Lütfen arkasında altın olduğu iddia edilen bir şeyi elinize altın geçmiyorsa kullanmayın. Bizdeki altın sertifikasında olan şey bir gün bunda da olur. Param borsada kalsın altında değerlensin diye bunlara güvenir koyarsınız bir gün aslında arkasında hiçbir şeyin olmadığını fark edersiniz.
Öncelikle anlaşılması gereken şey zaten bir şeyin "altına endeksli" olmasının pratikte imkansız olması. Yani altın altındır bunun bir istisnası yok. Eğer fiziki şekilde elime alamıyorsam, bir şekilde o altının benim olduğunu nasıl ispatlayabilirim ki?
Muhtemelen bunun da arkasında birkaç ton altın vardır fiyat ona göre şekilleniyordur normal seyirde. Ama kripto alemindeyiz, bir şeyler olur güya sizin olan altını dondururlar, silerler, bloke ederler hiç belli olmaz. Ben bunlara bulaşmayı hiç tavsiye etmiyorum.
Bu görüşe ben de katılıyorum. Altını eğer 10 yıl ve daha uzun vadede yatırım amaçlı alıyorsanız kesinlikle fiziki almak lazım. Öbür yandan 3-5 aylık vadelerde vurkaç yapmak için bu tarz ürünler değerlendirilebilir. Buna da çok karşı değilim. Bizdeki altın sertifikası aslında fikir olarak çok iyi ama hesapta olmayan şey hissedeki manipülatörlerin buraya dadanması oldu. Normalde mantıken düşününce piyasada gramı 7200 tl olan altına neden insanlar 8000 - 8500 tl versin diye dersin ama işte arz kısıtlı olunca, birisi parayı basıp sertifikaların çoğunluğunu ele geçirince böyle istediği gibi at koşturur. Resmen tahtacılık yapıyorlar altın sertifikasında. İçeriden adamı da vardır allah bilir yeni sertifika arzını da önceden haber alır kimse bu vatandaş sonra milletle top gibi oynar. Böyle olunca bir olayı kalmadı tabi altın sertifikasının. Tether ise bana göre bizim altın sertifikasından çok daha güvensiz. Yine spekülasyon amaçlı bir miktar trade edilebilir ama 10 yıl ve üzeri vadeli birikimlerim burada değerlensin diye bakılacak bir şey değil bana göre. Tether'in kendisi bile şaibeler yumağı.