A ja sam to nekako povezao, jer sto je veca privatnost, to je veca i sigurnost. Tj. manja je sansa da ce "regulator" jednog dana pokucati na vrata ako se ikad BTC proglasi ilegalnim a jednu od adresu poveze sa imenom i prezimenom.
Veza se može napraviti na taj način. Državne institucije bi moglo doći do tebe ako izgubiš svoju privatnost. Privacy leak kakav je bio onaj kod Ledgera bi mogao dovesti do velikog sigurnosnog problema ako neko vidi da Goba Gobić živi u Zagrebu samo 10 minuta od mene pa taj isti neko skupi svoja tri vjerna prijatelja da Gobića malo izmasiraju dok im ne kaže gdje mu je bitcoin.
Znaci po ovome sto si napisao bolje je imati vise walleta ako sam dobro shvatio?
Puno bolje ako mene pitaš. Ti opet možeš imati jedan seed + jedan ili više seedphrase ako želiš ali napraviš sebi različite account-e. Bitcoin account-e na različitim derivation path-ovima. Ako koristiš Ledger ili Trezor znaš da ih Ledger Wallet i Trezor Suite zovu "accounts." Lakše je za razumjeti. Koristiš Account #1 za svoju signature kampanju. Kad predeš u drugu, napraviš Account #2. Ako redovno kupuješ BTC na burzi možeš da napraviš Account #3. Ako se kladiš, Account#4 ti služi za to. Kad ti je sve odvojeno onda nema šanse da greškom povežeš UTXO iz dva različita account-a u jednu transakciju i tako napraviš on-chain vezu između adresa koje nisi želio.
Opet s druge strane jednostavnije je sve baciti na jedan wallet,a sa hrpom walleta bih si dosta mogao zakomplicirati zivot ako odlucim prodavati BTC jednog dana...
Ako je sve razbacano na različite account-e onda da. Morao bi trošiti to odvojeno. Ali ako imaš bitcoin na jednom wallet-u i recimo 20-30 različitih adresa, opet ćeš morati te UTXO-e kombinovati prilikom slanja ako ih želiš sve potrošiti ili prije toga napraviti konsolidaciju.
To sam onda ja nesto krivo shvatio onda, mislim da je bila jedna tema od Loyce-a gdje je govorio o konsolidaciji coina na istoj adresi, da su transakcije jeftinije kad se konsolidiraju na jednu adresu:
https://bitcointalk.org/index.php?topic=2848987.0Jeftinije su nakon što odradiš konsolidaciju i kad budeš imao jedan UTXO. Onda kad budeš radio novu transakciju plaćaš samo s tim UTXO-om. Tad su ti jeftinije nakande nego da plaćaš sa 2, 5, 10, itd. UTXO-a.
Ali po meni ipak ima logike da su transakcije jeftinije kad se salju sa iste adrese jer sam "string" tj. broj znakova je manji ako se salje samo sa jedne adrese, a ne vise njih a transakcija se placa po broju znakova?
Koliku ćeš naknadu platiti zavisi od toga koliko prostora u bloku tvoja transakcija zauzima (vBytes). Koliko će prostora zauzeti zavisi od toga koliko ima inputa i outputa, s kakve vrste adresa šalješ, i na koje vrste adresa ide tvoja transakcija. I naravno koliko si spreman platiti sats po vByte.
Npr: Potrošićeš 2 segwit inputa (bc1q...) i napravićeš dva nova outputa. Prvi je novac osobi kojoj šalješ (opet segwit adresa) a drugi je kusur koji ti se vraća na segwit adresu.
Ako platiš istu sat/vByte naknadu, neće biti nikakve razlike ako su ti inputi sa iste BTC adrese ili sa dvije različite adrese. Te dvije transakcije bi zauzele isti prostor u bloku. Kad mijenjaš broj inputa/outputa, vrstu adresa koje ili šalju ili primaju BTC i sat/vByte naknadu, to ti onda utiče na finalnu naknadu koju ćeš platiti.
BTW. Ako recimo zelim na svom laptopu instalirati Bitcoin core, da li je moguce na njemu staviti pruned datoteku, te da li i dalje moram skidati cijeli blockchain ili je dosta skinuti tih 5 - 10 GB da bude brze gotov setup.
Mislim da možeš odmah odrediti koliko prostora želiš za svoj pruned node. Da li postoji neki minimum ili je 5/10 GB dovoljno, to sad ne znam. Bitcoin Core bi se onda trebao držati te brojke dok skida potrebne datoteke i sinhronizuje te sa blockchainom.