Bitcoin Forum
February 06, 2026, 03:59:18 PM *
News: Community awards 2025

Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Dijital dünyada çocukların güçlendirilmesine yönelik eylem planı  (Read 58 times)
emrecemsan (OP)
Hero Member

Activity: 2226
Merit: 544

View Profile
February 03, 2026, 10:04:20 AM
Merited by Balmain (1), lodocus (1)

Başlıkta bahsettiğim adla Resmi Gazete'de bir genelge yayınlandı. 2026-2030 yılları arasında uygulamaya konulması planlanıyor ve henüz detayları belirlenmemiş.

Kaynak: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2026/02/20260203-3.pdf

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı resmen dijital dünyaya el atmaya kararlı. Özetle ayvayı yedik demek oluyor bu. Anlamadıkları her alana el atmayı çok sevdikleri için bundan da eksik kalmak istememişler. Yaş derecelendirmesinden bahsediliyor örneğin. Zaten Avrupa'da PEGI var bunun için. Her oyunda kullanılıyor. Riskli buldukları oyunlara el atma ihtimalleri var yani canlarının istedikleri her oyuna. Ayrıca Steam, Epic Games gibi platformların da Türkiye'de birer temsilci bulundurması isteniyor yoksa %90 bant daraltması uygulayabilirlermiş.

İnsanlar mutlu olsun istemiyorlar her şeyi bitirmeye yemin etmişler.  Sad

meser#
Legendary
*

Activity: 1708
Merit: 1041

View Profile
February 03, 2026, 04:03:12 PM

Bu alanda bir kontrol mekanizmasının olması gerektiğini savunuyorum. Ancak bunu layıkıyla yapabileceklerini düşünmüyorum. Şöyle söyleyeyim gerçektende teknoloji ilerledikçe ahlaki yozlaşmanın ne kadar ileri düzeyde olduğunu artık iyice görüyoruz. Hani bir sav vardır ya internet olmadan önce üç harfli muhabbeti varken şimdi Esra Erol ile çarpık aile ilişkilerini daha net görüyoruz. Hah bunun gibi ahlaki yozlaşma daha önceden belirli konumlarda ve kişilerle sınırlıyken şimdi internet ve teknoloji ile dünya çapında yaygınlaşmış bir halde. 0-18 yaş arasından hemen hemen hepimiz geçtik o süreçte hormonlar ve ergenleşmenin verdiği ben bilirim havası doğruları bile sırf inat uğruna kabullenmediğimiz bir noktaya getiriyor. Şimdi hatırlıyorum da küçükken annemin arkadaş olmamı istemediği arkadaşlarıma bakıyorum da bana o yaşlarımda en çok zararı veren kişilerdi.

Bir diğer kontrol mekanizmasının olması gerektiğini savunduğum kısım ise bireylerdeki hayal gücünün gelişmesini teknoloji ciddi anlamda yavaşlatıyor hatta durduruyor. Bakınız AI ile artık düşünme mekanizmamız ciddi bir yavaşlamaya sahip örneğin ufak bir hesaplama ya da düşünmeyle ulaşabileceğimiz bir sonucu direk AI'a tak diye soruyoruz. Ya da sosyal ilişkilere cidden ket vuruyor. Biz ki sokakta saklambaç oynayarak, maçlar yaparak büyüyen bir nesildik yani sokakta yaşıtlarımızla tanışıp kaynaşarak çok güzel dostlukları inşa etmenin ne demek olduğunu bilerek büyürken şimdiki o yaştaki nesil afedersiniz çok farklı hayaller emeller doğrultusunda hareket ederek yozlaşmanın göbeğinde ilerliyor.

Ha bunlar tamamen kontrol mekanizması olması gerektiğini göstermiyor. Eğitim ailede başlar diyoruz ama 100 ailenin 3-5 tanesi gerektiği gibi çocukları ile ilgileniyor. Geri kalan eksikleri bu kontrol mekanizması halledecek dersekte çok ütopik bir hayalin peşinde oluruz. O yüzden 1 0'dan büyüktür diyerek artı noktaya odaklanmak lazım. Ama dediğim gibi amacı savunuyor ama yöntemi savunmuyorum.

FESTINA LENTE
LGD2Business
Legendary
*

Activity: 3164
Merit: 1802

Spinly.io - Next-gen Crypto iGaming Platform

View Profile
February 03, 2026, 04:30:40 PM
Merited by Balmain (1)

Şu anki iktidarın halk yararına tek bir icraati yokken ve çocuklar her geçen gün daha kötü koşullar altında büyümek zorunda kalırken bunlardan iyi bir şey çıkmasını bekleyen saf insan kaldıysa ülkede emin olun sizi çok üzecekler. Grin
Tek bildikleri şey yasaklamalar ve insanları kontrol altında tutmak. Ülkede nefes alacak tek bir alan bile bırakmamaya kararlılar. Maalesef sistemin değişmesi nedeniyle bunlardan bir şekilde kurtulsak bile yeni gelenler de çok farklı olmayacak kaybedilmiş birçok hak geri alınamayacak. Tepkimizi en sert şekilde göstersek bile azınlık kalıyoruz. Artık ülke geri dönüşü imkansız bir yola girdi, kurtarabilen kendi neslini kurtarsın.

░▄████████████▀▄
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▄██
████████████░█▀
████░▄▄▄███████
████▄▄▄▄▄▄▄▄░▄██
▀▀▀▀▀▀▀▀████░███
████████████░███
████████████░█▀

░▄████████████▀▄
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▄██
████████████░███
████████████░███
████████████░███
████▄▄▄▄████░██▀
████▀▀▀▀▀▀▀▀░▀
████░█▀

░▄████████████▀▄
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▄██
████████████░█▀
█████████░▄▄▄
█████████░███
░▄░██████░██▀██
▀▀░██████░▀██▄██
████████████░█▀

░▄███████▀░▄██▀▄
▀▀▀▀▀▀▀▀██▀▀▀▄██
████████████░███
████████████░███
██░▄░███████░███
██░█░███████░███
████████████░███
████████████░█▀

░▄██████▀▄
▀▀▀▀▀▀▀▄██
██████░███
██████░███
██████░███
██████░███████▀▄
██████░▀▀▀▀▀▀▄██
████████████░█▀

░▄████▀██▄█████▀▄
▀▀▀▀▀███▀▀▀▀▀▀▄██
█████████████░███
█████░█░█████░███
█████░▀░█████░███
█████████████░█▀
██████████░▄▄▄
██████████░█▀

.....  Next−Gen Crypto iGaming  .....
| 
     Play now      
Balmain
Hero Member

Activity: 2506
Merit: 940

View Profile
February 03, 2026, 04:52:27 PM

Anlamadıklarını alanlarda düzenleme yapmaya çalışıyorlar sadece yasaklama yaparak. Digital Dünyayı tanımadan etmeden sadece yasaklayarak, gençlerin erişimini zorlaştırıyorlar. Steam, Epic Games Türkiye temsilcisi getirmezse kapatırlar nasıl discord kapandı hala açılmadı. Steam ve epic games kapatılırsa gençlerin, çocukların oyun oynayacak bir platformu bile kalmayacak ne yapacaklar?

Distraction
Hero Member

Activity: 2632
Merit: 588

View Profile
February 03, 2026, 06:17:25 PM

Bu dijital dünyayı onlara birilerinin çok iyi bir şekilde anlatması lazım. Çünkü bizi yönetenlerin teknoloji dünyası hakkında bilgi birikimi ne yazık ki çok düşük. Oyunlara öcü gibi bakılıyor ve televizyon dünyasında saçma sapan haberler yapıyorlar oyunlar hakkında. Yok işte oyundan etkilenmiş gitmiş birini öldürmüş gibi gibi haberler yayıyorlar. Bu bir saçmalıktan ibarettir. Biz de bilgisayar, konsol oyunları oynayarak büyüdük ve çok şükür sicilimiz tertemiz. Bu bir hobidir ve insanların elinden alınmamasını umuyorum.

Yabani
Full Member

Activity: 480
Merit: 140

View Profile
February 04, 2026, 10:19:22 AM

Bunlar geleceğin planları  şimdinin değil bugünden basit platformları kontrol altına alarak gelecekte daha kontrol edilebilir bir ortam yaratma derdinde olduklarını bilmeyen yok diye düşünüyorum
Pages: [1]
  Print  

Jump to: