Bitcoin Forum
March 13, 2026, 07:20:16 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 30.2 [Torrent]

Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Türkiye'de plastik pipet, çatal, vs gibi ürünler yasaklanacak  (Read 59 times)
darkrangerat (OP)
Jr. Member
*

Activity: 30
Merit: 10

View Profile
March 11, 2026, 07:54:25 AM

Plastik çatal, bıçak, tabak, pipet, kulak pamuğu gibi tek kullanımlık plastik ürünlerin piyasaya arzı yıl sonunda yasaklanacak.

— Yasak kapsamında ayrıca EPS (köpük) gıda kapları, içecek kapları ve bardaklar da yer alacak.

— Düzenlemeyle yıllık 1,5 milyon ton CO₂ emisyonu engellenmesi ve 1,5 milyar TL atık yönetim maliyetinden tasarruf hedefleniyor.

— Plastik ürünlerin yerine cam, porselen, ahşap ve karton alternatifler teşvik edilecek.

— İlerleyen süreçte ıslak mendil, kargo poşeti ve plastik içerikli bardak/gıda kaplarına da kısıtlama planlanıyor.

https://x.com/gusholderhaber/status/2031626792704807054

Dünyada birçok savaş oluyor dünyayı kirletiyor diye plastik yasaklanıyor şaka gibi geliyor bu tedbirler.
mandown
Legendary
*

Activity: 2590
Merit: 2121

View Profile
March 12, 2026, 08:15:45 AM

Harika bir gelişme yaylalarda plastik çer çöp pislik görmekten bıktım be. Satılmasın et yiyecek parası olana dam gidip metal kaşık çatal almıyor gidip plastik yanında götürüyor çöp atacak yer olmayınca doğaya direk bırakıp dönüyor rezalet.

Plastik kansorejen zaten bırakın satılmasın.

Yabani
Full Member

Activity: 585
Merit: 173

View Profile
March 12, 2026, 08:32:07 AM

@mandown hocama katılıyorum doğada görüntü gerçekten berbat ama asıl mesele yasak kadar denetim ve doğru ceza şu araç cezaları milletin nasıl canını yaktı aynı şey plastik poşet vergisi de başta iyi gitti sonra herkes almaya devam etti, kimse sormuyor. Bu sefer gerçekten uygulanırsa iyi ama kağıt üzerinde kalırsa bir önemi yok. Alternatif ürünlerin fiyatı da kritik, pahalı olursa halk yine ucuz plastiğe kaçar.
karabiber
Hero Member

Activity: 2016
Merit: 928

View Profile
March 12, 2026, 08:47:03 AM

Plastik atıkların uzun yıllar doğada kaybolmadığını, ekolojik sisteme zarar verdiğini düşünürsek güzel bir gelişme. Özellikle tatil bölgelerinde yaşayanlar daha çok bilir. Kalabalık yerlerde, piknik alanları, deniz kenarlarında insanlar bu alanları resmen plastik çöplüğüne çeviriyor. Denizden bile çıkıyor bu pislikler. Evet dünyada savaşlar olabilir ama bu bizim elimizde olmayan bir durum, ama sırf doğayı kirleten başka unsurlar var diye de özellikle plastik atıkların önüne geçmemek bencillik olur diye düşünüyorum. Tüm bunların yanı sıra çevreyi kirletmemek üzerine eğitimlerin yaygınlaştırılması gerekir.

Yabani
Full Member

Activity: 585
Merit: 173

View Profile
March 12, 2026, 08:50:43 AM

Plastik atıkların uzun yıllar doğada kaybolmadığını, ekolojik sisteme zarar verdiğini düşünürsek güzel bir gelişme. Özellikle tatil bölgelerinde yaşayanlar daha çok bilir. Kalabalık yerlerde, piknik alanları, deniz kenarlarında insanlar bu alanları resmen plastik çöplüğüne çeviriyor. Denizden bile çıkıyor bu pislikler. Evet dünyada savaşlar olabilir ama bu bizim elimizde olmayan bir durum, ama sırf doğayı kirleten başka unsurlar var diye de özellikle plastik atıkların önüne geçmemek bencillik olur diye düşünüyorum. Tüm bunların yanı sıra çevreyi kirletmemek üzerine eğitimlerin yaygınlaştırılması gerekir.

işin daha kötüsü bunlar çöp olarak toplandığındada geri dönüşümü yok denecek kadar az yetmiyor üstüne gidip birde bunlar depolanıyor vs buda ayrı bir sıkıntı ve maliyet sonuçta topraklarımız yeterli büyüklükde değil birde topraklarımızı doğal atıklardan kurtarırken birde çöp depoları yapıyoruz.
W Jr.
Copper Member
Legendary
*

Activity: 1946
Merit: 1448

View Profile
March 12, 2026, 08:55:51 AM

Bir araştırmada kartonlardan da büyük çapta sorun yaratıldığını okumuştum.Karton’a da karşıyım ama plastik hepimizin baş düşmanı.Özellikle gıda ile temasında bıraktığı mikroplastikler hem kanserojen hem de yavaş yavaş ömrümüzü azaltan birer etken.Bu açıdan bakınca bu kararı destekliyorum.

Cam seçenekler bu yüzden umarım çok fiyatlamaz.İnsanlar cama yönelmeli cam sağlıktır ama cam pipet kullanmak da risklidir bunu söyleyeyim.Bardağı karıştırırken küçük kırıklar içecekle vücuda zarar verebiliyor.Bu yüzden saklama amaçlı cam kullanımını destekliyorum.

R

▀▀▀▀▀▀▀██████▄▄
████████████████
▀▀▀▀█████▀▀▀█████
████████▌███▐████
▄▄▄▄█████▄▄▄█████
████████████████
▄▄▄▄▄▄▄██████▀▀
LLBIT|
4,000+ GAMES
███████████████████
██████████▀▄▀▀▀████
████████▀▄▀██░░░███
██████▀▄███▄▀█▄▄▄██
███▀▀▀▀▀▀█▀▀▀▀▀▀███
██░░░░░░░░█░░░░░░██
██▄░░░░░░░█░░░░░▄██
███▄░░░░▄█▄▄▄▄▄████
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
█████████
▀████████
░░▀██████
░░░░▀████
░░░░░░███
▄░░░░░███
▀█▄▄▄████
░░▀▀█████
▀▀▀▀▀▀▀▀▀
█████████
░░░▀▀████
██▄▄▀░███
█░░█▄░░██
░████▀▀██
█░░█▀░░██
██▀▀▄░███
░░░▄▄████
▀▀▀▀▀▀▀▀▀
||.
|
▄▄████▄▄
▀█▀
▄▀▀▄▀█▀
▄░░▄█░██░█▄░░▄
█░▄█░▀█▄▄█▀░█▄░█
▀▄░███▄▄▄▄███░▄▀
▀▀█░░░▄▄▄▄░░░█▀▀
░░██████░░█
█░░░░▀▀░░░░█
▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄
▄░█████▀▀█████░▄
▄███████░██░███████▄
▀▀██████▄▄██████▀▀
▀▀████████▀▀
.
▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄
░▀▄░▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄░▄▀
███▀▄▀█████████████████▀▄▀
█████▀▄░▄▄▄▄▄███░▄▄▄▄▄▄▀
███████▀▄▀██████░█▄▄▄▄▄▄▄▄
█████████▀▄▄░███▄▄▄▄▄▄░▄▀
███████████░███████▀▄▀
███████████░██▀▄▄▄▄▀
███████████░▀▄▀
████████████▄▀
███████████
▄▄███████▄▄
▄████▀▀▀▀▀▀▀████▄
▄███▀▄▄███████▄▄▀███▄
▄██▀▄█▀▀▀█████▀▀▀█▄▀██▄
▄██▀▄███░░░▀████░███▄▀██▄
███░████░░░░░▀██░████░███
███░████░█▄░░░░▀░████░███
███░████░███▄░░░░████░███
▀██▄▀███░█████▄░░███▀▄██▀
▀██▄▀█▄▄▄██████▄██▀▄██▀
▀███▄▀▀███████▀▀▄███▀
▀████▄▄▄▄▄▄▄████▀
▀▀███████▀▀
OFFICIAL PARTNERSHIP
SOUTHAMPTON FC
FAZE CLAN
SSC NAPOLI
Distraction
Hero Member

Activity: 2660
Merit: 606

View Profile
March 12, 2026, 06:08:42 PM

Plastiğin meraklısı olduğumdan demiyorum ama mümkün olduğunca karton herhangi bir şey kullanmayalım ya. Karton pipet mesela iğrenç bir şey. Elin ünlüsü kısa mesafe için bile özel jetini kullanırken ben karton pipet kullanarak işkence çekmek istemiyorum. Plastik de olmayacaksa başka rahat kullanılabilecek bir malzeme olmalı. Bu kadarını da düşünsünler bir zahmet. Yoksa tabi ki doğaya zarar vermemek için duyarlı olmak önemli. Ancak hiçbir zaman dünyada insanlar tam anlamıyla bunu umursamayacak bu da bir gerçek.

xzone
Legendary
*

Activity: 3248
Merit: 1799

View Profile
March 12, 2026, 06:43:29 PM

Millet özel jetiyle dünyayı gezsin bizde iki tane bardak için çevreci kesilelim. Neyse hiç yoktan iyidir, bizim millet çöpünü bile çöp kutusuna atmaktan aciz olduğu için buna ihtiyacımız var. Gelişmiş ülkeler her türlü çöpü ayrıştırıyor, kültürü oturtmuşlar. Bizde ise deniz canlıları denize atılan plastiklerden ölüyor, kaplumbağalar yunuslar hepsi sorun yaşıyor.
İşin kötü yanı ilerleyen dönemde ıslak mendil kullanımının yasaklanacağı da söyleniyor. Bu gerçekten üzer ve zorlar, her yeri bunlarla siliyoruz cebimizden eksik etmiyoruz yokluğu çok sıkıntı yaşatır Smiley

███████████████████████████
███████▄████████████▄██████
████████▄████████▄████████
███▀█████▀▄███▄▀█████▀███
█████▀█▀▄██▀▀▀██▄▀█▀█████
███████▄███████████▄███████
███████████████████████████
███████▀███████████▀███████
████▄██▄▀██▄▄▄██▀▄██▄████
████▄████▄▀███▀▄████▄████
██▄███▀▀█▀██████▀█▀███▄███
██▀█▀████████████████▀█▀███