Bitcoin elektrik ve internet sistemine göbekten bağlı. bitcoin tamam iyi hoş ama insanlar quantumu konuşurken madencilik poollarının 3 tanesinin neredeyse %51 güce sahip olduğunu konuşmuyor. Teknik olarak en önemli konu madencilik havuzları 2. önemli olan ise elektrik 3. ise internet. bu üçünden biri veya bir kaçında problem olursa nükler falan dinlemez problem yaşar.
Aslında ilk çıktığı günden beri olması gerekenden çok uzakta bu btc denen şey ne madencilik nede kullanım amacı. Para olarak kullanan varmı? dijital para bu? anlık yollasan gitmez anlamsız zamanlarda yüksek fee vs.
Aslında zamanında pos makinalarını konuşurduk hatırlarmısınız bilmem pos yavaş bilmem ne ama kardeşim geldiğimiz nokta hakkatten rezalet birkaç proje hariç cidden ödeme sistemini çözebilen hala yok.
Bugün 2026 yılında artık global bir elektrik ve internet yok olma riskinden pek bahsedemeyiz. Eğer bir göktaşı, meteor veya uzaylı istilası olmazsa elektrik ve internetin sonsuza kadar durması pek olası değil ki bu olasılıklarda bile insanoğlunun sonunun gelmesiyle eş değer bir durumdan sonra elektrik ve internet biter.
Yani internet ve elektriğe göbekten bağlı çok doğru ama problemler kalıcı sorunlar halinde değil, geçici, çözülebilir halde olur. İnternet dünyanın her yerinde aynı anda bitmez herhalde, elektrikte de benzer şeyler söyleyebiliriz. Örneğin İran’da savaştan dolayı halk 34 gündür internete erişemiyor ama biz komşu ülke olarak 5G’ye geçtik ( pek işe yaradığı söylenemez ama internet gelişmesi olarak güncel bunu örneklendirdim.)
Yani internet ve elektrik yok olursa dersek,
BTC tamamdır yok olur ama bu durumda en son endişeleneceğimiz şey sanırım
BTC olur. Çünkü bu bir kaotik durum, yaşamsal faaliyetler için daha önemli sorunlarımızı doğurur. Özellikle elektrik yokluğu…
Yine de bölgesel veya dönemsel kesilmeler de blockchain ağı kaldığı yerden devam eder, elektrik gelince ağ işlemeye devam eder. Blockchain verileri yok olmaz bloklar olduğu gibi içeriğindeki verileri muhafazaya binlerce merkezden devam edecektir.
Madencilik konusunda da benzer endişeler taşımakla birlikte bu poolların en büyük güçlerinin madenciler olduğunu unutmamak lazım. Madenciler ağdan çıktığı vakit, havuzdan çıktığı vakit o poolların hiç bir işlevi kalmaz. Hash gücünü korumak için madencilere risk değil, güvence vermek zorunda Pool Management.
Quantum bilgisayarlara karşı da quantum için halen devam eden çalışmalar var. Bunlara özgü geliştirmeler ve yazılımlar ile önüne geçilebilme ihtimali var. Bir risk varsa bir güvence de olmalı. Ayrıca bu durumda sadece
BTC değil, tüm bankacılık işlemleri de risk altında. Bu yüzden Quantum’un tehdit ettiği tek şey
BTC değil. Bir ara bir kaç kavramı da bu konuda açmak istiyorum.
Bitcoin için günlük yaşamda Lightning tam olarak iş görmese de başlangıç için fazlasıyla iyi sayılır. Zamanla da gelişecektir. Unutmayın hocam bu sistem 2009-2010 yılları arasında kuruldu ve daha çok genç. Teknolojik gelişmelerini tamamlayınca daha iyi yerlerde olur. Ayrıca altına bakın binlerce yıldır dünyada ama kim gidip bakkaldan sakızı altınla alabiliyor ki? Şimdilik altın gibi değer saklama aracı ama gelecekte minik satoshiler ile ödeme yapılabilecek bir potansiyeli altına göre çok daha yüksek bir ihtimalle taşıyor.