Herkesin konuştuğu çözüm: GeçişKuantum tabanlı saldırılar bir gün uygulanabilir hale gelirse, çözüm geçiş sürecinde yatmaktadır. Yeni şifreleme yöntemlerinin standartlaştırılması, cüzdanlara ve altyapıya entegre edilmesi ve ardından geriye dönük uyumluluğu koruyacak ve kesintileri en aza indirecek şekilde benimsenmesi gerekecektir. İşte bu nedenle standart kuruluşları, geçiş mekanizmalarına ve risk haritalandırmasına bu kadar yoğun bir şekilde odaklanmaktadır.
Standartlar açısından, NIST anahtar oluşturma (ML-KEM) ve imzalar (ML-DSA ve SLH-DSA) için nihai post-kuantum standartlarını çoktan yayınladı. Ayrıca, kriptografik açıdan önemli bir kuantum bilgisayarın zaman çizelgesinin belirsizliğini ve geçiş planlamasının bu belirsizlik altında devam etmesi gerektiğini vurguluyor.
Blockchain açısından, kamuoyunda tartışılan geçiş modelleri genellikle şu şekildedir:
Yeni çıktı veya komut dosyası türleri gibi post-kuantum imzaları doğrulayabilen yeni harcama koşulları için protokol düzeyinde destek
Eski ve kuantum sonrası yetkilendirmelerin bir arada var olabileceği hibrit dönemler; bu sayede sistemler, kesin son tarihler belirlemeden yeni doğrulama kurallarını aşamalı olarak devreye alabilir
Ethereum'da hesap soyutlaması; burada yetkilendirme mantığı, tek bir imza şemasına kalıcı olarak sabitlenmek yerine programlanabilir hesap sözleşmelerinde yer alır ve standartlar olgunlaştıkça gelişebilen bir doğrulama süreci sağlar.
En zor kısım, her zaman olduğu gibi, koordinasyondur; gerçek bir risk ortaya çıkmadan önce yükseltmelerin kullanılabilir hale getirilmesi ve yaygın olarak benimsenmesi.
Analistlerin ve standart kuruluşlarının takip ettiği temel göstergelerCRQC bir gün pratik hale gelirse, zaman çizelgesi belirsizliğini korusa da, zincir üzerindeki ilk baskı, imza tabanlı yetkilendirme üzerinde yoğunlaşacaktır; yani kimin geçerli bir şekilde imza atabileceği konusu üzerinde.
Analistler ve standart kuruluşları, kuantum riskini tek bir kırılma anı olarak ele almak yerine, geçişin işaretlerine dikkat çekiyor:
-NIST'in anahtar oluşturma ve imzalar için ilk post-kuantum standartları gibi nihai hale getirilmiş PQC yapı taşları
-IETF taslakları dahil olmak üzere internet protokolleri için geçiş kılavuzları
-Ulusal siber güvenlik kılavuzlarında “şimdi topla, sonra şifresini çöz” senaryoları aracılığıyla uzun süreli gizlilik konusunda açık uyarılar.
https://cointelegraph.com/learn/articles/if-quantum-computing-breaks-crypto-what-actually-fails-first-and-why