Ceemv22 (OP)
Copper Member
Newbie

Activity: 28
Merit: 23
|
 |
June 11, 2026, 01:15:05 PM |
|
ekipa, zanima me koje platforme/brokere koristite za invesitranje u ETFove (mislim na klasicne burozvne ETFove, 7BET, S&P500 i slicno, ne crypto) pitam jer kao netko iz hrvatske/eu nije mi skroz jasno koja je najbolja opcija po pitanju naknada, poreza i dostupnosti. znam za par imena (IKBR, Trading 212, XTB, Revolut) ali nemam pojma tko ima najbolje iskustvo s kojom platformom pogotovo oko kao sto sam rekao 1. naknada (kupnja, cuvanje, konverzija valuta), 2. porezni tretman za nas u hr (kako prijavljujete, ima li platforma koja olaksava), 3. isplate/povlacenje novca pa ako netko aktivno ulaze preko neke od njih, zanimaju me iskustva, sto koristiti i jeste zadovoljni? hvala
|
|
|
|
|
ovcijisir
Legendary

Activity: 2296
Merit: 1305
|
 |
June 16, 2026, 06:03:09 PM |
|
Nikad nisam ulagao u takve stvari niti iskreno imam namjeru. Vise sam za self custody i drzim btc i ostale kriptovalute na non custodial novcanicima.
Drzanje u ETF-ovima mozda ima i nekih prednosti ali ne bih se bas osjecao sigurno predajuci svoj BTC nekom drugome na koristenje.
|
██████▄▄████▄▄░▄ ███▄████▀▀▀▀█░███▄ █▄███▀████████▀████▄ ▄███████████████████▄ █████████████████████ █████████████████████ █████████████████████ ▀███████████████▄▄▀▀ █▀███▄████████▄███▀ ███▀████▄▄▄▄████▀ ██████▀▀████▀▀ | | | │ | | █▀▀▀▀ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █▄▄▄▄ | ▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀.Bitcointalk Archive 📚 Visualization ' Search.▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄ | ▀▀▀▀█ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ ▄▄▄▄█ | | | |
|
|
|
Daniel91
Legendary

Activity: 3626
Merit: 1934
|
 |
June 17, 2026, 06:10:34 AM |
|
Do sada nisam koristio ETF-ove za ulaganje u bitcoin jer preferiram, kao i drugi na ovom forumu, potpunu i direktnu kontrolu nad svojim btc. ETF-ovi su za investitore koji ne žele gubiti vrijeme na učenje o privatnim i javnim ključevima, digitalnim novčanicima i najjednostavnije im je da drugima prepuste brigu o tome a oni samo ulože svoj novac, uz određenu naknadu. Ne mislim da ćeš ovdje naći ulagače u ETF-ove jer takvi ljudi ne dolaze na forum. Međutim, pratim neke brokere u Hrvatskoj i investicijske firme i čini mi se da je po tom polju InterCapital otišao najdalje. Imaju i besplatne webinare i daju mogućnost osobnih razgovora sa svojim djelatnicima gdje možeš postaviti sva pitanja koja te zanimaju, o ulaganjima, naknadama, porezima... Koliko sam vidio, uveli su u svoj portfelj i ETF-ove pa ti savjetujem da ih osobno kontaktiraš sa svim pitanjima.
|
| DΞX.fo | | | | | | ▄▄██████ █████████ ██████████ ██████████ ██████████ █████████ ▀▀██████
▄███████ ▄██████████ ████████████ █████████████ █████████████ | | | | ▄▄█ ▄████▀ ▄███▀█▄ ▄██▀█▄██ █████▀▀█ ████████ ████████ ▀██▄████ ▄████▄▄█ ▄█████▀███ ▄█████▀████▀ █████▀███████ ▀██▀█████████ | | | | | BTC XMR DAI LTC Fees 0.8% |
] Bitcointalk Archive 📚 Visu
|
|
|
Rikafip
Legendary

Activity: 2534
Merit: 8081
Iznad svih Hrvatska!
|
 |
June 17, 2026, 06:19:14 AM |
|
Do sada nisam koristio ETF-ove za ulaganje u bitcoin jer preferiram, kao i drugi na ovom forumu, potpunu i direktnu kontrolu nad svojim btc.
Ceemv22 je naveo da ne misli na crypto ETFove, nego na ove klasicne. Zapravo je dobro pitanje te i mene zanima sta ekipa koristi jer mi vec duze vrijeme prolazi kroz glavu da bi bilo pametno poceti ubacivati nesto love makar u S&P500 jer su prinosi krzo duzi vremenski period odlicni, ali eto nikako da pocnem. Nekad davno sam kupio one HT dionice kad su se prodavale (kad je to ono bilo, 2004, 20025?) te i nije bas najbolje proslo, pa mozda sse i zbog tog iskustva toliko dugo neckam.
|
|
|
|
Daniel91
Legendary

|
 |
June 17, 2026, 06:45:52 AM |
|
Do sada nisam koristio ETF-ove za ulaganje u bitcoin jer preferiram, kao i drugi na ovom forumu, potpunu i direktnu kontrolu nad svojim btc.
Ceemv22 je naveo da ne misli na crypto ETFove, nego na ove klasicne. Zapravo je dobro pitanje te i mene zanima sta ekipa koristi jer mi vec duze vrijeme prolazi kroz glavu da bi bilo pametno poceti ubacivati nesto love makar u S&P500 jer su prinosi krzo duzi vremenski period odlicni, ali eto nikako da pocnem. Nekad davno sam kupio one HT dionice kad su se prodavale (kad je to ono bilo, 2004, 20025?) te i nije bas najbolje proslo, pa mozda sse i zbog tog iskustva toliko dugo neckam. InterCapital ima u svojoj ponudi i klasične i kripto ETF-ove a imaju i stručnjake koji mogu odgovoriti na pitanja o ulaganjima, naknadama, porezima i svemu ostalom, zato sam ih i predložio za kontakt i dodatne informacije. Neću dijeliti njihov link zbog pravila foruma ali lako se nađu preko Google a imaju i vrlo kvalitetan tjedni besplatni newsletter sa vrlo dobrim analizama tržišta i širokom ponudom ulaganja za svoje ulagače. Preporučujem na temelju onoga što sam vidio do sada.
|
| DΞX.fo | | | | | | ▄▄██████ █████████ ██████████ ██████████ ██████████ █████████ ▀▀██████
▄███████ ▄██████████ ████████████ █████████████ █████████████ | | | | ▄▄█ ▄████▀ ▄███▀█▄ ▄██▀█▄██ █████▀▀█ ████████ ████████ ▀██▄████ ▄████▄▄█ ▄█████▀███ ▄█████▀████▀ █████▀███████ ▀██▀█████████ | | | | | BTC XMR DAI LTC Fees 0.8% |
|
|
|
|
BitGoba
|
 |
June 18, 2026, 07:53:30 AM |
|
ekipa, zanima me koje platforme/brokere koristite za invesitranje u ETFove (mislim na klasicne burozvne ETFove, 7BET, S&P500 i slicno, ne crypto) pitam jer kao netko iz hrvatske/eu nije mi skroz jasno koja je najbolja opcija po pitanju naknada, poreza i dostupnosti. znam za par imena (IKBR, Trading 212, XTB, Revolut) ali nemam pojma tko ima najbolje iskustvo s kojom platformom pogotovo oko kao sto sam rekao 1. naknada (kupnja, cuvanje, konverzija valuta), 2. porezni tretman za nas u hr (kako prijavljujete, ima li platforma koja olaksava), 3. isplate/povlacenje novca pa ako netko aktivno ulaze preko neke od njih, zanimaju me iskustva, sto koristiti i jeste zadovoljni? hvala Ja sam paranoičan, ne vjerujem posrednicima. Vjerujem samo u bearer assete ono što stvarno držim i kontrolišem sam. Kad ulažeš u ETFove napimjer S&P 500, što je jedna vrsta ponzijeve šeme, ti moraš vjerovati prvo brokeru.Praktično ne posjeduješ ništa i zavisiš od brokera.Brokeri mogu bankrotirati ili nestati. Brokeri nisu besmrtni padali su i najveći. Sjeti se kolapsa Lehman Brothersa 2008. godine ili propasti MF Globala 2011. godine.Mogu ti iz nekog razloga zamrznuti imovinu ili odbiti isplatu. To je sve jako rizično. S&P 500, Interactive Brokers,ETFovi dionice, obveznice sve su to samo derivati unutar fiat matriksa.kad fiat sistem propadne i uđe u spiralu velike inflacije ili hiperinflacije, kako ćeš uopšte isplatiti tu imovinu i u čemu ćeš je isplatiti? Moj savjet je da to izbjegavaš i da držiš samo bearer assete, kao što su Bitcoin ili zlato ako ne želiš da na kraju ostaneš bez gaća.
|
|
|
|
|
Daniel91
Legendary

|
 |
June 18, 2026, 12:16:50 PM |
|
Ceemv22, mislim da ti je jasno kakav tip odgovora možeš dobiti na kripto forumu ako postavljaš pitanja o klasičnom ulaganju  Pretpostavljam da imaš i foruma koji baš prate klasična ulaganja na različite načine, uključujući i kroz ETF-ove pa ti savjetujem da tamo potražiš više informacija. Po mojem mišljenju, ako već želiš ulagati, uvijek je dobro napraviti diverzifikaciju u različite klase imovine i razmišljati ''out of box''. Sretno s ulaganjima!
|
|
|
|
cryptofrka
Legendary
Activity: 3038
Merit: 2899
|
ekipa, zanima me koje platforme/brokere koristite za invesitranje u ETFove (mislim na klasicne burozvne ETFove, 7BET, S&P500 i slicno, ne crypto) pitam jer kao netko iz hrvatske/eu nije mi skroz jasno koja je najbolja opcija po pitanju naknada, poreza i dostupnosti. znam za par imena (IKBR, Trading 212, XTB, Revolut) ali nemam pojma tko ima najbolje iskustvo s kojom platformom pogotovo oko kao sto sam rekao 1. naknada (kupnja, cuvanje, konverzija valuta), 2. porezni tretman za nas u hr (kako prijavljujete, ima li platforma koja olaksava), 3. isplate/povlacenje novca pa ako netko aktivno ulaze preko neke od njih, zanimaju me iskustva, sto koristiti i jeste zadovoljni? hvala IBKR je daleko najbolja investicijska platforma dostupna retailu. Imaš i optionse, iako za njih moraš proći dodatne testove. Generalno gledano, IBKR ima najgori user interface kojeg sam ikad igdje vidio i uopće nije native za korištenje a i app im je totalno sranje. Ako možeš istrpiti te 'sitnice', vrhunski su u svemu ostalome (sigurnost, zaštita kapitala, pristup ogromnoj količini marketa, opcije..) Sve te platforme manje - više imaju 'tax overview' gdje brzo i lako dođeš do podataka za poreznu. Čak i za kripto, jer tamo ne možeš trejdat BTC-ETH pa je svaki kripto trade automatski izlazak u FIAT. Kad ulažeš u ETFove napimjer S&P 500, što je jedna vrsta ponzijeve šeme...
Genijalac, kako funkcionira SP500 indeks?
|
|
|
|
Ceemv22 (OP)
Copper Member
Newbie

|
 |
June 20, 2026, 02:27:05 PM |
|
IBKR je daleko najbolja investicijska platforma dostupna retailu.
cuo sam za taj los UI/app vise puta ali ako je sve ostalo (sigurnost, zastita kapitala itd) na toj razini, to mi je puno bitnije od ljepote sucelja  ono za tax overview mi je isto dosta skinulo brigu, mislio sam da cu trebati svaki trade rucno prijavljivati. jesi imao kakvih problema s hrvatskom poreznom oko priznavanja tih izvještaja ili je sve bilo ok?
|
|
|
|
|
cryptofrka
Legendary
|
 |
June 20, 2026, 05:10:31 PM |
|
cuo sam za taj los UI/app vise puta ali ako je sve ostalo (sigurnost, zastita kapitala itd) na toj razini, to mi je puno bitnije od ljepote sucelja  ono za tax overview mi je isto dosta skinulo brigu, mislio sam da cu trebati svaki trade rucno prijavljivati. jesi imao kakvih problema s hrvatskom poreznom oko priznavanja tih izvještaja ili je sve bilo ok? Ma nije stvar samo ljepote, baš je očajno i za koristit. Otvaranje/zatvaranje pozicija je prekomplicirano, nisam ni jednom uspio napravit 'after hours' buy/sell trade iako bi trebalo bit jednostavno, limit orderi su mi znali ne bit prihvaćani iz nekih čudnih razloga itd. Dodaj na to da preko appa ne možeš doslovno ništa i baš ih zna bit iritantno koristit. Sreća pa je to meni bila platforma za dugoročno ulaganje di sam otvarao/zatvarao pozicije jako rijetko. Porezni izvještaji su klasika, sumnjam da će trebat dodatna pojašnjenja. Sve te platforme otvaraju/zatvaraju pozicije koristeći FIFO i to ti je super i navedeno recimo kad zatvaraš pozicije - iz kojeg lota ti ide i koja je razlika u cijeni.
|
|
|
|
Ceemv22 (OP)
Copper Member
Newbie

|
 |
June 20, 2026, 05:53:02 PM |
|
za moj use case (dugoročno, rijetko diranje pozicija) te mane s izvršavanjem mi i nisu presudne, a sigurnost i čist porezni izvještaj su mi najbitniji. mislim da ću otvoriti account i krenuti polako s nekim broadmarket ETFom 
|
|
|
|
|
|
BitGoba
|
 |
June 22, 2026, 07:21:02 AM Last edit: June 22, 2026, 07:46:32 AM by BitGoba |
|
Genijalac, kako funkcionira SP500 indeks?
To je jedan oblik Ponzijeve šeme, gdje je za dalji rast potreban stalan priliv.Ako drugi ljudi ne ulažu, nema ni rasta,to ima obilježja Ponzi šeme jer rast zavisi od stalnog priliva Drugo bitno je da zapravo tu ne posjeduješ ništa posjeduješ samo obećanje da imaš određene udjele komanija i potraživanje zapisano u tuđoj bazi podataka.Ako ti broker zamrzne račun, etf fond promijeni pravila ili država uvede neka ograničenja shvaticeš da nemaš ništa,imaš samo digitalni zapis u tuđem sistemu i obećanje da taj udio pripada tebi , kada priliv stane, rast prestaje, a cijeli model počinje da se urušava. Kada držiš fizičko zlato ili Bitcoin na vlastitom novčaniku, već posjeduješ samu imovinu. Ne zavisiš od brokera, fonda ili tuđeg obećanja Ne treba ti sljedeći kupac, jer već posjeduješ novac Zlato i Bitcoin su novac Novac je sam po sebi imovina koja služi kao čuvar vrijednosti, sredstvo razmjene i obračunska jedinica.Kao sredstvo razmjene, možeš ga direkto mijenjati za robu i usluge.Ne treba ti sljedeći kupac, jer ga možeš direktno razmijeniti za robu i usluge. Kada imaš udio u S&P 500 fondu, nemaš novac koji možeš neposredno koristiti ovako i kupiti hranu https://www.youtube.com/shorts/25_VkeiT4R0 ili kupiti avionsku kartu ovako https://www.youtube.com/watch?v=dEAZbOH7uwIKod S&P 500 ne posjeduješ sredstvo razmjene, već imaginarni udio i potraživanje koje prvo moraš prodati nekome drugom. Tek kada ti sljedeći kupac za njega da fiat i kada broker i ETF fond odobre da ti isplate fiat možeš ga mjenati za hranu, robu ili usluge. Treba isto razmišljati šta će se desiti kada se fiat matrix raspadne usljed spirale inflacije i hiperinflacije, što je neminovno.Kada jednom uđeš dovoljno duboko u fiat rabbit hole i shvatiš kako taj sistem zaista funkcioniše, postane ti jasno da njegov kraj nije pitanje hoće li se dogoditi, već kada. Kako misliš naplatiti to potraživanje Hoće li banke uopšte raditi ? Čak i ako budu radile, broker će ti isplatiti potraživanje u hiperinflatornoj valuti koja gubi vrijednost iz sata u sat. Dok fiat stigne na tvoj račun i dok pokušaš da ga zamijeniš za zlato ili Bitcoin ili životne namirnice, njegova kupovna moć će biti vec uništena. ostat će s gaćama na štapu.
|
|
|
|
|
slackovic
Legendary

Activity: 3220
Merit: 1530
|
 |
June 22, 2026, 12:48:06 PM |
|
/snip
Sve ovo što pišeš donekle i ima smisla. Ali ajde da te pitam nešto... Vjerujem da imaš neki stalan posao gdje plaću dobivaš u fiat novcu. Što radiš kad dobiješ plaću? Odmah sve prebaciš u zlato ili Bitcoin? Ako da, kako onda kupuješ namirnice u lokalnoj trgovini? OK, neke trgovine poput Konzuma primaju Bitcoin kao sredstvo plaćanja, ali nisam siguran koliko se to stvarno koristi i kako bi gospođa na blagajni gledala na to da račun želim platiti Bitcoinom, a iza mene čeka 10 ljudi. Kupuješ li namirnice zlatom ili Bitocinom? Jer ako ne, onda i sam sudjeluješ u fiat ponzi shemi, zar ne?
|
|
|
|
|
Ceemv22 (OP)
Copper Member
Newbie

|
 |
June 22, 2026, 06:02:32 PM |
|
To je jedan oblik Ponzijeve šeme, gdje je za dalji rast potreban stalan priliv.
ne bi se bas slozio. "cijena ovisi o ponudi i potraznji" nije isto sto i Ponzi jer po toj logici bi i zlato i Bitcoin o kojem pricas bili Ponzi jer i njima cijena raste samo ako ima kupaca. Ponzi ne stvara nikakvu vrijednost, isplacuje stare ulagace novcem novih i nema temeljni prihod. koliko ja znam o S&P 500, S&P 500 je udio u 500 kompanija koje stvarno zaraduju i isplacuju dividende. cak i da nijedan novi kupac vise ne udje i cijena se zamrzne, ti i dalje primas dividende iz profita tih firmi. taj prinos ne ovisi o sljedecem kupcu, pa bas zato ne mogu ovo definirati kao Ponzi. iako se slazem oko ovog sto pricas za counterparty rizik, i razlog zasto bi neko birao selfcustody iako je to sasvim drugi par postola od Ponzija, mozes imati counterparty rizik a da stvar uopce nije Ponzi
|
|
|
|
|
|
BitGoba
|
 |
June 23, 2026, 07:24:45 AM Last edit: June 23, 2026, 07:49:50 AM by BitGoba |
|
/snip
Sve ovo što pišeš donekle i ima smisla. Ali ajde da te pitam nešto... Vjerujem da imaš neki stalan posao gdje plaću dobivaš u fiat novcu. Što radiš kad dobiješ plaću? Odmah sve prebaciš u zlato ili Bitcoin? Ako da, kako onda kupuješ namirnice u lokalnoj trgovini? OK, neke trgovine poput Konzuma primaju Bitcoin kao sredstvo plaćanja, ali nisam siguran koliko se to stvarno koristi i kako bi gospođa na blagajni gledala na to da račun želim platiti Bitcoinom, a iza mene čeka 10 ljudi. Kupuješ li namirnice zlatom ili Bitocinom? Jer ako ne, onda i sam sudjeluješ u fiat ponzi shemi, zar ne? Ja već nekoliko godina živim na Bitcoin standardu. Sve što zaradim fiata pretvaram u Bitcoin i trošim ga direktno gdje god mogu preko Zeus Lightning walleta povezanog na moj nod , a tamo gdje ne mogu, koristim kartice poput Bybita i sličnih.Tako dobijam cashback u bitcoinu. Mislim da sam prvi put čuo da ljudi žive na Bitcoin standardu upravo u ovoj domaćoj Bitcoin grupi prije 3-4 god. Jedan bitcoiner iz Hrvatske napravio je seriju videa u kojima je objašnjavao kako on praktikuje život na Bitcoin standardu kako hendluje volatilnost itd.Možete pogledati ovdje. https://www.youtube.com/playlist?list=PLZip6DrfABU8WvR6Y6ATMLY7dFe00c7fbKasnije sam shvatio da širom svijeta postoji dosta ljudi koji zive na bitcoin standardu.Što sam dublje ulazio u Bitcoin rabbit hole, postajalo mi je sve jasnije da je prelazak na Bitcoin standard neminovan i da će na kraju svi preći na njega.Da bi razumio zašto će Bitcoin na kraju postati novac koji će svi koristiti i sva vrijednost će biti izražena u njemu ne može se shvatiti odmah na prvu . Za to su potrebni sati i sati proučavanja, čitanja i razmišljanja.Ljudi ne postaju Bitcoin maksi i ne prelaze na Bitcoin standard iz slijepe vjere ili fanatizma, već zato što su godinama proučavali bitcoin.novac, ekonomiju, monetarnu istoriju ,fiat itd
|
|
|
|
|
|
BitGoba
|
 |
June 23, 2026, 07:29:28 AM Last edit: June 23, 2026, 07:41:33 AM by BitGoba |
|
To je jedan oblik Ponzijeve šeme, gdje je za dalji rast potreban stalan priliv.
ne bi se bas slozio. "cijena ovisi o ponudi i potraznji" nije isto sto i Ponzi jer po toj logici bi i zlato i Bitcoin o kojem pricas bili Ponzi jer i njima cijena raste samo ako ima kupaca. Ponzi ne stvara nikakvu vrijednost, isplacuje stare ulagace novcem novih i nema temeljni prihod. koliko ja znam o S&P 500, S&P 500 je udio u 500 kompanija koje stvarno zaraduju i isplacuju dividende. cak i da nijedan novi kupac vise ne udje i cijena se zamrzne, ti i dalje primas dividende iz profita tih firmi. taj prinos ne ovisi o sljedecem kupcu, pa bas zato ne mogu ovo definirati kao Ponzi. iako se slazem oko ovog sto pricas za counterparty rizik, i razlog zasto bi neko birao selfcustody iako je to sasvim drugi par postola od Ponzija, mozes imati counterparty rizik a da stvar uopce nije Ponzi Nisam mislio da je to baš klasična Ponzi šema, već da ima određene elemente Ponzi šeme, jer da bi profitirao i da bi indeks nastavio rasti, potreban je stalni priliv novih kupaca.Gdje god je za tvoj profit potreban sljedeći kupac koji će platiti višu cijenu, postoje elementi Ponzi logike
|
|
|
|
|
cryptofrka
Legendary
|
 |
June 23, 2026, 11:21:03 AM |
|
To je sve hrpa gluposti. SP500 je jedan od najsigurnijih investicijskih instrumenata današnjice. Ne bih preporučao nikome da sad kupuje, al DCA u SP500 je povijesno istestiran i učinkovit kroz sve nedaće.
Definitivno se može dogoditi da fiat sustav propadne al nemojte se previše oslanjati na to da će nas onda Bitcoin spasiti. U tom slučaju trgovati će se mecima, jajima, vodom i kupusom a BTC biti jednako bezvrijedan kao i dolar.
|
|
|
|
Ceemv22 (OP)
Copper Member
Newbie

|
 |
June 23, 2026, 06:10:17 PM |
|
Definitivno se može dogoditi da fiat sustav propadne al nemojte se previše oslanjati na to da će nas onda Bitcoin spasiti.
i ja sam pro-bitcoin, ali taj "ako fiat padne BTC nas spasava" scenarij je previse cist u glavi ljudi. u stvarnom kolapsu likvidnost, struja i mreza nisu zagarantirani pa BTC nije magicni fallback kako se cesto misli uglavnom, ovo ti je najpostenija stvar u cijeloj temi 
|
|
|
|
|
|