Tiktok kullanımının genelde olumsuz etkiler yarattığı ve toplumda dejenerasyon yarattığına inanmıyorum. Tüm suçu bir uygulamaya atmak doğru değil. Bunu kapatsanız da Facebook var veya instagram kayan hesaplar ile dolacak. Bu açıdan benim gördüğüm nispeten daha sorgulayıcı ortam Twitter’da var ancak orada da az muhalif paylaşımlar yaptığınızda erişim engeli yiyorsunuz kullanıcı bazında.
TikTok kullanmamış veya kullanmış olmam benim amacıma göre değişmeli. Milyarlarca kullanıcısı olan bir platformu toptan yasaklamak yanlış bir karar. Hırsızın hiç mi suçu yok misali, TikTok savunma yapsa açmak zorunda kalacaklar ki VPN diye bir şey olan günümüz dünyasında bu tarz önlemler komik kaçıyor.
Her uygulamayı iyi bir amaçla kullanan da var toplumun değerlerine aykırı şekilde kullanan da var. Erişim engeli getirmek çözüm mü değil mi tam olarak emin olamıyorum. İyi amaçla kullanmayanlara platform sağlanmasaydı başkalarını da etkilemeyeceklerdi ama başka bir platformda yine yerlerini alacaklardı. Yani bunlara engel olmak da kolay değil ki.
Amaç burada temel nokta olmalı ama bunu belirlemek de kolay değil. Kimine göre doğru kimine göre yanlış birçok uygulama. Yanlış davranışta bulunan engellenmeli ki başkalarını olumsuz etkilemesin. Uygulamalar bunlara izin veriyorsa da engelleme olabilir ama uygulamalar bunlara engel oluyor ve sürekli denetliyorlarsa da kişiler yüzünden uygulamaları engellemek doğru olmaz. Yani burada çok fazla açı var ve hangi açıdan baktığınız önemli.