Bitcoin Forum
September 21, 2026, 12:16:00 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 31.1 [Torrent]

Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: fondakiler yada bist. borsayı seçtiler. tasfiye işlemleri 6 ay uzatıldı  (Read 37 times)
mandown (OP)
Legendary
*

Activity: 2786
Merit: 2313

View Profile
September 20, 2026, 09:20:06 PM

Fonların tasfiye süresi 3 aydan 6 aya uzatıldı.

https://x.com/e507/status/2101777519259140197

ben bu hikayeden bunu anladım dostlar şimdi birkaç güne borsa (fon hisseleri hariç toplarlar) sebebine gelecek olursak 3 ay içinde o kadar hissenin satışı borsayı felakete sürüklerdir büyük ihtimalle 6 ayda yeterli gelmeyecektir ama bu süreçte intiharlara kadar bu iş gider cebinde ekmek alcak parası olmayanlar var kart borcunu veya ev yenilemek için evini satıp para boşta duracağına fonda dursun diyenler mi? aylık işçi maaşını butaraftan destek almak için fonda tutanlarmı?  çok insan batıp intiharı düşünecektir benim fon tarafında param yok sadece bes var canımı millet sıkıyor bunun piyasaya etkisi çok olacaktır öyle sadece fonculara dokunur sanmayın

Lachrymose
Legendary
*

Activity: 2072
Merit: 1461

View Profile
September 20, 2026, 10:12:50 PM

bence ilk girenlerin absurt karlarinin silindigi bir senaryoda neredeyse herkes ana parasina yakin bir odemeyle bu isten kurtulabilir. para piyasasi fonunun yaklasik %40’i duruyor diye biliyorum. kalan kisimda sirketlerin ve yoneticilerinin malvarliklarina el konulacak. spk, takasbank ve mkk’nin ihmali varsa onlara da ihmali kadar ceza kesilir. sirketlerin iflasi durumunda ki oyle su an; ytm devreye giriyor. oradaki havuzda da iyi miktarda para vardir. paranin yetmedigi durumda her araci kurumdan harici olarak para istenir. hisse senedi fonu tabiki zarar eder (gercekte zaten oyle bi kar yoktu) ama para piyasasi fonunda parasi olan arkadaslar ana parasina yakin bir paranin cok buyuk bir kismini alir diye dusunuyorum. yani oyle abartildigi kadar halledilemeyecek bir olay değil. para piyasasi fonunda parasi olan arkadaslar basini yastiga cok buyuk oranda rahatca koyabilir. birkac siyrikla, hatta devlet biraz el atarsa siyriksiz bile atlatilabilir.
kriminall
Hero Member

Activity: 1834
Merit: 601

View Profile
September 20, 2026, 10:22:12 PM

Ben de @lachrymose hocamıza katılıyorum. Para piyasası fonunda olanlara ucu pek dokunmaz ama diğer alanlarda olanlar büyük zararlarla karşı karşıya kalır. BEFAS’a girip son fonlara bakıp en çok kazandıranlar kısmında hep bunlar vardı. Görüyoruz ki bunların bu kararlarından sonra fonda da güvenilir alanlara bakmak gerekiyor. BES’çilerin de yatırımları iç oluyor bu arada.

Lachrymose
Legendary
*

Activity: 2072
Merit: 1461

View Profile
September 20, 2026, 10:34:58 PM

Ben de @lachrymose hocamıza katılıyorum. Para piyasası fonunda olanlara ucu pek dokunmaz ama diğer alanlarda olanlar büyük zararlarla karşı karşıya kalır. BEFAS’a girip son fonlara bakıp en çok kazandıranlar kısmında hep bunlar vardı. Görüyoruz ki bunların bu kararlarından sonra fonda da güvenilir alanlara bakmak gerekiyor. BES’çilerin de yatırımları iç oluyor bu arada.

hocam tly fonunda bile olayin 3 aydan 6 aya uzatilmasi olumlu ve masak’in devreye girmesi yurt disina kacirilmayan miktarlarin bu olaydan cikar saglayan insanlardan geri alinacagi anlamina geliyor. hatta soyle soyliyim yaptiklari mevzuata gore 2 ile 3 kat para cezasi gerektiriyor. fon tefasa kapaliyken iceride olan 152 arkadas, ornek veriyorum bu isten 1 milyar lira cikar sagladiysa 2 ile 3 milyar arasi ceza kesilip donlarina kadar alirlar. tly’de dahi yatirilan paranin yani ana paranin %50-60inin kurtulacagini dusunuyorum.

ayrica, devlet paranin bir kismini cezalarla cikarir. mesela, ben devletin yerinde olsam hemen nitelikli yatirimci olarak isaretlenen arkadaslarin hepsi icin araci kurum ve bankalardan belge isterim. mevzuata uymayan her isaretleme icin adam başı cezayı kesersin. o parayla da varlik fonu uzerinden bir miktar alim yaparsin.

befas kismina gelirsek; bence kimse bireysel emeklilik sistemine yatirim yapmaktan vazgecmesin. birkac ponzi fona bakarak geleceginiz kararmasin. befas cok farkli bir olay. alin avr ve altin fonu; keyfinize bakin. ben hicbi risk gormuyorum. millet durup dururken emekliliginden oluyor şu dandik olay yuzunden. yazik.

özetle bu da gelip gecer.
RaltcoinsB
Legendary
*

Activity: 2996
Merit: 1598

View Profile
September 20, 2026, 11:06:19 PM

Sembolik bir parayla bese girdim başlangıç olarak da bu iş bankasının maaş anlaşması sayesinde kesinti falan olmuyor diye allahtan büyük bir para yoktu şimdi fonlara baktım pek kayıp yok bende axa emeklilik fonunda duruyormuş para ilk zaman değiştirmiştim başka değiştirmedim şimdi bu Tera Tera diyorlardı ben kıllanmıştım aga yüzde binlerce kat kazancı reel olarak yapacak kadar muhteşem zekaya sahipsen fon yapma kendin kazan o yüzden girmedim sonunda gitti patladı bak bence de bireysel emeklilikten vazgeçmek olmaz miktarları maaşın %10’una çekecek rahatlık varsa emekli olunca SGK’dan fazla bile bırakır bence

Pages: [1]
  Print  

Jump to: