranje pozicije, funding svakih nekoliko sati (odnosno naknada za održavanje pozicije) i na kraju naknada za zatvaranje pozicije.