Konu başlığı İstanbul ama İstanbuldan bağımsız bir şekilde farklı şehirlerde bu durumu ranta çeviren çok fazla kesim var, buna İstanbul'da dahildir. 2.5-3 milyon maliyetle ev alıyorsunuz dönüşümden sonra 7-8 arası diyorsunuz. Bundan dolayı 20 yıllık sağlam apartmanlar bile kentsel dönüşüm adı altında yıkılıyor ve sırf yenisi para ediyor diye. Çakal müteahhitlerin yaptığı çer çöp apartmanlardan bahsetmiyorum tabiki onların bir an önce karot örneği alınıp yıkılması şart ama sırf daha fazla para kazanmak için sağlam apartmanlarını yıktırınları tanıyorum. Bununla ilgili bir düzenleme var mı bilmiyorum. Avrupa’da insanlar 60-70 senelik apartmanlarda oturuyorlar ve ufak güncellemeler ile bina hayatına sağlam bir şekilde devam ediyor. Bizde yeni yapılan apartmanların bile sağlam olduğundan şüpheliyim.
bence bu soylediginiz sey mumkun degil. yani suistimal orani %1’i bile gecmiyodur diye tahmin ediyorum. benim cevremde kentsele giren ~50 bina vardir. hepsi 30+ sene ve ciddi patlak. 6.2’lik depremde bile direkt muhurlenen 3 bina oldu. ayakta durmakta zorlaniyo binalar. kentsel şart. yeni insaatlarin da iyi kotu bi standardi var. mukemmel degiller ama en azindan iyi kotu bi denetim var. c30, bazi yerlerde c35 + b420c demir vs. standart haline geldi. zemin etudu sart. betondan 7-28 gunlerde numuneler aliniyor vsvs. şu an inşaat işleri fena değil. en denetimli hali.
ayrica ben yarisi bizden’i sadece istanbul’da var saniyodum. oteki sehirlerde de varsa mukemmel olay. arastirin derim.