Bitcoin Forum
September 17, 2026, 11:43:16 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 31.1 [Torrent]

Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Zagros Network  (Read 23 times)
Zagros Network (OP)
Newbie
*

Activity: 4
Merit: 0

View Profile
September 15, 2026, 04:59:10 AM

Zagros Network

Merhaba. Satırlarıma başlamadan önce Satoshi Nakamoto'yu saygıyla anıyorum ve Bitcoin'in genesis mesajını yazıyorum; yanına da Zagros'un genesis mesajını koyuyorum:

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.

The Times 21/07/2026 Em ne hatin veguherîna pereyan. Em hatin ji nû ve pênasekirina pêbaweriyê.

Bu iki cümle Zagros'un genesis kodunda bizzat yer alır; dileyen kaynak koddan doğrulayabilir.

Zagros nedir?

Zagros, Rust ile yazılmış, EVM uyumlu, işlemleri paralel yürüten, yalnızca altınla alınıp satılan ilk Layer-1 blokzinciridir. Fiyatını bir borsa değil, zincirin içindeki yerleşik havuz belirler. Hevsel Dağıtım ile ağın ürettiği gerçek gelirleri (işlem ücretleri, takas ücretleri, token üretim harçları) doğrudan stake edenlere ve doğrulayıcılara dağıtır. Zagros'un arzı 42.000.000'dur ve sabittir; merkeziyetsiz bir tasarıma sahiptir.

Buna öncülük etmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Temennimiz, diğer blokzincir projelerinin de kullanıcı dostu girişimlerde bulunması ve bunu hedeflemesidir.

Neden altın?

Zagros'un altınla alınıp satılması çok büyük bir farktır. Siz de takdir edersiniz ki tarih boyunca altın her zaman gücünü göstermiş ve enflasyona karşı direnmiştir. Daha fazla altın, daha fazla insan gücü ve daha fazla maliyet demektir. Altın gibi kıt bir varlık, arzı 42.000.000'a sabitlenmiş Zagros gibi bir blokzincir projesiyle birleştiğinde kazanç çift yönlü olur.

Koddaki ilk ve en katı kurallardan biri arzın sabit kalmasıdır: protokolde ne basım yolu vardır ne de yakma. Değiştirilemez, çoğaltılamaz.

Küçük bir örnek: en tepeye Zagros'u koyun, altına altını, onun altına doları ve belki de kendi ülkenizin itibari parasını. Dolar yükselirse, altın yükselirse ve elinizdeki Zagros yükselirse kaç katı eder?

Doğrulayıcılar

Zagros'u tanıtırken önceliğim şudur: güvenilir ve dürüst doğrulayıcıların olması. Küme kademeli yükseltiliyor; koddaki mutlak tavan 101'dir ve bu Zagros için yeterli bir ölçüdür. Tavan, talebe göre yönetişimle herkes tarafından görüşülür ve karar verilir. O zamana kadar bu yapı herkes içindir. Doğrulayıcıların her blokta %20 aslan payı her zaman mevcuttur.

Doğrulayıcı olmak için çok büyük teminatlar (stake) vermenize ya da çok yüksek donanımlar kurmanıza gerek yoktur. Asgari teminat 0,17 ons altın karşılığı ZAGROS'tur. Yapmanız gereken iyi bir sağlayıcıdan normal bir VPS kiralamak (en az 4 çekirdek önerilir), dürüst bir doğrulayıcı olmak ve Zagros ağından gelir sahibi olmaktır. Kurulum paketi herkese açıktır, tek komutla kurulur ve sha256 ile doğrulanır.

Buraya kadar okuduysanız ve ilginizi çektiyse, şimdi size en başından sona kadar Zagros'tan biraz bahsedeceğim. Anlatmadıklarımı kendiniz inceleyerek öğrenebilirsiniz.

Adım adım Zagros

Zagros'un kendi işlemlerinin yapıldığı, altınla alınıp satıldığı web sayfası https://zagros.network adresinde, blok gezgini https://zagrosradar.com adresinde yayındadır.

Girişte ilk işlem cüzdandır. Cüzdanınızı bağlamanız ve kullanmanız çok kolaydır. Ancak Zagros Cüzdanı'nı ana cüzdanınız olarak kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Onu, işlemlerinizi çok daha rahat ve hızlı yapmanız için bir işlem masası olarak kullanın; tüm varlıklarınızı burada tutmayın. Bu sözlerim size endişe vermesin, korkulacak bir durum yoktur. Cüzdan konusu hassastır ve biz bunun farkındayız; bu yüzden cüzdan tarafındaki tüm kodları açık kaynak olarak paylaştık: https://github.com/2bsrwjskys-coder/Zagros-Wallet adresinde. Başkaları da incelesin ve kullanabilsin. Her zaman güvenip kullandığınız cüzdanınızdan bir miktarı bu yeni cüzdana gönderin, işlemlerinizi tamamladıktan sonra varlıklarınızı yine kendi güvendiğiniz cüzdanınıza taşıyın. Böylece aklınızda hiçbir soru işareti kalmasın. Güven her zaman önceliktir.

Sonraki adım: elinizde PAXG varsa (yoksa bir borsadan ya da P2P yoluyla alarak) cüzdanınıza aktarın, köprüden geçirin ve Takas Merkezi ekranında kolay ve güvenli bir şekilde Zagros alın. Cüzdanınızda tutabilir ya da aktarabilirsiniz; karar sizindir.

Naçizane tavsiyem: Zagros'a güveniyorsanız ve elinizde tutacaksanız, Zagros varlıklarınızı stake edin. Böylece ağın ürettiği gerçek gelirlerden %80'lik payınıza düşeni alırsınız. Ücretler altın cinsinden sabit bir hedefe göre hesaplanır, ZAGROS olarak toplanır ve her blokta anında dağıtılır. Zagros ağı ne kadar çok kullanılırsa siz de o kadar çok kazanırsınız. Tabiri caizse, kartopu etkisi tam olarak Zagros için yerinde bir sözdür.

Neden naçizane tavsiye dedim? Çünkü Zagros, blokzincir dünyasında nadir görülen adil ve paylaşımcı yapısıyla bütün gelirleri stake edenlere ve ağın güvenliğini sağlayan doğrulayıcılara (aslan payı sahiplerine) Hevsel Dağıtım katmanıyla dağıtır. Bunun kodlardan kanıtlanmış iki anlatımını "Öğren" bölümünden inceleyebilirsiniz. Zagros, diğer projeler gibi arka tarafta token basarak arzı sulandırmaz, size yıllık getiri tabelası da göstermez. Ağ ne kadar çok kullanılırsa siz de o kadar çok kazanırsınız ve bu, baştan aşağı bütün işlemler için geçerlidir: takas, transfer, stake, token oluşturma ve diğerleri.

Hız ve güvenlik

Transfer işlemleri çok hızlıdır ve işlemler paralel yürütülür. İşlem geldikçe blok üretilir, işlem yokken blok üretilmez. Yalnızca 10 dakikada bir, ağın güvenliği için bir kalp atışı bloğu vardır; işlem akarken kalp atışına gerek kalmaz. TPS konusunda şimdi net bir rakam söylemeye gerek yok. Diğer projeler gibi atıp tutmayacağız; gerçek değeri hep birlikte, kanıtlanmış haliyle zamanla göreceğiz.

Ağır yük altında stres testleri yapıldı ve sonuçlar kanıtlandı. Hizmet dışı bırakma saldırılarına karşı gerekli önlemler alındı. Kural ihlallerinde kesilen tutarlar yakılmaz: ihbarcıya ya da hazineye gider, oradan Hevsel Dağıtım ile ağın güvenliğini sağlayan stake edenlere ve dürüst doğrulayıcılara aktarılır. Hiçbir Zagros boşa gitmez.

Token Fabrikası

Zagros Network'te token oluşturmak çok kolaydır. Karmaşık kod yığınlarına gerek yoktur. Token adı, sembol, arz ve logonuzu seçerek tokeninizi oluşturursunuz. ZERENYA ile eşleştirip ilk havuzunuzu kurarsınız; sonra tokeninizi cüzdanınıza ekleyip görebilirsiniz. ZERENYA zincir üzerinde altın olduğu için oluşturduğunuz tokenin fiyatı ilk havuz kurulumunda anında görünür. Arzın %25, %50, %75 ya da %100'ünü havuza koyabilir, kalanı ekibinize ayırabilir ya da airdrop yapabilirsiniz. LP'yi süreli kilitleyebilir ya da kalıcı olarak yakabilirsiniz; kilit durumu ZagrosRadar'da herkese açıktır.

Oluşturduğunuz tokenlerin logosu dahil her şey zincire kaydedilir. İleride isterseniz Panel bölümünden tokeninizin logosunu değiştirebilirsiniz. LP ekleme, LP çıkarma ve diğer tüm token işlemleri için arayüz kullanışlı ve kolaydır.

Zagros'un kendisi için airdrop, ekip payı, vesting ya da kilit açılımı yoktur. İleride birileri kilitten çıkan Zagros getirip satarak değer düşüremez. Ancak daha önce uygun bir fiyattan almış biri kazanç sağlamak için satabilir; bu da kripto ve diğer tüm varlık yatırımları için geçerli, normal bir durumdur.

Yönetişim ve Öğren

Zagros Yönetişim bölümü mevcuttur, inceleyebilirsiniz. Öneri vermek için iadeli bir depozito yatırılır, oylama 14 gün sürer, cüzdan başına oy tavanı vardır.

Öğren bölümünde iki seçenek vardır; her ikisi de çalışan kodlardan doğrulanmıştır:

• Zagros Diyagram: görsel anlatım. Hareketli şemalar; her konu tek ekranda.
  • Zagros Akademi: yazılı anlatım. Ayrıntılı rehber, kurallar ve canlı rakamlar.

Bir uyarı

Teknolojiden bahsetmek güzeldir, ama kullanıcılara bir kazanç sağlamıyorsa anlamı yoktur. Bir projeyi sevmeden ve yatırım yapmadan önce kurucusundan ya da ekibinden şunları isteyin: ekonomik modelini güçlendirmesini ve gerçek gelir sağlamasını, arzının sabit olmasını ve en önemlisi fiyatı belirleyen mekanizmanın zincirin içinde olmasını. Çünkü ancak o zaman dürüst bir ortam sağlanabilir. Merkeziyetsizlikten bahsederken kendi web sitesine bir al sat ekranı bile eklemeyen kişiler, sizi borsalara ya da başka yerlere mecbur bırakmaya çalışan kişilerdir. Borsaların botlarına ve piyasa yapıcıların keyfine bırakılan, havadan token basan, airdrop yapıp sahte hacim yaratmaya çalışan projelere ciddi yatırım yapmaktan kaçının. Satoshi Nakamoto'nun istediği bu değildi.

Blokzincir harika bir teknolojidir. Bu teknolojiyi merkez bankalarından daha kötü bir duruma sokanlardan ve kumarhaneye dönüştürenlerden uzak durun. Aksi takdirde sonu uçurumdan atlamaktan farksız olur. Bazı projeler duvara toslayan bir öküz gibidir ve hiçbir kullanıcı için hiçbir çözüm üretmez.

Bunu inkâr edenlere kripto tarihinin en hızlı ve en dramatik anlarından birini, 10 Ekim 2025 çöküşünü hatırlatın. O gün dakikalar içinde milyarlarca dolarlık pozisyon tasfiye edildi. Bu kadar varlığı hangi kurum ya da şirket elinde tutabilir? O saatte kaç kişi uyumadan ekran başındaydı ve satış emri verdi? Bu kadar satışı hayal etmek bile zordur; toplam miktar kaç kişinin elinde olabilir ki? Aksini söyleyen tüm satış ve işlem geçmişini göstersin! İşte tam da bu yüzden piyasa yapıcılardan ve borsaların kontrol ettiği botlardan uzak durmanız gerekir.

Zagros için bu durum mümkün değildir. Nasıl mı? Herhangi bir borsa Zagros'u listeler ve fiyatı daha düşük gösterirse, herkes oradan Zagros toplayıp https://zagros.network arayüzünde satar ve kazanç sağlar. Daha yüksek gösterirse, kullanıcılar https://zagros.network adresinden Zagros alıp o borsada satar ve ekstra kazanç sağlar. Hile yapmanın ve yalan söylemenin bedeli ağırdır, çünkü Zagros'ta her işlem zincirde kayıt altındadır. Borsa içi alım satımlar borsanın kendi defterindedir; bu da onları ilgilendirir. Bir borsadan Zagros alıp cüzdanınıza çekerseniz ve o borsada Zagros biterse, yenisini mevcut fiyattan almak zorundadırlar.

Zagros'un tanıtımı ya da kullanımı için hiçbir borsaya, kuruma, kuruluşa ya da tanıtımcıya bedava Zagros üretilip verilmemiştir ve verilmeyecektir.

Yatırımcılar bu koşulları göz önünde bulundurarak gönül rahatlığıyla varlıklarını sürdürebilirler.

Son söz

Zagros hepimiz için var ve henüz emekleme dönemindedir. Doğup emeklemeye çok büyük becerilerle başladı; bundan sonra yapacakları tahminin ötesindedir. Yıllardır çözüm bulunamayan bir konu var ve Zagros bunun için kolları sıvadı; çok yakında o soruna çözüm bulunduğunu herkese ispatlayıp gösterecektir. Şimdilik bir sır olarak kalsın.

Görüş, öneri, soru ve doğrulayıcı olmak için e-posta atmaktan çekinmeyin.

Herkese değil, hak edene saygı ve sevgilerle.

Zagros Kurucusu

Pages: [1]
  Print  

Jump to: