Bitcoin Forum
November 06, 2025, 10:16:47 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 30.0 [Torrent]

Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Ortalamadan Zeki Misiniz?  (Read 18 times)
lodocus (OP)
Jr. Member
*

Activity: 56
Merit: 24

View Profile
November 05, 2025, 03:59:36 PM

Bildiğiniz üzere dünya genelinde insanların ve hatta hayvanların zeka katsayısını belirlemek için kullanılan bir ölçüt var; IQ. Bu ölçütün tüm insanlardaki değerinin ortalaması 100 kabul ediliyor. Dolayısıyla 100'den daha fazla IQ sahibi kişiler ortalamadan üstün, daha düşük olanlar da ortalamanın altı zeka seviyesinde kabul ediliyor.

Dağılım milyarlarca insan üzerinden yapıldığı için, tek tek herkesi incelersek insanların yaklaşık %50'sinin ortalamanın altı zeka sahibi olması gerekiyor. Ama bunu kabul etmeyi sevmiyoruz. Kendimi ortalamanın belki bir tık üzerinde kabul eden birisi olarak, insanların neredeyse hiçbirinin neden kendinin ortalama altı olduğunu söyleyemediği üzerine düşündüm. Çünkü normalde %50'nin bunu kabul etmesi gerek, hatta Türkiye ortalamasından dolayı daha da yüksek bir kesim. Ama kimse "Ben ortalamadan aşağıdayım." diyemiyor.

Bencilliğimizi bir kenara bırakırsak, sanırım bunun ana sebebi içimizle dışımızın farklı olması. Herkes konuştuğu, mesajlaştığı insanların sadece dışa vurduğu dünyasını görüyor, ve hepimizin içi dışarıdan daha karmaşık. İçimizde dışarıya dönük yanımızdan çok daha fazla detay üzerine düşünüyor, çok fazla şeyi yorumluyoruz. Kimse bir diğerinin içini göremediği için, herkes kendi içiyle diğerlerinin dışını kıyaslamış oluyor. Doğal olarak da herkes kendini ortalamanın üstünde görüyor.

Size soruyorum, ortalamadan yukarıda mı yoksa aşağıda mı olduğunuzu düşünüyorsunuz?
Pages: [1]
  Print  

Jump to: