Bitcoin Forum
March 28, 2026, 01:00:57 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 30.2 [Torrent]

Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Atık yağlar geri dönüşüme kazandırılacak  (Read 50 times)
MomusReign (OP)
Jr. Member
*

Activity: 56
Merit: 10

View Profile
March 24, 2026, 02:53:28 PM

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının, atık bitkisel yağların lavaboya dökülmesini yasaklayan yönetmelikte hazırladığı değişiklikle, bu yağların marketlerde toplanarak geri dönüşüme kazandırılması sağlanacak.
https://www.ensondakika.com.tr/atik-yaglar-marketlerde-toplanarak-geri-donusume-kazandirilacak/611089/
karabiber
Hero Member

Activity: 2030
Merit: 939

View Profile
March 26, 2026, 07:02:54 AM

Bizim millet yağını biriktirip birde onu taşıyıp markete teslim etmez. Çöp ayrıştırma kültürü de yok öncelik bence çöp ayrıştırmaya verilmeli. Bakanlığın para karşılığı toplaması gerekiyor anca o şekilde atık yağları toplayabilir. Türkiye’de bazı belediyelerin atık yağ toplamayla ilgili güzel uygulamaları var. Örneğin atık yağın belirli toplama günleri oluyor ve mahalleye gelip evden teslim alıyorlar, bunun karşılığında belediyenin sosyal tesislerinde geçen kendi kartlarına bakiye yüklemesi yapıyorlar ve bununla yemek, içecek falan alınabiliyor. Böyle uygulamalar artarsa atık yağların önemli bir kısmı toplanmış olur bence.

mandown
Legendary
*

Activity: 2604
Merit: 2140

View Profile
March 26, 2026, 07:12:58 AM

Karadenizde insan atığı açık denize salınıyor dostlar sadece yağ ile olmaz o iş araç yıkama istasyonları mutfak deterjanları tamamı rezalet durumda sonra yok kanser vsvs varya bitkisel yağ atık dahi olsa birçok kimsayaldan diye iyidir. Atılsın demiyorum ama sadece bitkisel yağ ile olacak iş değil.

Ben bu olayları şuna benzetiyorum sözde plastik doğaya atılmamalı ama çöp poşetleri plastik Cheesy şaka gibi ya sonra onu toprağın altına gömüyorlar.

Yabani
Full Member

Activity: 606
Merit: 180

View Profile
March 26, 2026, 07:23:52 AM

karadeniz meselesi çok büyük tabii ki haklısın o ayrı bir hikaye ama yağlar gerçekten deniz canlıları için ciddi sorun yaratıyor. şunun da altını çizmek lazım, insanları değiştirmek için sistemi değiştirmenin daha kolay olduğunu düşünüyorum. kore gibi ülkelerde kredi puanı veriyorlar ya da tıpkı anlatılan belediyede olduğu gibi teşvik sağlanınca o zaman insanlar hareket ediyor. bence de ücretsiz alım ve geri dönüşüm noktasının mahalleye inmesi gerekiyor, insanlar zaten çöpe döküyorsu daha fazla uğraşa kim yapar ki bu işi. ayrıca evde toplayıp biriktirmek biraz sıkıcı bir iş gerçekten onu da anlamak lazım. sistem daha kolaylaştırıcı olmalı.
Mustang Shelby
Legendary
*

Activity: 1344
Merit: 1015

View Profile
March 26, 2026, 08:30:24 AM

Döktüğümüzü nasıl anlayacaklarmış acaba? Ben tabi koku yapmasın ve orada donmasın diye zaten dökmüyorum ve lavabosunu seven dökmez diyorum ama bunun kontrolünü yapamazlar. Bunun yerine teşvik sistemi getirseler insanlar atık yağları seve seve götürür merkezlere. Az bir ücret karşılığında bunu yapabilirler bence.

Bu arada atık yağdan muhtemelen sabun yaparlar. Geri dönüşüme katkısı olur.

KHaqan007
Member
**

Activity: 202
Merit: 36

View Profile
March 26, 2026, 08:35:07 AM

motorin 80 liraya dayanmışken, 40 lira gibi bir fiyat biçerlerse insanlar yapar diye düşünüyorum.
hikrimen
Jr. Member
*

Activity: 32
Merit: 11

View Profile
March 27, 2026, 07:16:29 AM

40 liraya kime göre 40 lira dostum? maaşı bin liraya girenle yüz bin liraya girene göre bu fiyatın motivasyon etkisi farklı çalışır. asıl mesele sistemde: insanlar kolay yolü seçer zaten
Pages: [1]
  Print  

Jump to: