Yaşam pahalı geliyorsa köyünüze dönün fikri bana da bir yerde mantıklı geliyor. Madem bu kadar göç var, yapılması gereken tersine göç için teşviktir. Nasıl devlet memurları doğuda görev yapınca bir kazanım elde ediyorsa devletin benzer bir şeyi sağlamadı ya da öncü olması gerekiyor.
Eğer kiranın 40 bin olduğu yerde asgari ücretle çalışıyorsanız zaten yaşayamazsınız, köyde dedenizin evinde kira vermezsiniz hem de biraz daha ucuz bir yaşam sürdürebilirsiniz.
Uygulamada asgari ücreti bölgeselleştirmek imkansıza yakın, ama yapılamaz mı elbette denenebilir. Devlet bir anda böyle bir karar alsa mecburen anında uygulanmaya başlanır
Eğer devlet teşvik verecekse asgari ücreti bölgesel olarak değil, kırsal alana taşınanlara toprak vermeli. Bu durumda tersine göç zirve olur ancak bunun da denetim mekanizması çok sıkı olmalı. Eğer denetim mekanizması devletin diğer her işlerinde olduğu gibi işe yaramaz şekilde yapılacaksa çok rahat sistem suistimal edilir üstelik toprak sahibi olurlar.
Şehirde gururuyla çalışıp kazanmaya çalışan ise yaşadığı stres ve sorunla kalır. Kırsala göç teşvik edilmeli diyorum yıllardır. Sorun bizde değil, sorun sistemde ve her ailenin çocuğunu beyaz yaka yapma hayalinde.