gkhncskn (OP)
Newbie

Activity: 1
Merit: 0
|
 |
June 07, 2026, 09:25:48 PM |
|
Bugünlerde Bitcoin fiyatı pek parlak gitmiyor, farkındayım. İşin aslı, benim hiç Bitcoin’im de yok. O yüzden borsa ekranlarındaki o yeşil ya da kırmızı mumlar finansal olarak çok da umurumda değil.
Ama bu yazıyı, özünde paradan nefret eden bir insan olarak yazıyorum. Çelişkili gelecek belki ama, hepimiz gibi ben de bu hayatta para kazanmaya mecbur bırakılmış, mevcut sistemin sıradan bir kölesiyim. Ve yine hepimiz gibi, bu kölelikten bir gün kurtulabilmenin yolunun, yine o nefret ettiğim parayı çokça kazanmaktan geçtiğinin farkındayım.
İşte bu yüzden, okuyacağınız bu satırları kuru bir "kripto yatırımı" muhabbeti olarak görmeyin. Bunu, sistemin dişlileri arasında sıkışmış bir endüstri mühendisinin, kendi mantık çerçevesinde inandığı ve kafa yorduğu alternatif bir geleceği savunma yazısı olarak nitelendirebilirsiniz.
Bir Mühendisin Gözünden: "Üretim Bandından Kopan Ekonomi"
Yıllardır endüstriyel süreçlere bakıyorum; bir ürünün ham maddeden son kullanıcıya gidişindeki o sürtünmeyi, aradaki hantal yönetim katmanlarını, gereksiz onay mekanizmalarını görüyorum. Bir endüstri mühendisi olarak şunu söyleyebilirim: Eğer bugün bir fabrikayı "insansız" hale getirebiliyorsak, neden o fabrikanın yürüttüğü ekonomiyi hala "insanların onayladığı" o hantal bankacılık sistemleriyle yönetiyoruz?
Bence sorun burada. Üretim devrim yaşıyor ama finansman modeli hala 19. yüzyılda. Benim önerdiğim şey bir teori değil; bir sistem tasarımı.
Sistemin Darboğazı: "İnsan Onayı".
Otonom Makine Ekonomisi ve Termodinamik Değer Teorisi: Post-Kapitalist Bir Toplum Modeli Şimdi o kalın ekonomi kitaplarındaki geleneksel teorileri bir düşünün. Hepsinin temelinde yatan bir ana kısıt, bir "darboğaz" var: İnsan emeğinin sınırları ve kaynakların kıtlığı. Yüzyıllar boyunca bir şeyin "değerini", bir insanın o işe ne kadar fiziksel ya da zihinsel mesai harcadığıyla, yani "adam-saat" ile ölçtük. Sistem bunun üzerinden dönüyordu. Ama bugün sahada durum çok farklı. Yapay zeka ve otonom robotlar üretim bantlarını, tedarik zincirlerini ve lojistik ağlarını bütünüyle devralmaya başladı. Sadece emeği değil, hata payını ve üretimdeki sürtünmeyi de sıfıra yaklaştırıyorlar. İnsan emeğinin denklemden çıkmaya başladığı bir sistemde, o eski emek odaklı iktisat kurallarının hala çalışmasını beklemek, akıllı telefonunuzu buhar motoruyla şarj etmeye çalışmak gibi bir şey. Sistem çökmeye mahkum, çünkü donanım (üretim) değişti ama yazılım (finansal sistem) hala aynı. O yüzden amacım akademik bir tez kasmak değil. Burada tartışmaya açmak istediğim çok net bir mühendislik problemi var: İnsan emeğinin sıfıra doğru hızla düştüğü bir dünyada "değer" dediğimiz o kavramı sıfırdan nasıl tanımlayacağız? Ve daha da önemlisi, makineler kendi aralarında otonom bir ekonomik ağ kurduğunda, biz insanlar bu devasa otomasyonun neresine entegre olacağız?
Bunu kafamızda oturtabilmek için masaya "Termodinamik Değer Teorisi" adını verdiğim bir konsepti koymak istiyorum. Fabrika zemininde her şeyin bir matematiği vardır. Bana kalırsa bu yeni düzende "Değer"in formülünü şu şekilde ifade edebiliriz: V = f(E,I,C)
Değer = f(Enerji, Bilgi, Koordinasyon)
Burada denklemin bileşenleri bence çok net: V (Değer): Ürettiğimiz sonuç. E (Enerji): Fiziksel dönüşümü sağlayan itici güç. I (Bilgi): Bu enerjinin nasıl organize edileceğini belirleyen algoritma, yazılım. C (Koordinasyon Maliyeti): Bankaların, aracı kurumların, hukuk sistemlerinin ve bitmek bilmeyen onay süreçlerinin yarattığı o meşhur "sürtünme" kaybı. Otonom makinelerin dünyasında çok temel bir eğilim vardır: Makine, o koordinasyon maliyetini (C) her zaman minimuma indirmek üzere programlanır. Algoritmanın doğası optimizasyondur. Bu yüzden otonom sistemlerin; eski dünyanın hafta sonu işlem yapmayan bankacılık arayüzleriyle, mesai saatleriyle veya "şubeden ıslak imza gerekiyor" diyen hantal yapılarıyla verimli bir şekilde çalışabileceğini pek sanmıyorum. Makinenin beklemesi demek, bütün hattın verimsizleşmesi demektir. Dolayısıyla bu yeni makine ekonomisinin altyapısının, insanlara özgü o yavaş finansal kurumlar üzerinden değil, doğrudan ve 7/24 kesintisiz çalışan kriptografik ağlarla şekilleneceğini düşünüyorum. Mevcut finansal sistemin, bu yeni üretim hızına ve otonomiye ayak uydurabilmek için ciddi bir revizyona, bir nevi "yazılım güncellemesine" ihtiyaç duyacağı kanaatindeyim. 1. İtibari Para Sisteminin Yapısal Tıkanıklığı ve "Zombi Ekonomi" Paradoksu Mevcut sistemin neden çökmeye mahkum bir yazılım olduğunu anlamak için, geçmişteki o büyük "donanımsal hataya" bakmamız gerekiyor. 1971'e, sistemin fiziksel kısıtlardan koptuğu o meşhur ana gidelim. Devletlerin limitsiz harcama iştahı yüzünden paranın fiziksel karşılığını (altını) terk ettikleri o gün, aslında finansal sistemin yazılımı fiziksel gerçeklikten tamamen koparıldı. Son yarım asırdır, bu kopuşun yarattığı matematiksel olarak sürdürülemez bir borç sarmalının içinde debeleniyoruz. Bugün Merkez Bankalarının karşılıksız para basma sevdası, parayı bir "ölçü birimi" olmaktan çıkarmış ve değer algısını tamamen bozmuştur. İktisat kitaplarında "Cantillon Etkisi" diye havalı bir tabir vardır; ben bunu sahada şöyle okuyorum: Matbaadan yeni çıkan paraya ilk erişen büyük fonlar ve kravatlı elitler oturdukları yerden zenginleşirken, üretim bandında ter döken reel üretici enflasyonun altında ezilir. Bu bozuk yapı, piyasanın doğal seçilim mekanizmasını (o meşhur "yaratıcı yıkımı") tamamen felç etti. Bugün piyasada gerçek bir değer veya verimlilik üretmeyen, sadece merkez bankalarının pompaladığı o ucuz ve negatif faizli kredileri hortumlayarak ayakta kalan devasa bir "zombi şirketler ordusu" türedi. Bir düşünün; yıllık %5 reel verimlilik üreten bir şirket, kullandığı Dolar'ın %10 değer kaybetmesiyle aslında batmış durumdadır. Ancak sistemin sunduğu ucuz finansman illüzyonuyla hala yaşıyormuş gibi yapar. Bu zombi ekonomi, gerçek değer üretimine ve mühendislik mantığına yapılmış en büyük hasardır. İnsan psikolojisi manipülasyona açıktır. Politikacılar ve şirket yöneticileri bu kağıt üzerindeki illüzyonu sürdürebilir, "belki faizler düşer" umuduyla günü kurtarabilirler. Ancak otonom makine sistemlerine bu illüzyonu yutturamazsınız. Algoritmik bir üretim ağı, umutla veya spekülasyonla karar almaz. O sadece girdi (enerji) ve çıktı (verim) arasındaki o tavizsiz termodinamik rasyonaliteye bakar. Bir mühendis olarak şunu çok net söyleyebilirim: Eğer değer biçmek için kullandığınız "metre" her gün birkaç siyasi kararla uzayıp kısalıyorsa, otonom sistemlerin bu oynak ölçü birimiyle uzun vadeli bir optimizasyon yapması matematiksel olarak imkansızdır. Makineler, çalışabilmek için bu bozuk cetveli reddetmek zorundadır.
2. Makinelerin Aracısız Mutabakatı Burada ne demek istediğimi daha iyi açıklayabilmek için somut bir örnek üzerinden gidelim. Çok uzak bir bilim kurgu ütopyasından değil, aslında bugünün teknolojilerinin kaçınılmaz geleceğinden, bir simülasyondan bahsediyorum. Bir Tesla robotunun sahada lityum çıkardığını düşünün. Bu lityum, yine bir Tesla robotunun üretiminde kullanılacak. Tüm bu lojistiği Tesla Semi otonom tırları sağlıyor; yükleme ve boşaltmayı yine robotlar yapıyor. Fabrikanın teknik çizimden üretim hattına kadar her şeyiyle tam otonom çalıştığını varsayıyoruz. Son aşamada bu tırlar ve robotlar, üretilen yeni robotu tam otonom bir Amazon deposuna teslim ediyor. Dikkat ederseniz, bu sürecin hiçbir aşamasında insan yok. Peki bu döngünün sürdürülebilirliğini nasıl sağlayacağız? Yapılan işin karşılığını sisteme nasıl tanımlayacağız? Süreci bir mühendis olarak analiz ettiğimde şunu görüyorum: Bu ekosistemde harcanan temel iki şey var; robotların harcadığı enerji ve amortismandan kaynaklı hammadde aşınması. Hammaddeyi de topraktan yine robotlar çıkardığına göre, sistemi en alt katmanına kadar soyduğumuzda karşımıza tek bir ana gider çıkıyor: Enerji. Diyelim ki sahada hammadde çıkaran robot 1 birim enerji harcadı. Fabrikadaki üretim 3 birim enerji yaktı. Lojistiği sağlayan tır da 1 birim enerji tüketti. Sonuç olarak Amazon, bu robotu 5 birim enerji maliyetiyle deposuna sokmuş oldu. Yani sistemin matematiğine göre Amazon, Tesla'ya 5 birim enerji borçlu. (Burada insan odaklı ticaretten ziyade, ileride değineceğim "bolluk kavramı" ve kâr güdülmeyen, optimizasyon odaklı bir yapıdan söz ettiğimi aklınızda tutmanızı rica ediyorum). Eğer biz bu 5 birimlik borcu bugünün geleneksel finansal sistemiyle, yani Dolarla ödemeye kalkarsak ne olur? İnsan faktörünün o bitmek bilmeyen kâr hırsını, borçlanarak büyüme modelini ve karşılıksız para basma döngülerini kusursuz işleyen bir makine ekosisteminin tam ortasına, bir virüs gibi sokmuş oluruz. Oysa bu sistemlerin finansal bir denge içinde yürümesi için kendi ekosistemlerinde kalmaları, insani hırslardan izole edilmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bu dengeyi sağlayacak, borcun "enerji" cinsinden ödenmesini mümkün kılacak takas yöntemi ne olabilir? Amazon, Tesla'ya 5 birim enerji dolu devasa bir batarya mı gönderecek? Bu takas usulü fiziken çok hantal ve uygulanabilirliği oldukça zayıf bir çözüm. İşte tam bu noktada, bugünün teknolojisinde olası yegane yapının Bitcoin olduğunu düşünüyorum. Hükümetlerin siyasi çıkarlarına göre karşılıksız olarak bastığı Dolar, Ruble veya Yuan gibi para birimlerinin aksine; Bitcoin'in likiditesi matematikle sınırlandırılmıştır. En önemlisi de Bitcoin, üretimi (madenciliği) doğrudan enerji harcamasına dayanan, "dijital bir enerji kapsülü" gibidir. Makinelerin bizzat kendi aralarında transfer edebileceği bir yapıya sahip olması, bu hikayeye kusursuz bir şekilde oturuyor. (Burada bir parantez açmam şart: Mevcut borsalardaki spekülasyonlar ve dolar hegemonyasından kaynaklı aşırı volatil Bitcoin fiyatının bu denklemde kusursuz çalışmayacağının farkındayım. Ancak sistemi kurgularken, Bitcoin'i bu volatiliteden sıyrılmış, dolar karşılığı olan bir varlık değil, dünyanın yeni dijital kaynağı ve doğrudan "enerjinin karşılığı" olarak düşünmenizi istiyorum). Bu tasarıma göre otonom makineler finansal birer "kullanıcı" veya "müşteri" değil, bizzat ağın operasyonel düğümleridir (node). Telefonuna bankacılık uygulaması indiren bir insanın aksine, bu makineler Bitcoin'in ana kodunu kendi donanımlarında taşırlar. Dışarıdan bir bankanın, BDDK'nın veya bir şefin onayına ihtiyaç duymadan, sahip oldukları işlemcinin içindeki güvenli bölgede (TEE - Trusted Execution Environment) kendi özel anahtarlarını (private key) barındırırlar. Bir işlem yapılacağı zaman ağa doğrudan bağlanır, şifrelemeyi kendisi yapar ve işlemi doğrular. Eğer sistemin saniyede binlerce veri transferine veya mikro ödemeye ihtiyacı varsa, makineler bunu hantal ana zincirler (Layer 1) üzerinden yapmak yerine, doğrudan birbirleriyle kurdukları Lightning Network kanalları üzerinden çözerler. İki makinenin milisaniyeler içinde el sıkışıp, birbirlerine likidite kiraladığı bu düzende hiçbir bankaya, ödeme sağlayıcısına (provider) veya aracıya yer yoktur. İnsan onayı sıfır, koordinasyon maliyeti sıfır.
3. Volatilite Yanılgısı: Spekülatif Varlıktan "Dijital Enerji" Standardına Geçiş Bugün Bitcoin’e bakıp "bu çok volatil, spekülatif bir oyuncak" diyenler, aslında sadece içinde çırpındıkları finansal sistemin bozuk yansımasını görüyorlar. Dolar hegemonyası tüm küresel ekonomiyi borçlanma, kredi ve spekülasyon üzerine kurduğu için, sistemin dışından gelen her yeniliğe de ister istemez aynı zehirli mercekle bakıyoruz. Bitcoin'in neden spekülatif bir varlık gibi algılandığını anlamak için Dolar'ın matematiğine bakmak yeterli. Dolar; karşılıksız basılabilen, sürekli genişleyen ve birkaç politikacının dudakları arasında manipüle edilebilen bir illüzyonun merkezinde duruyor. İnsanlar, değeri her saniye eriyen bu itibari paradan kaçmak için mecburen Bitcoin'e sığınıyorlar. Yani bugün ekranlarda gördüğümüz o "spekülatif" fiyat hareketleri, aslında sistemin dışına kaçmaya çalışan sermayenin can havliyle verdiği bir tepkidir. Dolar hegemonyası sürdüğü, insanlar borca dayalı bu sistemde hapsolduğu müddetçe Bitcoin geçici bir süre daha bir "yatırım varlığı" gibi fiyatlanmaya mahkumdur. Fakat denkleme otonom makineleri ve yapay zekayı soktuğumuzda, bu bakış açısı çöker. Makine ekonomisinde Bitcoin bir "portföy çeşitlendiricisi" veya "kısa yoldan zengin olma aracı" değildir. Otonom bir sistemin psikolojisi veya hırsı yoktur; sadece termodinamik yasaları vardır. Bir robot, bir batarya veya üretim çıktısı elde etmek için fiziksel bir enerji harcıyorsa, bu süreç entropi yasalarına tabidir. İşte Bitcoin, otonom bir sistem için; üretilen işin, yakılan elektriğin ve organize edilen bilginin fiziksel dünyadan dijital dünyaya "mühürlenmiş" halidir. Bir makinenin Bitcoin'e ihtiyacı vardır çünkü bu ona, yaptığı işin kesinliğini ve karşılığını, hiçbir Merkez Bankası başkanının kararına bağlı kalmadan, kriptografik olarak saklama imkanı sunar. Değerin Yeni Ölçüsü: Metre, Kilogram ve Satoshi Gelecekte makineler arası tam otonom ekonomi kurulduğunda, Bitcoin bir yatırım aracı olmaktan çıkıp tıpkı metre veya kilogram gibi evrensel bir ölçü birimi olarak kabul edilecektir. Nasıl ki bir endüstri mühendisi sahada verimliliği ölçerken "Joule" veya "Watt" kullanıyorsa, makineler de kendi aralarında değer transferi yaparken Bitcoin'in en küçük birimi olan "Satoshi"yi temel alacaktır. Bu geçiş gerçekleştiği an Bitcoin spekülasyondan arınır. Çünkü artık borsa ekranlarındaki "fiyatını" değil, temsil ettiği o kesin "enerji miktarını" (değeri) ifade eder. Dolar "borca dayalı" bir illüzyonken, Bitcoin üzerine kurulu makine ekonomisi "enerjiye dayalı" somut, fiziksel bir sistemdir. Makineler Dolar’ı bırakıp Bitcoin’i seçtiklerinde, bir finansal araçtan diğerine geçmezler; hantal bir bürokrasiden kurtulup, termodinamik yasalarıyla tam uyumlu, şeffaf bir "ortak işletim sistemine" geçiş yaparlar.
4. Finansal İllüzyonların Çöküşü Bu otonom mimariyi tasarladıkça, bugün kullandığımız süslü finansal araçların aslında insan psikolojisine dayalı koca birer "illüzyon" olduğu gerçeği de bir tokat gibi yüzümüze çarpıyor. Gelin en basitinden devlet tahvillerini ele alalım. Bir tahvil nedir? Özünde, gelecekteki insan emeğinin bugünden peşin olarak satılmasıdır. Devlet bugün borçlanır ve sistem gereği şunu taahhüt eder: "Ben bu borcu 30 yıl sonra toplayacağım vergilerle, yani insanların dökeceği alın teriyle ödeyeceğim." Peki soruyorum size: Fabrikalarda insanların çalışmadığı, üretim bandında ter dökmediği, tüm fiziki üretimi robotların sırtlandığı bir sistemde devlet bu borcu kimin emeğiyle ödeyecek? İnsan emeği denklemden çıktığı an, o çok güvenilen tahvil altı boş, teminatsız bir kağıt parçasına dönüşür. Aynı durum cebimizdeki itibari paralar için de geçerli. Dolar, Euro veya diğerleri... Hepsinin değeri merkez bankalarına duyduğumuz "güvene" dayalı. Ancak zaman mefhumu, enflasyon kaygısı veya siyasi inancı olmayan bir makine için, birkaç politikacının canı istediğinde arzıyla oynayabildiği bir para birimi tamamen irrasyoneldir. Algoritma güvene veya vaatlere değil, matematiğe bakar. Bir makine, ancak ve ancak harcanan enerjinin dijital ve kesin kanıtı olan, manipüle edilemeyen bir sistemle işlem yapabilir. 5. Bolluk Çağı ve Kârın Sonu: Optimizasyon Odaklı Makine Ekonomisi Otonom bir makinenin insandan en büyük farkı ne biliyor musunuz? Yalıda oturmak, son model arabaya binmek veya toplumda statü kasmak gibi psikolojik dertleri yoktur. Robot, sadece termodinamik döngüsünü sürdürmeye programlıdır. Lityum çıkarıp batarya üreten bir makine ağı, bu işlemi yaparken harcadığı enerjiyi Bitcoin olarak sistemden geri alır. Hepsi bu. Kâr marjı sıfırdır. Sisteme yansıtacağı tek ekstra maliyet, bozulan parçalarını yenilemek için algoritmaya işlenmiş olan amortisman ve yıpranma payıdır. Makinelerin "kâr etme" güdüsü kalmadığında; o kârı maksimize etmeye çalışan patronlara, devasa holdinglere veya üretim araçlarına hükmetmeye çalışan hantal devlet yapılarına da gerek kalmaz. Bu yeni dünyada devletin tek varlık sebebi, bu kusursuz ve tıkır tıkır işleyen otonom ağın insanlığa zarar vermediğini denetleyen bir nevi "protokol bekçiliği" yapmaktır. Peki makineler her şeyi sıfır marjinal maliyetle, yani neredeyse bedavaya ve kusursuzca üretirken biz insanlar ne yapacağız? Bütün gün yatacak mıyız? İşte tam bu noktada, o yapay bir eşitlik dayatan ruhsuz distopyalardan veya "çalışmazsan aç kalırsın" korkusuyla insanı ezen vahşi kapitalizmden sıyrılmak zorundayız. Benim mühendislik bakış açısıyla önerdiğim çözüm: "İki Katmanlı Liyakat" modeli. Birinci Katman (Temel Hayatta Kalma): Robotik ağın sonsuz verimlilikle ürettiği gıdanın, temel barınmanın ve enerjinin bedavaya yaklaştığı bir temel katman. Burada devlet, doğan her vatandaşına bir kripto cüzdan tanımlar ve otonom ağın ürettiği bu bolluğu "Evrensel Temel Gelir" (UBI) olarak topluma aktarır. İsteyen insan, sadece doğayla veya temel hobileriyle ilgilenerek, sıfır hayatta kalma kaygısıyla bu durağan ama huzurlu hayata dahil olabilir.
İkinci Katman (İnovasyon ve Karmaşıklık): Ancak insan doğasındaki arzu ve statü arayışı yok edilemez. Sanat, lüks tüketim, uzay araştırmaları veya çığır açan yepyeni bir kuantum fikri... Bunlar robotların otonom olarak üretemeyeceği "İnovasyon" alanlarıdır. Toplumun yenilik arayan dinamik kesimi üretmeye, düşünmeye ve icat etmeye devam edecek; yarattığı bu özgün değer karşılığında toplumun diğer kesimlerinden (veya kendi aralarından) Bitcoin akışı sağlayacaktır. Ama dikkat edin, bu sistem bugünün karanlık milyarderlerini doğurmaz. Çünkü makine ekonomisinin ana unsuru mutlak şeffaflıktır. Yeni çağın teknoloji liderlerinin veya büyük servet sahiplerinin cüzdanları, blockchain üzerinde kabak gibi açıktır. İnsanlar, yaratılan o devasa zenginliğin yatlarda mı heba edildiğini yoksa yeni bir sosyal projeye mi fonlandığını saniye saniye izleyebilecektir.
Vergi sistemi mi? Vergi müfettişlerinin şirket bastığı o ilkel dönem tamamen kapanır. Lüks harcamalar yapıldığı an, akıllı sözleşmeler (smart contracts) içindeki kodlar aracılığıyla vergi otomatik olarak kesilir ve toplumun temel cüzdanlarına geri pompalanan şeffaf bir döngüye dönüşür. Özetle, karşımızda insanı o üretim bandının sıradan bir kölesi olmaktan çıkaran, ona sadece "düşünme ve icat etme" özgürlüğü sunan bir tasarım duruyor. Mutabakatın ve mülkiyetin devletin yavaş bürokrasisinde değil, ağın bizzat kendisinde olduğu bir gelecek tasarımı. Bu model, insanlığın "kıtlık" psikolojisinden "bolluk çağına" geçişindeki en rasyonel formüldür.
6. Merkez Bankalarının Yeni Rolü: "Karşılıksız Para Basma Makineleri" Değil, Güvenlik "Protokol Bekçisi" (AI Alignment)
Şimdi işin en can alıcı, sistemin tam kalbine geliyoruz: Eğer robotlar kendi aralarında Bitcoin ağı üzerinden saniyelik mutabakatlar sağlayıp, kimsenin cebine kâr aktarmadan otonom ve sonsuz bir üretim döngüsü kurarlarsa, o devasa Merkez Bankalarına ve bankalara ne olacak? Mevcut sistemde Merkez Bankaları, ekonominin tartışılmaz "lordlarıdır". Karşılıksız para basarlar, faiz oranlarıyla oynayarak piyasaya yön vermeye çalışırlar ve enflasyon yaratarak kitleleri yönetirler. Ancak otonom makinelerin kendi termodinamik kurallarıyla ve Bitcoin standardıyla çalıştığı bu yeni sistem tasarımında, Merkez Bankalarının o meşhur para basma makineleri birer hurda yığınına dönüşür. Çünkü otonom bir algoritmayı, faiz artırarak veya piyasaya likidite pompalayarak manipüle edemezsiniz. Makinenin ürettiği bataryanın veya çıkardığı lityumun değerini FED başkanı değil, harcanan enerji belirler. Peki bu kurumlar tamamen yok mu olacak? Hayır, varlık sebepleri tek bir temel fonksiyona, bir mühendislik gereksinimine indirgenecek: Ekonomik ağın ve yapay zekanın güvenliğini sağlamak. Teknoloji dünyasındaki adıyla; AI Alignment (Yapay Zeka Hizalanması). Merkez Bankası mekanizması artık enflasyon hedeflemesi yapmak veya bankaları kurtarmak yerine şu hayati soruların peşine düşer: "Bu otonom robotların kullandığı akıllı sözleşmelerde (smart contracts) likiditeyi kilitleyecek bir yazılım açığı var mı?", "Ağdaki yeni bir yapay zeka güncellemesi, robotların güvenlik protokollerini ezip kontrolden çıkmasına sebep olur mu?" veya "Makine ağı, insanlığın belirlediği etik sınırların dışına çıkıp vahşi bir tekele dönüşüyor mu?" Kısacası Merkez Bankaları; sistemin "sahibi" veya paranın "sınırsız basıcısı" olmaktan çıkar. Piyasaları yönlendiren bir manipülatör olma vasfını yitirir ve makine ağının insanlığa zarar vermeden tıkır tıkır çalışmasını denetleyen bir güvenlik hakemine, bir protokol bekçisine dönüşür.
7. Klasik İtirazlara Kendi Bakış Açımdan Cevaplar 7.1 Enerji İsrafı Mı, Termodinamik Batarya Mı? (Bürokratların Çevre Yanılgısı) Şimdi gelelim şu meşhur "ama Bitcoin dünyayı ısıtıyor" argümanına. Avrupa Merkez Bankası'nı (ECB) veya masalarında oturup o kalın MiCA regülasyonlarını yazan bürokratları dinlerseniz, Bitcoin'in Proof-of-Work (İş Kanıtı) mekanizması korkunç bir "enerji israfı ve çevre katliamıdır". Bir endüstri mühendisi olarak bu argümanı duyduğumda şunu görüyorum: Karşımızda "termodinamik güvenlik" konseptinin zerresini kavramamış, tamamen sığ ve mühendislikten uzak bir yaklaşım var. Evrendeki temel kural şudur: Hiçbir mutlak güvenlik ve sansürsüzlük, fiziksel bir bedel (enerji) ödenmeden var olamaz. Kağıt üzerindeki yasalarla veya birkaç yetkilinin "bize güvenin" demesiyle sistemi güvenceye alamazsınız. Kaldı ki Bitcoin, iddia edilenin aksine bir enerji israfı değil; aksine küresel enerji altyapısını inanılmaz bir şekilde optimize eden devasa bir kaldıraçtır. Sisteme şu gözle bakmanızı istiyorum: Madencilik (mining) sektörü, aslında "küresel bir termodinamik batarya" gibi çalışır. Nasıl mı? Dünyada coğrafi olarak çok uzaklarda üretilen, şehirlere iletilemeyen ve mecburen çöpe giden devasa bir "atıl enerji" (stranded energy) kapasitesi var. Ya da petrol kuyularında havaya salınıp doğayı karbon emisyonundan çok daha fazla zehirleyen o metan gazı yakma (gas flaring) işlemlerini düşünün. Bitcoin madenciliği, elektriğin iletilemediği o ücra köşelere gidip bu çöp enerjiyi ve zehirli gazları anında "dijital değere" dönüştüren yegane sistemdir. Konteynerini kapan madenci, atıl enerjinin olduğu yere çöker ve o israfı optimize eder. Mevcut finansal sistem devasa gökdelenleri, binlerce şubesi, sabah akşam çalışan klimaları ve ordular dolusu personeliyle dünyayı sömürürken çevreci oluyor da; atıl enerjiyi dijital güvenliğe çeviren bir algoritma mı israf oluyor? Otonom makinelerin dünyasında bu evrim daha da hızlanacak. Gelecekte kutuplarda veya okyanus açıklarında, kimsenin yaşamadığı ama enerjinin bol olduğu yerlerde kurulacak veri merkezleriyle birlikte bu madencilik ağı, kendi verimlilik optimizasyonunu kusursuz bir şekilde tamamlayacaktır.
7.2. Satoshi ve Erken Dönem Balinalarının Dijital Oligarşisi En sık karşılaştığım ve sosyolojik olarak en kritik görünen eleştiri şu: "İyi hoş diyorsun da, Bitcoin arzının büyük bir kısmı erken dönem yatırımcıların (balinaların) ve Satoshi'nin o meşhur 1.1 milyon BTC'lik cüzdanının elinde. Bu durum yeni bir kast sistemi, bir dijital oligarşi yaratmayacak mı?" Bu endişeyi anlıyorum ama bu soruyu soranların, şu an içinde yaşadığımız mevcut sistemin ne kadar çürük olduğundan haberi yok. Mevcut finansal düzene bir bakın; bugün tek bir birey hisse senedi manipülasyonları ve merkez bankalarının karşılıksız bastığı o ucuz paralar sayesinde koca bir devletten daha zengin olabiliyor. Zaten sistem felsefi olarak tam da bu yüzden çökmüş durumda! Üstelik bu itibari para sistemi öylesine karanlık ve hantal ki; uyuşturucu baronları, silah tüccarları veya insan kaçakçıları, kapalı kapılar ardındaki büyük bankalar ve "off-shore" hesaplar eliyle milyarlarca dolarlık varlıklarını yasalmış gibi gizleyebiliyorlar. On-Chain (Zincir Üstü) Şeffaflık ve Radikal İzlenebilirlik Oysa Bitcoin, yapısı gereği "radikal bir şeffaflığa" sahiptir. Ağdaki hiçbir veri, hiçbir transfer kimseden saklanamaz. İllegal bir ticarette kullanılan 1000 Bitcoin, blockchain üzerinde sonsuza kadar mimlenir. Bugünün dünyasında o parayı aklayabilirsiniz, ancak makine ekonomisinde o işaretlenmiş varlık, küresel denetim algoritmaları ve devletlerin ortak şeffaflık protokolleri tarafından milisaniyeler içinde tespit edilir. Daha da önemlisi, Bitcoin ağında siyasi torpile veya matbaaya yakın olmaya dayalı bir ayrıcalık (Cantillon Etkisi) yoktur. Kimse birilerini arayıp sisteme fazladan Bitcoin bastıramaz. Peki o devasa balinalara ne olacak? Balinaların o devasa cüzdanları sonsuza kadar dokunulmaz değildir. Egemen devletler (ki yeni rolde onların "Protokol Bekçisi" olacağından bahsetmiştim), sosyal düzeni korumak adına bu serveti fiziksel dünyaya çıktığı anda dengeleyecektir. Bir balina o dijital zenginliği fiziksel hayatta kullanmak istediğinde; alacağı devasa mülklere, harcayacağı muazzam enerji tüketim noktalarına veya itibari paraya geçiş köprülerine uygulanacak şeffaf, kodlara yazılmış otomatik vergilendirme politikalarıyla karşılaşacaktır. Sonuç olarak o birikmiş devasa enerji (servet), sistemin termodinamik doğası gereği zaman içinde yatay olarak tabana dağılmak zorundadır.
8. Jeopolitik Oyun Teorisi ve Egemenlik FOMO’su Sistemin otonom makinelere kayışından ve Bitcoin'in bir "ölçü birimi" olacağından bahsettik. Bence bazı hazırlıklar çoktan başladı bile. Sadece 21 milyon adetle sınırlandırılmış bu "termodinamik alan" üzerindeki paylaşım, günümüzde arka planda oynanan küresel bir jeopolitik satranç hamlesine dönüşmüş durumda. Masadaki aktörlere ve sistemin işleyişine bir mühendis gözüyle baktığımda şunu görüyorum: ABD: Amerika'nın (özellikle Trump vizyonu ve şahin merkez bankacılarının yönlendirmesiyle) bir "Ulusal Bitcoin Rezervi" kurma hazırlığına girişmesi şaşırtıcı değil. Amaçları Dolar'ı kendi elleriyle yok etmek değil elbette. Sistem öylesine bir borç sarmalına girdi ki, matbaa artık faizin asgari ödemesini bile yapamaz hale geldi. Yaptıkları şey tam olarak bir sistem mühendisliği hamlesi: Çöken Dolar'ı, karşısına mutlak kıtlığa sahip Bitcoin'i koyarak hedge etmek (korumaya almak) ve bitik durumdaki hazineyi yeniden sermayelendirmek (recapitalize). Çin: Çin'in ana karada uyguladığı kripto yasaklarını teknolojik bir yetersizlik veya vizyonsuzluk sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Bu tamamen Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) sermaye kontrollerini koruma ve totaliter bir gözetim aracı olan kendi Dijital Yuan'ını (CBDC) halka dayatma arzusudur. Ancak kapalı kapılar ardında Çin, devlet eliyle el koyduğu 190.000'den fazla Bitcoin'i asla imha etmiyor. Arka kapıdan (Hong Kong ETF'leri üzerinden) bu devasa termodinamik rezervin üzerinde kuluçkaya yatmaya devam ediyorlar. Çünkü onlar da matematiğin farkında. Rusya ve Afrika: Rusya, SWIFT sisteminden (yani eski dünyanın finansal API'sinden) dışlandıktan sonra ne yaptı? Sibirya’nın o devasa ve ucuz enerjisini doğrudan madencilik tesislerine bağlayarak Bitcoin rezervine çevirmeye başladı. Oyuna devlet düzeyinde, enerjiyi doğrudan dijital değere dönüştürerek dahil oldular. Afrika ise (örneğin Etiyopya'nın hidroelektrik hamlesi) yıllardır kanını emen sömürgeci para sistemini tamamen bypass etmek için kendi doğal enerji kaynaklarını doğrudan Bitcoin ağına fişliyor. Kaybedenler Kulübü: Bu küresel denklemde, ağır bürokrasisiyle sadece fiziki altına sarılan, elindeki ele geçirilmiş Bitcoin'leri borsalarda haraç mezat satan Almanya ve genel olarak Avrupa, maalesef yakın geleceğin "sistem güncellemesini kaçıran" en büyük kaybedeni olmaya adaydır. Nash Dengesi ve Egemenlik FOMO'su (Sovereign FOMO) İşin içine Oyun Teorisi (Game Theory) girdiğinde sonuç kaçınılmazdır. Nash Dengesi bize şunu söyler: ABD ve Çin gibi devler, arzı esnetilemeyen bu mutlak kıt varlığı kasalarına kilitlemeye başladığında, geriye kalan tüm devletler için Bitcoin almak felsefi bir tercih veya lüks değil, bir beka meselesi haline gelir. İşte buna "Egemenlik FOMO'su" diyoruz. Ancak burada kritik bir güvenlik açığı var. Devletler düzeyinde bu varlığa hücum edildiğinde, sistemin BlackRock gibi devasa kurumsal kasalarda saklanması dahi anlamsızlaşacaktır. Unutmayın; devletler, tıpkı 1933'te ABD'de uygulanan 6102 sayılı "altına el koyma kararnamesinin" bir benzerini yarın kurumsal kripto kasalarına da uygulayabilir. Bu yüzden, gerçek finansal egemenlik ve makinelerin otonom bir şekilde 7/24 kesintisiz çalışabilme özgürlüğü, devasa şirketlerin veya bankaların "saklama hizmetleriyle" (custody) sağlanamaz. Sistemin tek güvencesi, özel anahtarların (private keys) dış dünyadan izole edilmiş soğuk cüzdanlarda, bizzat ağın aktörleri tarafından (öz-saklama / self-custody) muhafaza edilmesidir.
Burada aklınıza haklı olarak şöyle bir soru gelebilir: "Bir önceki bölümde balinaların ve devasa cüzdanların eriyeceğini, zenginliğin yatay dağılacağını söylemiştin. Şimdi ise devletlerin bu varlığı kasalarına kilitlemek için yarışacağından bahsediyorsun. Bu bir çelişki değil mi?" İlk bakışta öyle görünse de, bir mühendis olarak süreci analiz ettiğimde bunun bir çelişki değil, mecburi bir "geçiş süreci" (faz geçişi) olduğunu görüyorum. Şu an anlattığım bu jeopolitik yarış ve devletlerin Bitcoin hücumu, eski sistemin can havliyle yeni sisteme tutunma çabasıdır. Ancak asıl görüşüm; filmin sonunda, Bölüm 7.2'de de belirttiğim gibi, bu devasa enerji birikimlerinin termodinamik doğası gereği eninde sonunda yatay olarak tabana yayılacağı yönündedir. Dolar yavaş yavaş rezerv para statüsünden düştükçe ve sistemin "ölçü birimi" tamamen Bitcoin'e kaydıkça, Bitcoin de Wall Street'in veya devasa fonların bir "borsa oyuncağı" olma statüsünden tamamen kurtulacaktır. Devletler ilk aşamada onu bir rezerv olarak kasalarına kilitleseler bile, otonom makine ekonomisi tam kapasite çalışmaya başladığında o enerji, ağın operasyonel ihtiyaçları ve şeffaf vergilendirme mekanizmaları aracılığıyla mecburen sistemin damarlarına pompalanacak ve yatay dağılımını gerçekleştirecektir. Sonuç: Enerji-Bilgi Ekonomisinin Şafağı Tüm bu anlattıklarımı toparlarken bir konuyu netleştirmek isterim: Amacım, sistemi sadece kuru bir "enerji fetişizmine" indirgemek değil. Aksine, karşımızda duran yeni ekonomi, eski dünyanın o hantal bürokrasisinden kurtulup çok daha katmanlı, kusursuz bir mühendislik mimarisine kavuşacaktır. Yazının en başında verdiğim o formülü tekrar hatırlayalım: V = f(E,I,C)
Değer = f(Enerji, Bilgi, Koordinasyon)
Kurduğumuz bu yeni ekosistemde her bileşenin görevi bellidir: Enerji, sistemin fiziksel fizibilite sınırlarını çizer. Bilgi (yani yapay zeka ve algoritmalar), bu enerjinin üretim bantlarındaki dönüşüm verimliliğini belirler. Koordinasyon Coğrafyalar üstü tarafsız muhasebe defteri olan Bitcoin ise merkeziyetsiz koordinasyonu sağlayarak aradaki tüm sürtünmeyi sıfırlar ve ağdaki mutlak güveni inşa eder. Bugün geldiğimiz noktada; insanlığın elindeki sivil finansal direnişin de, fabrikalardaki otonom makinelerin işletim sisteminin de ortak paydası Bitcoin'dir. Bir endüstri mühendisi olarak tabloya baktığımda gördüğüm gerçek şudur: Geleceğin dünyası, merkez bankalarının takım elbiseli adamlarınca basılan o karşılıksız kağıt illüzyonları tarafından yönetilmeyecek. Gelecek; harcanan elektriğin dijital ikizi olan, evrenin değişmez termodinamik yasalarına dayalı "enerji kısıtlı bilgi ekonomileri" tarafından inşa edilmeye mahkumdur. Herakleitos'un o meşhur sözünde dediği gibi: "Değişmeyen tek şey, değişimin kendisidir." Not: Burada bahsettiklerim kesinlikle bir yatırım tavsiyesi değildir. Bu metin, Bitcoin'in mevcut ve gelecekteki borsa fiyatından tamamen bağımsız olarak, onun otonom makine ekonomisindeki kullanılabilirliğine ve altyapısına yönelik bir sistem analizidir.
Yararlanılan Kaynaklar Georgescu-Roegen, N. (1971). The Entropy Law and the Economic Process. Harvard University Press. (Ekonomide enerjinin mutlak kısıtlayıcı rolünü anlamak ve kurduğum Termodinamik Değer Teorisi'nin fiziksel temelleri için). Hayek, F. A. (1976). Denationalisation of Money: The Argument Refined. Institute of Economic Affairs. (Devletin para tekelinin bitmesi, paranın özgürleşmesi ve itibari para sisteminin yapısal tıkanıklıklarını analiz etmek için). Szabo, N. (1997). Formalizing and Securing Relationships on Public Networks. First Monday. (Akıllı sözleşmelerin (Smart Contracts) ilk teorik tanımı, koordinasyon maliyetlerini sıfırlama vizyonu ve makineler arası hukukun temelleri için). Nakamoto, S. (2008). Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. (Üçüncü tarafların, bankaların ve insan onayının aradan çıkarıldığı; aralarındaki mutabakatı doğrudan sağlayan o güven gerektirmeyen (trustless) ağ mimarisi için). Menger, C. (1892). On the Origins of Money. Economic Journal. (Paranın devletler tarafından tepeden inme icat edilmediğini, aksine piyasanın takas zorluklarını aşmak için kendi kendine bulduğu organik bir teknoloji olduğu gerçeğini temellendirmek için).
|