naletio sam nedavno na
CertiK-ov izvjestaj (Intel3D H1 2026) o tzv. wrench napadima, to je onaj poznaci "5$ wrench attack" koncept gdje umjesto da netko pokusava hakirati tvoj wallet jednostavno te fizicki prisili da mu das pristup. gledam bas, trend raste i europa je trenutno najizlozenija regija pogotovo francuska
mislio sam podijeliti jednu stvar koja se rijetko spominje kad se prica o ovom, a tice se onog sto ja radim (blockchain monitoring)
kad je netko prisiljen da prebaci sredstva ta transakcija je i dalje potpuno vidljiva na blockchainu kao i svaka druga samo sto je razlika sto ne postoji nacin da se iz same transakcije vidi jel poslana dobrovoljno ili pod necijom prisiliom, sustav ne zna razliku izmedju normalnog withdrawala i nekog s razbijenim palcem koji upisuje seed frazu

. drugim rijecima, monitoring i risk sustavi (o kojima sam pisao u
proslome threadu) nemaju nikakav signal za duress jer se to ne moze zakljuciti iz onchain aktivnosti
zanimljivo mi je da neki hardware walleti pokusavaju rijesiti bas taj problem s duress PINovima ili decoy walletima (upises drugi PIN i pokazuje ti lazni manji balans, dok pravi ostaje skriven) sto mi se cini kao realnija zastita nego ocekivati da ce te neki sustav nekako spasiti
pitanja za vas:
1. koliko vam se ovo cini kao realan rizik kod nas (hr i regija), ili je to vise problem za ljude koji su javno poznati kao whaleovi?
2. koristi li iko od vas duress PIN ili taj decoy wallet setup ili je to overkill za prosjecnog korisnika?
3. generalno kakva vam je praksa oko tog koliko pricate o tom da se bavite kriptom (obitelj, prijatelji, posao itd.)?