Malo sam razmisljao o ovome i zapitao sam se da li je mozda iz sigurnosnih razloga bolje imati vise walleta koji su potpuno odvojeni jedan od drugoga?
Radi bolje sigurnosti ili radi bolje privatnosti? Jer ovdje je sad rijeć o privatnosti. Onaj na čiji se nod spajaš vidi tvoju IP adresu, tvoje BTC adrese i master public key. Vidi stanje na svim tvojim adresama i na osnovu master public key-a zna i sve buduće adrese koje će taj wallet generirati na tom derivation path-u. To sve umanjuje tvoju privatnost ali ne i sigurnost. S tim informacijama ti nije ugrožena sigurnost bitcoina niti ih može ukrasti od tebe.
Za ovu informaciju sam prvi puta cuo tek kada sam vidio ovaj post, do tada sam mislio da ako koristim vise odvojenih adresa koje nemaju doticaja jedna sa drugom da imam zagarantiranu privatnost...
Imaš od onih koji nemaju uvid u sve BTC adrese koje su dio tvog novčanika. Ali ako nekom daš svoj master public key, kao što to dobija server na koji se kačiš, onda su mu poznate sve adrese koje su dio tog novčanika.
Takoder da li veliki nodeovi od kovcanika npr Trust wallet imaju obavezu dijeliti informacije o svim adresama sa regulatorima? Da li.ima neki poznati primjer gdje je neki operater nodea zloupotrijebio informacije koje je dobio od korisnika?
Ovo je dobro pitanje. Ako to već ne rade, siguran sam da će u budućnosti toga biti. Ali ne važe ista pravila i zakoni za custodial i non-custodial servise.
Ovo što wallet Bitcoin node-u javi IP adresu mi ne znači puno jer ako netko zna moju IP adresu, opet ne može znati tko sam. Po IP adresi se može znati približna lokacija, ali ne točna adresa. Barem mislim da je tako
Može se saznati kojeg internet provajdera koristiš, tipa A1 ili Hrvatski Telekom. Onda državne službe mogu od provajdera zatražiti da im se dostave informacije o korisniku iza te IP adrese.
Sada za svaku ulaznu transakciju generiram movu adresu iako ni to mozda nije super rjesenje, jer su transakcije skuplje ako se salju sa vise adresa.
Nisu skuplje. Svaka dolazna transakcija ti je zaseban UTXO/coin. Nema veze da li su ti coina na istoj adresi ili na različitim. Koliku češ sutra naknadu platiti zavisi od toga koliko UTXO-a/coina iskoristiš, koju vrstu adrese koristiš, na kakvu adresu šalješ i koliko platiš sat/vByte. Ali plaćanje sa tri različite adrese nije u pravilu skuplje od plaćanja sa jedne adrese i 3 UTXO-a.