Bu konuda ben de birkaç söz söylemek istiyorum. Forum eskiden insanların daha rahat daha özgür hissettiği bir yerdi artık bunun tamamen kaybolduğunu düşünüyorum. Foruma ilk üye olduğumda aşağıdaki mesajı okuduğumda çok mutlu olmuştum kendi kendime burada kendi egosunu tatmin eden insanlar olmadığını düşünmüştüm ilk başta gerçekten de öyleydi.
Önce merit kazanma şartı getirildi insanlar merit almak için özgün tarzlarını kaybedip postlarını belirli kalıplara sokmaya başladılar. Örneğin gerekli gereksiz her posta resim ekleniyor bunu bazen ben de yapıyorum hoş duruyor belki şurdan 2-3 merit alırım diye kendi kendime söyleniyorum.

Şimdi imza yasakları için forumdan güvenilir bir üye görevlendirildi. Mevcut moderatörlerden biri yerine seçilen üyenin daha doğru olduğunu düşünmekle birlikte uygulamaya baktığımızda bu yasak sürelerinin tamamen keyfi ve çok uzun olduğunu düşünüyorum. Üyelere direkt 1 yıldan başlayarak ceza verirseniz onların forumla bağını tamamen koparırsınız. Üstelik bu yasaklar tamamen subjektif değerlendirmeler sonucunda veriliyor.
Sonuç olarak EFS'den yukarıdaki sorunun cevabını değiştirmeyi düşünmesini rica ediyorum çünkü bu forumda ceza almak artık oldukça zor değil.
Endişelerinizi anlıyorum ve birçoğunu paylaşıyorum. Foruma yazma konusunda hala özgürsünüz, ama para kazanma kısmında değişiklikler var. İmza yasağı alan biri forumda yazmaya devam edebiliyor ama açık konuşalım ki para kazanamadıktan sonra kimse eski motivasyonuyla yazı yazmaz. İmzasız şekilde forumda paylaşım yapan üye sayısı %1 bile değil.
Bunca yıldan sonra sanırım merit sisteminin başarısız olduğunu net bir şekilde söyleyebiliriz. İnsanlar ne onu düzgün kullanmayı öğrenebildi, ne de suistimaller bitti. Bu konuda hiçbir iyileştirme yapılmadı.
İmza yasağı yetkisi tek bir kişinin elinde ve gördüğüm kadarıyla keyfi şekilde uygulanıyor. Önceki mesajımda bunun olumlu ve olumsuz sonuçları olacağını söylemiştim. Bu uygulama spammerları temizleyelim derken bazı düzgün üyeleri de forumdan kaçırabiliyor. Suç ve ceza orantılı olmazsa bunun kimseye faydası olmaz.
Önce kampanya yöneticileri işini doğru yapmalı. Düşük kalite mesaj atanların mesajlarını saymamalı ve uyarılarda bulunmalı. Sonraki aşama kampanyadan çıkarma ve en son aşama forumda ceza vermek olmalı. Ancak bazı kampanya yöneticileri uzun zamandır düşük kalite mesajlara göz yumuyor ve asıl spami yaratan bizzat kendileri oluyor. Yöneticilerin seçtikleri üyelerden sorumlu tutulması gerekir.