Bitcoin Forum
March 06, 2026, 04:56:00 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 30.2 [Torrent]

Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Zamanınız Hızlı Mı Geçiyor?  (Read 24 times)
lodocus (OP)
Full Member

Activity: 222
Merit: 189

View Profile
March 05, 2026, 05:32:08 PM
Merited by püsür (1)

Ne zaman yaşı kendinizden daha büyük birisinden fikrini alacak olsanız zamanınızın değerinizi bilmeniz gerektiğini söyler. Bunu hayatını en dipte yaşayanlar da ultra zenginler de söylüyor. Çünkü hepimiz için değişmeyen tek bir gerçek var o da zaman. Herkesin dünyada geçireceği sayılı vakti var, ve bence bunun değerini bilmek gerçekten önemli.

Yaşlandıkça zamanımız neden mi hızlı geçiyor? Çünkü insan alışan bir varlıktır. Hayatınız boyunca tecrübeler kazanıp yeni bir şeyler deneyimledikçe bu deneyime sahip olma durumuna alışıyorsunuz, ve doğal olarak geriye sizi etkileyebilecek daha az deneyim kalıyor.

Ve rutinler zaman anlayışını öldürüyor. Bahsettiğim alışkanlıklardan en kötüsü her gününüzün birebir öncekinin kopyası olması. Çocukluk yıllarınızı, gençlik anılarınızı düşününce o yaşlardayken zamanın çok daha geniş bir kavram olduğunu, basit bir yaz tatilinin siz düşündükçe daha da uzadığını hissediyor musunuz?

Bir diğer sebep de yılların göreceli olması. 50 yaşına geldiğinizde yaşayacağınız bir yıl tüm hayatınızın %2'sini oluştururken 20 yaşındayken her yıl hayatınızın %5'i ediyordu.

Durup düşündüğünüzde son yıllarınızın sanki uçup gittiğini - hatta neredeyse hiç yaşanmadığını - düşünüyorsanız hayatınız sandığınız kadar yeni şeylerle dolu olmayabilir. Evet hepimiz yoğun bir sürecin içindeyiz ama önemli olan onu yaparken gerçekten bir şeyler yapıyor gibi hissedip hissetmediğimiz. Rutinlerinizle oynamak, bir hafta sonu evde oturmak yerine aklınıza neresi gelirse oraya gitmek, gerçekten iradenizi kullandığınızda zamanı yönetebildiğinizi fark ediyorsunuz. Günün başlayıp bitmesi bir göz kırpışı kadar hızlı geliyorsa lütfen bunlara değer verin.
l99l
Hero Member

Activity: 994
Merit: 620

View Profile
March 05, 2026, 05:50:10 PM

Bana öyle geliyor. Belli yaş sınırına gelince artık neden oluyor bilmiyorum belki de süremizin azaldığını hissettiğimiz için zaman daha hızlı tükeniyormuş gibi geliyor.
Gençlik zamanlarında ise böyle bir his yoktu sanki zaman sınırsızdı öyle hissettiriyordu. Smiley
Rutinlere saplanıp kalmak, aynı rutinlere devam etmekte çizdiğiniz güvenli alanda kalmaktan farklı değil. Bu yüzden olabildiğince rutinin dışına çıkmaya zorlamak lazım o zaman anılar daha fazla akılda kalıyor. Zaman daha güzel geçiyor.

püsür
Hero Member

Activity: 1876
Merit: 875

View Profile
March 05, 2026, 08:00:00 PM

Nörolojik açıklaması var beynin korteks kısmı vs. ama dediğiniz gibi basitçe rutine girince beyin zamanı öyle algılıyor. Daha bugün düşünmüştüm, yazın bir havuza girmiştim, göz açıp kapayıncaya kadar tekrar havuz zamanı gelecek diye. Kış ne zaman geçti, mart ayına geldik bir de 5 gün geçti bile. Bu sene İstanbul'a sanki 2 gün kar yağdı gibi oldu olmadı. Şaka gibi kış bitti, bu sene bir daha yağmayacaktır büyük ihtimal. Ama geçenlerde bir yurtdışına gittim, oradaki birkaç gün sanki normal hayattaki 10 gün gibiydi. Hiç gitmediğim değişik kültürlü bir yerdi, beyin çok farklı çalıştı ve zamanı algılamam çok değişti. Şimdi o gezime göre kafada bir referans noktası oluştu. Böyle sürekli rutinden çıksam zaman hızlı geçmemiş gibi olacak. Ama mesela gideli 3 hafta olmuş, sanki 2 gün geçmiş gibi geliyor.
Pages: [1]
  Print  

Jump to: