trx sadece usdt sayesinde ayakta kalıyor yoksa çoktan luna gibi sıfırlanmıştı. hype bu senenin en verimli layer1 iydi fakat son çekişmelerden sonra fiyatını aşağıya saldı cz hype'ı bitireyim derken piyasayı da bitirdi.
biraz ayrıntıya girermisin neden ayakta kalıyor anlayamadım.
stablecoinin transferinden her ay oldukça para kazanıyorlar. her ay trx ağının gelirine bir bak 30-40 milyon dolar kazanılıyor bu da trx'i düşmemesini tutmak için zaten yeterli bir miktar.stablecoin olayı devam ettikçe trx kar marjını devam ettirecek ağı üstünde.tronun ana gelir kaynağı işlem ücretleri her ne kadar fee düşük olsa da adamlar deli gibi hacim döndürüyor ağ üzerinde. stablecoinin transferlerinin çoğu her ne kadar diğer ağlarda fazla olsa da tron ağında da fazla.En ucuz ve en hızlı usdt'yi tron ağından fee ile gönderebiliyorsun. borsalar arası transfer,p2p ödemeler ve yurt dışına para gönderme genelde tron ağından oluyor.
tron üzerinde her işlem direkt olarak fee ödetmiyor çünkü trx stake edildiğinde energy kazanıyor ve bu energy sırasında trx yakılıyor.trx yakıldığında trx stake ediliyor ve arz kitleniyor böylelikle ağ hem gelir üretiyor hem de token sürekli destekleniyor. justin sun her ne kadar kötülense de ağı aktif ve sürekli yükselen bir trend içerisinde sokmak için akıllı bir taktik geliştirmiş.
kendi dökümanlarından detaylıca bakabilirsin
https://developers.tron.network/docs/tron-economic-model