Değerli forum sakinleri,
1993 yılından beri İnternet'in içinde olan 33 yıllık bir bilişimci olarak konuşuyorum.
çok özel durumlar hariç artık alan adlarının bir önemi kalmadı.
Eskiden kullanıcılar tarayıcı açıp adres satırına
www.siteadi.com diye yazar bağlanırlardı.
Ancak google hayatımıza girdikten sonra insanlar alan adlarından uzaklaştılar. google da arama yapıp ilk sonuca gidiyorlar.
dolayısı ile alan adlarının hiçbir önemi kalmadı. olay tamamen seo ya döndü.
hevesinizi kırmak istemem ama. bir site haline getirmeyeceğiniz alan adını almamanızı öneririm.
Dediğinizde haklılık payı var hocam ancak tam olarak doğru diyemem. SEO kısmında alan adının bir keyworda ya da spesifik konum ibaresi içermezi faydalı olacaktır. Yani İzmir'de bir işletme açacaksınız örnek veriyorum çilingir alanadında izmir ibaresi google da aratma metininde illaki yazacak. Şimdi çilingirciler.com alırsa lokasyon kısmı Türkiye kapsamına yayılacaktır ve rakip sayısı ve zorluğu artacaktır. Ancak izmircilingiri.com'u ki boşta alırsanız zaten izmir ve çilingir keywordlerinden SEO'da istemsizce fayda sağlayacaktır. Şimdi bu domaini alıp İzmir'deki çilingircilere AI ile 1 saat civarında basic kartvizit site tasarlayarak güzel bir meblaya satabilirsiniz. Ki bunu yapmadan da satabilirsiniz de burada sadece bir ek gelir mentalinin altını çizmek istedim.

Domainlerde modası geçmeyecek bir diğer husus kısa karakterli domainler. Zoky Moky Poky gibi sikko diyebileceğimiz isimlerde böyle aksesuar maksesuar kozmetik vs ürünlerde güzel marka ismi arayanlar güzel para verebilirler bu tamamen sizin ikili ilişkilerinize ve müşteri bağlama potansiyelinize bağlı.
Tabiki de haklı olduğunuz nokta şu domain seçimi güçlü birşeydir ama herşey değildir. Domaini aldım iş bitti yok ne kadar ekmek o kadar köfte. Yapay zeka ile videolar yapılmaya başladığında Youtube çöplüğe dönmüştü geçenlerde yanlış hatırlamıyorsam yüzbinlerce içerik silinmişti. Aynı şey SEO tarafında da algoritma güncellemeleriyle de gerçekleşiyor. Bir zamanlar PR vardı ama artık esamesi okunmuyor zamanında bu PR değerine göre backlinklere deli dehşet paralar saçılıyordu. Ki yakında SEO bile tarih olabilir ve AI ile ne arıyorsan ona sormaya geliyor artık herşey...