Ne yazık ki kağıt üzerinde bu şekilde hocam. Ağırlıklı olarak bizim ülkemizde herşey dahil konsepti ile yatılı gelen turistlerin özellikle Deniz-Kum-Güneş için gelenlerinin belki de %75-80 ülkeye pek bir para bırakmadan gidiyor. Bunun dışında ülkeye gelen misafirlerin çoğu fakir turist diyebileceğimiz nitelikte insanlar. Bir üst sınıf misafirler yine ağırlıklı olarak uluslararası acenteler, Destination Management Consultant'larla çalıştığı için sözde ülkeye giren para turizmden çok bazı ağababaların cebine giriyor. Birde ülkemizde ne yazık ki "hanut" diye bir sistem var ki belki de ülke turizmine en çok baltayı vuran şeydir. Örneğin bir turist Türkiye'ye geldiğinde alacağı şeyler halı, deri, lokum, seramik, şarap (Şirince ve Kapadokya) gibi ürünler ve bu ürünlerin hepsinde hanut sistemi var. Taksicide getirse acentede getirse turist rehberi de getirse %35-45 belki de %50 civarında fazladan ücret söz konusudur. Yani bir turiste 100$'lık birşey satıldığında en iyi ihtimalle 35 doları o turisti o işletmeye götüren kişiye gider. Yani 65 dolar işletmeye kar bırakması gerekir en iyi ihtimalle turistik bir işletme %100 koyuyor diyelim yani 32.5 dolar'a mal ediyordur. Ne yazık ki birçok yerde bu sayı %200-300 bile olabilir.
Yani orada gözüken %56'lık bir çıktı ne yazık ki gerçekleri pek yansıtmıyor hocam. 56 Milyar girdiyse bu ülkeye turizme geri dönüşü en iyi ihtimalle 20 civarıdır ancak Suudi Arabistan tarafında 41'in en kötü ihtimalle geri turizme geri dönüşğ 25-30 arasıdır.
Dipnot bırakayım: Ülkemizi ya da turizmimi kötülemiyorum turizmimiz içindeki yanlışları kötülüyorum.
Baksanıza Yunanistanda olan turizm geliri bizim yarı miktarımızdan az.
Şu tarafından da bakalım hocam. Türkiye'de en son ne zaman bir Yunan turist gördünüz? Ama son 2 senedir Bodrum Fethiye gibi yerler yerine Yunan adalarında çok fazla Türk turist vardı. Kapıda vizeyle çok akıllıca bir karar aldılar ve çok güzel bir geri dönüş aldılar.
Cruise limanında bir turistik işletmede çalışan arkadaşımla bununla ilgili konuşurken şöyle demişti. Bizim Türkler Yunan adalarına giderken ceplerine Euro doldurup gidiyorlarken, Elin gavuru beni dolandırmasınlar diye cebinde 50 dolarla çıkıyor kartlarını bile almıyor...