Bitcoin Forum
July 18, 2026, 11:49:37 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 31.1 [Torrent]

Home   Help Search Login Register More  
Pages: « 1 [2]  All
  Print  
Author Topic: Zašto treba pokretati sopstveni Bitcoin nod  (Read 336 times)
Daniel91
Legendary
*

Activity: 3640
Merit: 1949

View Profile WWW
July 15, 2026, 10:25:59 AM
Merited by Pmalek (3)

/snip

Nisam bas strucnjak za IT ali mislim da se moze traziti nalog od telekomunikacijske tvrtke da se preko IP adrese nade vlasnik uredaja, tako da po tome ne bi trebao biti problem naci osobu koja se nalazi iza odredene IP adrese (barem je to neka moja logika).

Naravno da se na taj način može doći do točne lokacije. Ali ne bih rekao da haker može nazvati telekom operatera i pitati za adresu na kojoj se neka IP adresa koristila u nekom periodu. A mislim da nije neka prevelika šansa da netko hakira baš onaj telekom kojeg ja koristim i to samo zbog toga da dođe do podatka o mojoj točnoj lokaciji. OK je biti oprezan i čuvati svoj identitet, ali ne treba niti pretjerivati.

Da, slažem se.
Podatke o privatnim osobama koje stoje iza određenih IP adresa može zatražiti samo policija ako sumnja na počinjenje nekog krivičnog djela.
Takve zahtjeve onda mora odobriti nadležni sud a ako se radi o drugoj državi sve ide preko Interpola i mehanizma međunarodne pravne suradnje.
Hakeri sigurno ne mogu na taj način doći do naših privatnih podataka a mislim da u prosjeku telekomi imaju višu razinu zaštite i sigurnosti podataka svojih korisnika nego druge informatičke firme i servisi.
Ja barem do sada nisam čuo da je netko hakirao bazu korisničkih podataka neke Telekom firme kod nas ili u regiji.

▄▄████████████████████▄▄
▄███████▀▀██████▀▀███████▄
████████████████████████
████████▄▄██████▄▄██████

████████████████████████
██▄▄█████████████▄▄██████
██▀▀██████████████████▄▄██
██████▀▀██████████████▀▀██
██████████████████████████
██████▀▀██████▀▀████████
████████████████████████
▀███████▄▄██████▄▄███████▀
▀▀████████████████████▀▀

DΞX.fo 
▄▄██████
█████████
██████████
█████████
██████████
█████████
▀▀██████

▄███████
▄██████████
████████████
█████████████
█████████████
|
▄▄█
▄████▀
▄███▀
▄██▀▄██
█████▀▀
███████
████████
▀██▄████
▄████▄▄
▄█████▀███
▄█████▀████
█████▀███████
▀██▀█████████
|  BTC     XMR  
  DAI     LTC  
   Fees  0.8%    
]Bitcointalk Archive 📚
Visu
Pmalek
Legendary
*

Activity: 3556
Merit: 9378

View Profile
July 16, 2026, 07:39:41 AM
Merited by ovcijisir (1)

Malo sam razmisljao o ovome i zapitao sam se da li je mozda iz sigurnosnih razloga bolje imati vise walleta koji su potpuno odvojeni jedan od drugoga?
Radi bolje sigurnosti ili radi bolje privatnosti? Jer ovdje je sad rijeć o privatnosti. Onaj na čiji se nod spajaš vidi tvoju IP adresu, tvoje BTC adrese i master public key. Vidi stanje na svim tvojim adresama i na osnovu master public key-a zna i sve buduće adrese koje će taj wallet generirati na tom derivation path-u. To sve umanjuje tvoju privatnost ali ne i sigurnost. S tim informacijama ti nije ugrožena sigurnost bitcoina niti ih može ukrasti od tebe.

Za ovu informaciju sam prvi puta cuo tek kada sam vidio ovaj post, do tada sam mislio da ako koristim vise odvojenih adresa koje nemaju doticaja jedna sa drugom da imam zagarantiranu privatnost...
Imaš od onih koji nemaju uvid u sve BTC adrese koje su dio tvog novčanika. Ali ako nekom daš svoj master public key, kao što to dobija server na koji se kačiš, onda su mu poznate sve adrese koje su dio tog novčanika.

Takoder da li veliki nodeovi od kovcanika npr Trust wallet imaju obavezu dijeliti informacije o svim adresama sa regulatorima? Da li.ima neki poznati primjer gdje je neki operater nodea zloupotrijebio informacije koje je dobio od korisnika?
Ovo je dobro pitanje. Ako to već ne rade, siguran sam da će u budućnosti toga biti. Ali ne važe ista pravila i zakoni za custodial i non-custodial servise.

Ovo što wallet Bitcoin node-u javi IP adresu mi ne znači puno jer ako netko zna moju IP adresu, opet ne može znati tko sam. Po IP adresi se može znati približna lokacija, ali ne točna adresa. Barem mislim da je tako Smiley
Može se saznati kojeg internet provajdera koristiš, tipa A1 ili Hrvatski Telekom. Onda državne službe mogu od provajdera zatražiti da im se dostave informacije o korisniku iza te IP adrese.

Sada za svaku ulaznu transakciju generiram movu adresu iako ni to mozda nije super rjesenje, jer su transakcije skuplje ako se salju sa vise adresa.
Nisu skuplje. Svaka dolazna transakcija ti je zaseban UTXO/coin. Nema veze da li su ti coina na istoj adresi ili na različitim. Koliku češ sutra naknadu platiti zavisi od toga koliko UTXO-a/coina iskoristiš, koju vrstu adrese koristiš, na kakvu adresu šalješ i koliko platiš sat/vByte. Ali plaćanje sa tri različite adrese nije u pravilu skuplje od plaćanja sa jedne adrese i 3 UTXO-a. 

▄▄███████████████████▄▄
▄███████████████████████▄
████████████████████████
█████████████████████████
████████████████████████
████████████▀██████▀████
████████████████████████
█████████▄▄▄▄███████████
██████████▄▄▄████████████
████████████████████████
████████████████▀▀███████
▀███████████████████████▀
▀▀███████████████████▀▀

EARNBET 
| 🏀

🏈 🏓

🎯 🥊

🎾

🏐

🏏 🏎️
|

███████▄▄███████████
████▄██████████████████
██▀▀███████████████▀▀███
▄████████████████████████
▄▄████████▀▀▀▀▀████████▄▄██
███████████████████████████
█████████▌██▀████████████
███████████████████████████
▀▀███████▄▄▄▄▄█████████▀▀██
▀█████████████████████▀██
██▄▄███████████████▄▄███
████▀██████████████████
███████▀▀███████████

....HIGHEST....
VIP REWARDS

G U A R A N T E E D   
| 
 🜲 
KING OF
THE CASTLE

$200K in prizes
| 
..PLAY NOW..
slackovic
Legendary
*

Activity: 3234
Merit: 1557

View Profile
July 16, 2026, 07:45:06 AM

/snip

Ovo što wallet Bitcoin node-u javi IP adresu mi ne znači puno jer ako netko zna moju IP adresu, opet ne može znati tko sam. Po IP adresi se može znati približna lokacija, ali ne točna adresa. Barem mislim da je tako Smiley
Može se saznati kojeg internet provajdera koristiš, tipa A1 ili Hrvatski Telekom. Onda državne službe mogu od provajdera zatražiti da im se dostave informacije o korisniku iza te IP adrese.

Pa da. To sam i mislio. Državni organi mogu lako od operatera saznati tko je u određenom periodu koristio neku IP adresu. Nisam čak siguran niti da nalog treba doći od suda. Zapravo, možda se to promijenilo unatrag 20 godina. Ali prije kad sam radio u prošloj firmi (izrada i održavanje jednog popularnog hrvatskog portala s forumom) često smo od policije dobili upit da damo IP adresu osobe koja je napisala određeni komenar. Šefovi su uvijek rekli da im moramo dati taj podatak, a onda su oni vjerojatno išli prema telekom operateru da saznaju tko je u tom periodu koristio navedenu IP adresu.

Želim reći da hakeru nije lako dobiti taj podatak tako da mu moja IP adresa apsolutno ništa ne znači.

████████▀▀████▀▀█▀▀██████
█████▀████▄▄▄▄████████
███▀███▄███████████████
██▀█████████████████████
██▄███████████████▀▀▄▄███
███▄███▀████████▀███▄████
█████▄████▀▀▀▀████▄██████
████████▄▄████▄▄█████████

BitList 
█▀▀▀▀

█▄▄▄▄
▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
.
Bitcointalk Archive 📚
Visualization ' Search

.
▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄
▀▀▀▀█

▄▄▄▄█
ovcijisir
Legendary
*

Activity: 2324
Merit: 1321

🚨 https://CryptoFraudExpose.org/ 🚨

View Profile WWW
July 17, 2026, 10:06:38 AM

Malo sam razmisljao o ovome i zapitao sam se da li je mozda iz sigurnosnih razloga bolje imati vise walleta koji su potpuno odvojeni jedan od drugoga?
Radi bolje sigurnosti ili radi bolje privatnosti? Jer ovdje je sad rijeć o privatnosti. Onaj na čiji se nod spajaš vidi tvoju IP adresu, tvoje BTC adrese i master public key. Vidi stanje na svim tvojim adresama i na osnovu master public key-a zna i sve buduće adrese koje će taj wallet generirati na tom derivation path-u. To sve umanjuje tvoju privatnost ali ne i sigurnost. S tim informacijama ti nije ugrožena sigurnost bitcoina niti ih može ukrasti od tebe.
A ja sam to nekako povezao, jer sto je veca privatnost, to je veca i sigurnost. Tj. manja je sansa da ce "regulator" jednog dana pokucati na vrata ako se ikad BTC proglasi ilegalnim a jednu od adresu poveze sa imenom i prezimenom.

Imam par takvih adresa koje se mogu povezati za mojim cold walletom, jer sam neke BTC kupovao preko BTC bankomata gdje se ostavljao tel. broj, a neke cak i preko uplatnica u banci.

Znaci po ovome sto si napisao bolje je imati vise walleta ako sam dobro shvatio?

Opet s druge strane jednostavnije je sve baciti na jedan wallet,a sa hrpom walleta bih si dosta mogao zakomplicirati zivot ako odlucim prodavati BTC jednog dana...

Sada za svaku ulaznu transakciju generiram movu adresu iako ni to mozda nije super rjesenje, jer su transakcije skuplje ako se salju sa vise adresa.
Nisu skuplje. Svaka dolazna transakcija ti je zaseban UTXO/coin. Nema veze da li su ti coina na istoj adresi ili na različitim. Koliku češ sutra naknadu platiti zavisi od toga koliko UTXO-a/coina iskoristiš, koju vrstu adrese koristiš, na kakvu adresu šalješ i koliko platiš sat/vByte. Ali plaćanje sa tri različite adrese nije u pravilu skuplje od plaćanja sa jedne adrese i 3 UTXO-a.  

To sam onda ja nesto krivo shvatio onda, mislim da je bila jedna tema od Loyce-a gdje je govorio o konsolidaciji coina na istoj adresi, da su transakcije jeftinije kad se konsolidiraju na jednu adresu:
https://bitcointalk.org/index.php?topic=2848987.0

Ali po meni ipak ima logike da su transakcije jeftinije kad se salju sa iste adrese jer sam "string" tj. broj znakova je manji ako se salje samo sa jedne adrese, a ne vise njih a transakcija se placa po broju znakova?

BTW. Ako recimo zelim na svom laptopu instalirati Bitcoin core, da li je moguce na njemu staviti pruned datoteku, te da li i dalje moram skidati cijeli blockchain ili je dosta skinuti tih 5 - 10 GB da bude brze gotov setup.

KYCNOTLIST.COM  
█████
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
█████
██████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████

🔍
██████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████
█████
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
██
█████
|
▬▬▬✅️▬▬▬
Comprehensive
 Database 

▬▬▬▬▬▬▬
▬▬▬✅️▬▬▬
KYC/AML
 Levels 

▬▬▬▬▬▬▬
▬▬▬✅️▬▬▬
Independent
 Analysis 

▬▬▬▬▬▬▬
| 
...CHECK NOW....

...TOR MIRROR...
Pmalek
Legendary
*

Activity: 3556
Merit: 9378

View Profile
July 17, 2026, 12:40:08 PM

A ja sam to nekako povezao, jer sto je veca privatnost, to je veca i sigurnost. Tj. manja je sansa da ce "regulator" jednog dana pokucati na vrata ako se ikad BTC proglasi ilegalnim a jednu od adresu poveze sa imenom i prezimenom.
Veza se može napraviti na taj način. Državne institucije bi moglo doći do tebe ako izgubiš svoju privatnost. Privacy leak kakav je bio onaj kod Ledgera bi mogao dovesti do velikog sigurnosnog problema ako neko vidi da Goba Gobić živi u Zagrebu samo 10 minuta od mene pa taj isti neko skupi svoja tri vjerna prijatelja da Gobića malo izmasiraju dok im ne kaže gdje mu je bitcoin.

Znaci po ovome sto si napisao bolje je imati vise walleta ako sam dobro shvatio?
Puno bolje ako mene pitaš. Ti opet možeš imati jedan seed + jedan ili više seedphrase ako želiš ali napraviš sebi različite account-e. Bitcoin account-e na različitim derivation path-ovima. Ako koristiš Ledger ili Trezor znaš da ih Ledger Wallet i Trezor Suite zovu "accounts." Lakše je za razumjeti. Koristiš Account #1 za svoju signature kampanju. Kad predeš u drugu, napraviš Account #2. Ako redovno kupuješ BTC na burzi možeš da napraviš Account #3. Ako se kladiš, Account#4 ti služi za to. Kad ti je sve odvojeno onda nema šanse da greškom povežeš UTXO iz dva različita account-a u jednu transakciju i tako napraviš on-chain vezu između adresa koje nisi želio.

Opet s druge strane jednostavnije je sve baciti na jedan wallet,a sa hrpom walleta bih si dosta mogao zakomplicirati zivot ako odlucim prodavati BTC jednog dana...
Ako je sve razbacano na različite account-e onda da. Morao bi trošiti to odvojeno. Ali ako imaš bitcoin na jednom wallet-u i recimo 20-30 različitih adresa, opet ćeš morati te UTXO-e kombinovati prilikom slanja ako ih želiš sve potrošiti ili prije toga napraviti konsolidaciju.

To sam onda ja nesto krivo shvatio onda, mislim da je bila jedna tema od Loyce-a gdje je govorio o konsolidaciji coina na istoj adresi, da su transakcije jeftinije kad se konsolidiraju na jednu adresu:
https://bitcointalk.org/index.php?topic=2848987.0
Jeftinije su nakon što odradiš konsolidaciju i kad budeš imao jedan UTXO. Onda kad budeš radio novu transakciju plaćaš samo s tim UTXO-om. Tad su ti jeftinije nakande nego da plaćaš sa 2, 5, 10, itd. UTXO-a.

Ali po meni ipak ima logike da su transakcije jeftinije kad se salju sa iste adrese jer sam "string" tj. broj znakova je manji ako se salje samo sa jedne adrese, a ne vise njih a transakcija se placa po broju znakova?
Koliku ćeš naknadu platiti zavisi od toga koliko prostora u bloku tvoja transakcija zauzima (vBytes). Koliko će prostora zauzeti zavisi od toga koliko ima inputa i outputa, s kakve vrste adresa šalješ, i na koje vrste adresa ide tvoja transakcija. I naravno koliko si spreman platiti sats po vByte.

Npr: Potrošićeš 2 segwit inputa (bc1q...) i napravićeš dva nova outputa. Prvi je novac osobi kojoj šalješ (opet segwit adresa) a drugi je kusur koji ti se vraća na segwit adresu.
Ako platiš istu sat/vByte naknadu, neće biti nikakve razlike ako su ti inputi sa iste BTC adrese ili sa dvije različite adrese. Te dvije transakcije bi zauzele isti prostor u bloku. Kad mijenjaš broj inputa/outputa, vrstu adresa koje ili šalju ili primaju BTC i sat/vByte naknadu, to ti onda utiče na finalnu naknadu koju ćeš platiti.

BTW. Ako recimo zelim na svom laptopu instalirati Bitcoin core, da li je moguce na njemu staviti pruned datoteku, te da li i dalje moram skidati cijeli blockchain ili je dosta skinuti tih 5 - 10 GB da bude brze gotov setup.
Mislim da možeš odmah odrediti koliko prostora želiš za svoj pruned node. Da li postoji neki minimum ili je 5/10 GB dovoljno, to sad ne znam. Bitcoin Core bi se onda trebao držati te brojke dok skida potrebne datoteke i sinhronizuje te sa blockchainom.

▄▄███████████████████▄▄
▄███████████████████████▄
████████████████████████
████████████████████████
████████████▀██████▀████
████████████████████████
█████████▄▄▄▄███████████
██████████▄▄▄████████████
████████████████████████
████████████████▀▀███████
▀███████████████████████▀