Bitcoin Forum
July 16, 2026, 12:40:23 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 31.1 [Torrent]

Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Bitcoin i First Principles  (Read 39 times)
BitGoba (OP)
Sr. Member

Activity: 952
Merit: 349

View Profile WWW
July 12, 2026, 08:59:10 AM

Ovo je možda najvažnija edukativna tema za razumijevanje Bitcoina od svih koje sam napisao posljednjih dana.

Ako krenete dublje istraživati Bitcoin i počnete slušati Bitcoin podcaste na Fountainu, YouTubeu, Rumbleu i drugim platformama, često ćete čuti izraz first principles

O čemu se tu zapravo radi i zašto se bitkoineri stalno pozivaju na first principles?

First principles je razmišljanje iz prvih principa. Pokušaću vam to objasniti na najjednostavniji mogući način.

Naprimjer  rođeni smo u svijetu u kojem se euro koristi kao novac. Svi oko nas ga koriste, pa i mi automatski prihvatamo da je euro novac. To je naslijeđena pretpostavka koju većina ljudi nikada ne preispituje.

Kada bitkoineri kažu da treba razmišljati iz perspektive first principles, misle na način razmišljanja sličan onome koji koristi inženjer kada pokušava stvoriti nešto potpuno novo  nešto što prije njega niko nije napravio.On mora da sagleda  problem i  izgradi potpuno novo rješenje.

To ustvari znači da morate  ostaviti po strani sve što već znate i sve čemu su vas učili, i krećete potpuno ispočetka. Svako pitanje ponovo razmatrate od samih osnova.

Postavljaš osnovna pitanja Šta je novac? Kako je nastao? Kako su nastale banke? Zašto ljudi prihvataju određenu stvar kao novac? Kako znamo da li je neki novac dobar ili loš i koje osobine dobar novac mora imati? itd

Vraćaš se na početak, postavljaš osnovna pitanja i zaključke gradiš na činjenicama i logici.

████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████
████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████████
[/font]
Ceemv22
Copper Member
Jr. Member
*

Activity: 46
Merit: 43

View Profile
July 13, 2026, 01:35:43 PM

hm, zanimljiv je ovo komcept, mislim da se koristi i van bitcoina npr. u inzenjerstvu i fizici kada trebas rijesiti nesto bez oslanjanaja na postojeca rjesenja

al po meni, opasnost s ovim "first pricinples" pristupom o kojem pricas je to da lako moze postati alibi za potvrdu vec postojecog misljenja, ako krenes s tim da je euro samo drustveni dogovor i onda krenes traziti razloge zasto neki drugi oblik novca to nije, to nije vise niti taj "first principles". mislim da bi prava verzija trebala biti spremna zakljuciti bilo sta, ukljucujuci da trenutni sistem ima smisla iz nekog razloga
Pages: [1]
  Print  

Jump to: