Geçen gün global bölümde açtığım başlığın burada da tartışılmasını istedim.
Elon Musk Wealth
2012: $2 billion
2026: $719 billion
Jeff Bezos Wealth
2012: $18.4 billion
2026: $255 billion
Mark Zuckerberg Wealth
2012: $17.5 billion
2026: $212 billion
Federal Minimum Wage
2009: $7.25
2026: $7.25
Obscene. We must raise the minimum wage to a living wage.
https://x.com/BernieSanders/status/2081451529521836385Bernie Sanders'ın tweetine denk geldim. Dünyanın en zenginlerinin toplam varlıklarındaki değişimleri göstermiş. Bunu ayrıca asgari ücret ile kıyaslamış, ama benim değinmek istediğim asıl nokta bu değil.
Dünyada her zaman ultra zenginler olmuştu. Ama son 20 yılda bu ultra zenginlerin diğer zenginlerle arası bile iyice açıldı. Fakir halkları saymıyorum bile. Bir insanın 10 bin yıl yaşasa da yiyip bitiremeyeceği kadar zenginliğe sahip olan bir kesim oluştu.
Dünyada hala bir yerlerde açlık ve sefalet varken bu kadar ultra zengin olması ve ne kadar bağış yaparlarsa yapsınlar farkın bu kadar büyük olması, bu adaletsiz geliyor.
Herkes aynı kazanca sahip olsun demiyorum. İnsan istekleri de sınırsız ama bir insanın bu kadar şeye sahip olması garip değil mi? 20 yıl öncesine kadar en zengin insanların birkaç milyar dolar varlıkları varken şimdi neredeyse trilyon dolar seviyesine ulaşmış durumdalar.
Nereye kadar bu böyle gidecek? Ben ortalama bir kazanca sahipken bile açlıkla, sefaletle uğraşan halklara üzülürken bu ultra zenginlerin vicdanı nasıl rahat kalabiliyor, dünyanın içinde bulunduğu duruma nasıl kayıtsız kalabiliyorlar açıkçası bunu anlayamıyorum. Bir şeyleri değiştirmek mümkünse bu onların ellerinde, en azından bana öyle geliyor.