16Gb bir Vram ile en azla 16 milyar parametreli bir modeli eğitebiliyorsunuz
48Gb Vram ile 32b model eğitiliyor ve böyle katlanarak gidiyor.
Bellek miktarı ne kadar çok artarsa yerelde veya public modellerin eğitim miktarı o oranda büyüyor yani bu ram kıtlığını vram yerine cpu'de eğitecek bir model olmadıkça bu problem bitmeyecek ve katlanarak daha da artacak. Son üç yıldır bu duurmun farkında olan bu konu ile ilgilenenler bu işin ekmeğini sağlam yedi.
Diğer tarafta ise kripto son yıllarda farkettinizmi bilmiyorum ama yapay zeka ile ilgili eğitim vererek drop vermeye sebep olan io gibi projeler genellikle mac istiyor ve yüksek kapasiteli network. Bunun sebebi de tek bir modeli birden fazla dağınık yerdeki macler ortak olarak eğitebiliyor bunu şimdilik win pc tarafı sanırım yapamıyor.
Bugün yarın birçok proje eğitim to drop mantığında ortaya çıkabilir o ara elinizde mac varsa ki en az 16gb o projenin ekmeğini yiyebilirsiniz.
İşin daha da tuaf tarafı ise yerel olarak bir altyapınız varsa istediğiniz modeli istediğiniz gibi eğitip verdiği cevapları sanki o ortamın ürünü gibi gösterebiliyor bu sayedede cevaplar doğal ve o bölüme uygun olduğu için bu ai ama ai olduğunu kanıtlayamıyorsunuz yerel olarak eğitilen modellerdeki verileri ai olup olmadığını sorguladığınız siteler anlamıyor

çünkü adamın veri tarabınında yerel modeliniz yok.
İnternette gördüğünüz herşey bedava her konuştuğunuz paylaştığınız veri bedava sadece bir kişinin geçmişinde attığı mesajları veya twit hesaplarındaki textleri kopyalayarak yerel modelinizi eğitrebilir ve siz ölmüş olasnız bile sizin düşünce yapınızla atmaya devam edebilir.
Bakın bu iş çok çılgın noktaya geliyor. Dünyadaki savaşlarda insanların ölmesi önemsiz önemli olan insanların internette paylaştığı veri.
Bitcoin çıktığında neyse yapay zeka şuan o durumda.
Promt yazmanın eğtiimini dahi almak gerekecek promt yazmayı bilmek gelecek demek promt aslında ona verdiğiniz eğitim öncesi ona belirlediğiniz limitler sayılır şöyle düşünün
10km yola gideceksiniz ya o 10km yol boyunca başınıza gelecek işler kazalar sürüş konuları vs ne yapacağı hakkında ön bilgi gibi düşünün kaza olduğunda ne yapacak hangi yönergeyi izleyecek o yönergede hata olursa ne yapacak gibi gib.