Bitcoin Forum
August 25, 2026, 03:37:17 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 31.1 [Torrent]

Home   Help Search Login Register More  
Pages: « 1 [2]  All
  Print  
Author Topic: Büyüme mi, Temettü mü?  (Read 220 times)
Lethobios
Member
**

Activity: 150
Merit: 15

View Profile
August 23, 2026, 06:23:22 PM

Bence tek bir tarafa mecbur bırakılsam büyüme hisselerini tercih ederdim. Çünkü özellikle uzun vadede şirketin kârını temettü olarak dağıtmak yerine işletmeye yatırması, doğru şirketlerde bileşik büyümeyi çok daha güçlü hale getirebilir.

Temettünün avantajı ise psikolojik.Düzenli gelir görmek ve alınan temettüyü tekrar yatırmak uzun vadede ciddi bir sermaye oluşturabilir. Ancak temettü ödemesi tek başına şirketin değer yarattığı anlamına gelmiyor.Temettü dağıtıldığında şirketin kasasından para çıkıyor ve teorik olarak hisse değeri de buna göre düşüyor

Şişecam verelim abime.

50 senedir büyüyor da büyüyor. Yemiyor içimiyor, temettü vermiyor, parayı işletmesine geri yatırıyor, yeni tesisler alıyor, Amerika'da fabrika açıyor, onu yapıyor bunu yapıyor...

Peki demezler mi o zaman, bu hisse niye TL bazında 2022, dolar bazında ise 2000, evet yanlış duymadınız 2000 yılındaki fiyatında? Ya bir şirket 30 senede hiç mi ileri gidemez? Öyle boktan, kar etmeyen bir şirket de değil Şişecam. Alanındaki kilit oyunculardan, dünyanın en büyük cam üreticilerinden birisi...

Bir şirket kârını sürekli işletmeye yatırabilir, yeni fabrikalar açabilir, kapasitesini artırabilir. Ama önemli olan bu yatırımların hisse başına kârı ve dolayısıyla hissedarın payını ne kadar artırdığıdır. Şirket büyürken hisse fiyatı aynı yerde kalıyorsa, ortada ciddi bir sermaye tahsis problemi olabilir.

Özellikle Şişecam gibi sermaye yoğun bir şirkette yeni tesis açmak tek başına değer yaratmaz. O tesisin yatırılan sermayenin üzerinde getiri üretmesi gerekir. Üstelik enflasyon, kur hareketleri, sermaye artırımları ve şirketin yaptığı yatırımların finansmanı da işin içine giriyor.
mandown
Legendary
*

Activity: 2758
Merit: 2263

View Profile
August 23, 2026, 06:33:14 PM

Sorun bizlerde türklerde yani Türk milleti yatırım yapacağı ürünü elinde ister bu ülkede kafalarına göre para birimleri değişir, şirketlere el konulur, istenilmesin yeterki bir gecede devalüasyonlar olur doğal olarak yatırımcı korkak ve hisselere gelmez yanlış hatırlamıyorsam portföyü 10 milyon tl üstü olan yatırımcısı sayısı 15-20 bin kişi bu 15 bin kişi total portföyün %80'ine sahip bu 15k kişi ne isterse o oluyor istedikleri hisseler yüzlerce x yapıyor gerisinin parasını emiyor yetmiyor enflasyona göre yiyorda yiyor.

ne büyüme ne temettü tr'de hisse alırken ya çok şanslı olacak o azınlığın elde tuttuığunu tutacaksınız yada uzak duracaksınız.

Mustang Shelby
Legendary
*

Activity: 1498
Merit: 1054

View Profile
August 24, 2026, 10:34:18 AM

@mindrust Şişecam’ın olayı çok tuhaf. İşe yaramaz gibi dolar bazlı sürekli yatırımcısına kaybettirirken tl bazlı da büyük artışlar sergilemiyor. Bir ara almıştım sonra da vazgeçtim ve o günden beri uzaktayım bunlardan. Hiç güvenmiyorum nedense.

Başlıktaki soruya cevap verecek olursam emeklilik için temettü, erken kazanç için trade, orta vade için büyüme derdim. Trade aralarındaki en büyük risk tabi. Kazandırabilir de kaybettirebilir de. Sabırlı olan Türkiye’de kazanıyor tradede.

Hvdv
Hero Member

Activity: 1344
Merit: 696

View Profile
Today at 11:06:59 AM

Çok değerli bilgiler görüyorum burada. Temettü mü büyüme mi derken genel olarak insanların bir taraf tutmadığını görüyorum ki akıllıca olan da bu. Yani illa temettü veya illa büyüme hisselerini biriktirmek gibi bir alışkanlık olmamalı. Örnek vermek gerekirse her ay 20 bin lira biriktiren biri için her ay 2 bin liralık 10 farklı hisse almak, 10 bine 2 farklı hisse almaktan daha garantici.

Pages: « 1 [2]  All
  Print  

Jump to: