|
July 24, 2026, 02:28:02 PM |
|
Son zamanlarda, sanatın günlük hayata nasıl entegre edilmesi gerektiği üzerine sürekli düşünüyorum. Sanat eserini sadece izlemenin bile insan bilinci üzerindeki olumlu etkilerinden bahseden yazılara rastlıyorum. Bana göre, bu söylem müzelerin ve galerilerin varlığını sürdürmesini sağlamak için var. Sanat eserlerine bakmanın gereksiz olduğunu savunmuyorum; sanat eseri ile izleyici arasında kurulan bağlantı paha biçilmezdir. Ancak, sanatın günlük hayata entegrasyonunun Durumcu bir bakış açısıyla yeniden değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum.
Kendilerinden önce gelen avangard sanat akımlarından ilham alan Durumcu Enternasyonal, galerilerin ve müzelerin sanat üzerindeki egemenliğine karşı çıkarken, sanat üretiminin yalnızca sanatçıya atfedilmesine de direndi. Sanat, rolü ne olursa olsun her insanın üstlenmesi gereken bir eylem olmalıdır. Constant (Anton Nieuwenhuys), sanatçının rolünün devrimci olabileceğini savunuyor; sanatın en önemli görevi, bireylerdeki yaratıcı dürtüyü harekete geçirmektir. Bu bağlamda, sanatı yalnızca sanatçıya atfetmek, bireyleri galerilerde ve müzelerde sadece seyirci konumuna indirgemek ve yalnızca görme duyusuna hitap etmek, bireyleri nesnelere indirgiyor. Ancak beden, yalnızca "nesneler arasında bir nesne" değildir. Merleau-Ponty, bedenin "tamamen oluşmuş" bir nesne olmasını engelleyen şeyin, nesnelerin onun aracılığıyla var olması olduğunu belirtiyor. Beden, sadece dışsal nesnelerden herhangi biri değildir; varoluşun amacıdır. "Bir bedene sahip olmak, yaşayan bir varlık için, belirli bir ortama katılmak, belirli tasarımlarla iç içe olmak, sürekli olarak ona bağlı olmak demektir" (Merleau-Ponty, 2017, s. 127).
Günümüzde, bireyin bedeniyle olan ilişkisi giderek daha fazla zarar görüyor. Günlük hareketleri modern üretim biçimleriyle zaten kısıtlanmış olan bireylerde, yapay zekanın artan gelişimi, görmeyi bir kez daha tek öncelikli duyu haline getiriyor. Bilinç ve beden arasındaki bağlantı giderek kopuyor. Yine de beden ve bilinç birbirini karşılıklı olarak destekliyor. Özellikle bedenleriyle bağlarını koparmış yeni nesillerde, motor beceri bozuklukları da artmaktadır. Bağlamsal düşünme, tek boyutlu öğrenmeyle yer değiştiriyor. Bedenlenmiş özneler olarak varlığımız için, sadece sanat eserlerini izlemekle kalmayıp, sanat üretimini de günlük hayatımıza bir disiplin olarak dahil etmemiz çok önemlidir. Sanat üretimi (ne üretirsek üretelim), beden, bilinç ve ruhun etkileşiminden doğan bir uygulamadır ve sonuca odaklanmadan anın içinde kalmamızı sağlar. Ve gerçek iyileştirici gücü, üretim eyleminin kendisinde yatmaktadır.
|