Bes vb sistemleri hala nasil sevemiyorsunuz anlamiyorum 30 yıl bu devlete hizmet verip 18-20 bin TL almak size yetecek mi sanıyorsunuz hükümet bu bes vb ssistemleri boşuna getirmiyor mevcut emeklilik sistemleri çöktüğü ixin kendince cozumler arıyor. Diyorki 20 yetmiyor biliyorum sana bes yapayım birazda o takviye olsun ama sen ne diyorsun ben istemiyorum

Bro millet zaten sgk primi ödüyor emeklilikte açlıktan gebermemek için. Devlet bu primlere istinaden emeklilik maaşı bağlıyor. Kimsenin BES yapmak gibi bir zorunluluğa itilmemesi lazım. Bu BES kötüdür anlamına gelmesin bu arada, demek istediğim o değil. Benim de ufak çaplı çok küçük miktarlar eklediğim bir BES yatırımım var ama bu yatırımın beni emekli etmesini falan beklemiyorum zira dediğim gibi yatırdığım miktarlar çok komik.
Sonra BES dediğimiz tam olarak nedir... BES dediğimiz şey hisse, altın, borçlanma gibi fonları satın almaktan başka bir şey değil kabaca. Fon alımına ek olarak paranın belli bir süre boyunca sistemde kalmasını sağlamak üzere, vadesinden önce yapılan çıkışlarda cezalandırma var... Bu işin sopa kısmı. Vadesi beklendiğinde ise kademeli olarak alınan devlet katkısı var, bu da işin havucu.
Aylık 1000 tl 2000 tl neyse BES'e aktaran birisi BES'te aldığına benzer bir fonu kendisi bankadan da alabilir ve istediği zaman fonunu satıp başka bir ihtiyacı için kullanabilir. Burada kişinin satın aldığı şey serbestlik. Mobilite.
BES'te ise bu hareket alanından feragat ederek parayı 60 mı 65 mi neyse o yaştan önce bozmamak ve 10 sene sistem içinde tutmak şartı ile eskiden yüzde 30, şimdilerde yüzde 20 olan devlet katkısını hak etme durumu var.
Değiş-tokuş tam olarak bu. BES'e girersen uzun süre sistem içinde kalmanın karşılığında devlet katkısını almaya hak kazanıyorsun. Girmezsen de aynı yatırımı yaparsın ama bu sefer de devlet katkısını alamamakla beraber paranı istediğin an istediğin farklı bir yatırıma veya harcamaya herhangi bir kesinti olmadan yönlendirebilirsin. Tüm olay bundan ibaret yoksa BES dediğin sihirli değnek değil. Fonlar aynı fonlar...
Bana sorarsan asıl sorun insanların BES yapmadan refaha erişemiyor olmaları ki dediğim gibi BES sihirli değnek değil. Madem BES bizim sorunumuzu çözüyor, e be kardeşim biz SGK-bağkur vs primini niye ödüyoruz?
Bu iş burada da bitmiyor. Bir de tamamlayıcı sağlık sigortası icat ettiler. Hikaye aynı hikaye.
bes için yaş sınırı 56 imiş. 60-65 vs değil. teşekkürler Hvdv