Shrinkflation terimi, ürünün fiyatında bir değişiklik yapılmadan boyut, ağırlık ve kalitenin düşmesi için kullanılıyor.

İşletmeler ve şirketler bu yöntemi çok sık kullanıyor çünkü sıradan tüketiciler olarak biz ya yapılan değişikliklerin farkına varmıyoruz, ya da psikolojik olarak bu değişimi fiyat artışından çok daha ufak bir etki yaratmış olarak algılıyoruz. Sadece sayılardan oluşan fiyat arttırıldığında fark edilmemesi imkansız, ama ürünlerin çok ufak detaylarında saklı kalite düşüşleri, gramajda azalmalar fark edilmesi zor şeyler.
Ve tahmin edebileceğiniz üzere bu dahiyane teknik Türkiye'de de sıkça kullanılıyor. Belki de seneler önce daha büyükmüş gibi hissettiğiniz dondurmalar, içinde daha fazla vardı dediğimiz cipsler veya tadı biraz farklı gelen çikolatalara bu "küçültmasyon" tekniği uygulanmış olabilir.
Enflasyon istatistiklerine yakalanmadan, kârınızı arttırdığınızı fark ettirmeden satışlara devam edebilmek için müthiş bir yöntem. Bence 10 yıl önceki paranın değerini bir kenara bırakıp ürünlerin kalitesini de incelesek iyi olacak. Evinizde eski paketli gıdaların ambalajlarını, kutularını başka amaçlarla kullanıyorsanız şimdikilerle kıyaslamak için içeriğine göz atabilirsiniz. Evdeki elmadan kefire kadar her şeyde eskiye göre kalite düşüşü var.
Sadece bu konu hakkında Reddit'te bir topluluk bile var:
https://www.reddit.com/r/shrinkflation/