Aslında cevap basit : Açgözlülük.
Bu tarz kuyumcular genelde piyasanın üstünde kâr teklif ediyorlar.Bir ara ekşide 10 çeyrek altına 2 ay sonunda 1 çeyrek altın eklerim diye teklif eden kuyumcular olduğunu okumuştum.Aslında baktığınızda aylık %5 getiri vaat ediyorlar ama teklifi altın cinsinden yapınca bu uyanıklar da kabul etmiş oluyor.
Sonra da tası tarağı toplayıp kaçıyorlar.Bunun gibi haberlere üzülmeyi bırakalı çok oldu.Uyanık geçinen kişilerin dolandırılmasına üzülmüyorum.Sonra da mahkeme süreçlerinde avukata 100 çeyrek parası verip altınlarını kurtarmaya çalışıyorlar
Başka ülke insanlarını tanımadığım için bilmiyorum. Bu aç gözlülük durumu bizim ülkeye has bir durum mu yoksa bun altında yatan sebep fakirlik mi? Samimi söylüyorum bu hep aklıma takılmıştır.
Sizin de dediğiniz gibi bu işi yapan kuyumcular büyük ihtimalle daha yüksek kar teklifi yapıyorlardır. Geçen hafta Bursa da bir kuyumcu ne var ne yok alıp gitmiş.
Mağdurlara mikrofon uzattılar. Yıllardır tanıyordum iyi esnaftı hiç böyle bir şey yapacağı aklıma gelmedi vs.
Kuyumcunun yaptığına diyecek şey belli ama bu mağduriyet yaşayanlara üzülmedim onu da belirteyim.
Ya aslında açgözlülük dedim de tam olarak öyle de sayılmaz.Şimdi diyeceksin ki kendinle çelişiyorsun doğru ama insanların mevduat faizine haram gözle baktıkları ama maaşlarını bankadan faiz işleyerek aldıkları bir dönemde, altınlarını tanımadığı birisine bırakarak gitmeleri açgözlülük geliyor bana.Yoksa o da kendine göre bir ticaret oluşturmuş.
Öyle altına altın veren bir faiz sistemi de görmedim.TL verip faiz alırsın ama altına faiz alman mantıksız zaten.Eğer islami yapıyla düşünüp faiz yememek için altını kuyumcuya bırakıyorsan zaten faizi baştan kabul ediyorsun.Aylık %5 faizle mevduat faizini bile solda sıfır bırakıyorsun.
Maalesef bizim insanımız dolandırılmaya çok müsait.Böyle oldukça daha da artar.Eminim ki şu an binlerce ton altın kuyumcularda emanettir.