Bitcoin Forum
March 19, 2024, 03:45:52 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 26.0 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1] 2 3 »  All
  Print  
Author Topic: Command Line and JSON-RPC  (Read 34268 times)
satoshi (OP)
Founder
Sr. Member
*
qt
Offline Offline

Activity: 364
Merit: 6610


View Profile
February 23, 2010, 10:15:41 PM
Last edit: February 24, 2010, 12:12:44 AM by satoshi
 #1

Version 0.2.6 on SVN can now run as a daemon and be controlled by command line or JSON-RPC.

On Linux it needs libgtk2.0-0 installed, but does not need a GUI running.  Hopefully gtk can be installed without having a windowing system installed.

The command to start as a daemon is:
bitcoin -daemon [switches...]

Or, to run the UI normally and also be able to control it from command line or JSON-RPC, use the "-server" switch.
bitcoin -server [switches...]

With either switch, it runs an HTTP JSON-RPC server that accepts local socket connections on 127.0.0.1:8332.  The port is bound to loopback and can only be accessed from the local machine, but from any account, not just the user it's running under.

To control it from the command line, the interface is a command name without any switches, followed by parameters if any.
bitcoin <command> [params...]

For example:
bitcoin getinfo
bitcoin getdifficulty
bitcoin setgenerate true
bitcoin stop

It's a simple JSON-RPC client and prints the JSON result.  Look at rpc.cpp for the list of commands.

Web apps or anything automated will normally use JSON-RPC directly, not command line.  There are JSON-RPC libraries for all the major languages.  In script languages like PHP and Python the syntax is as natural as calling a local function.
1710819952
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1710819952

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1710819952
Reply with quote  #2

1710819952
Report to moderator
1710819952
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1710819952

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1710819952
Reply with quote  #2

1710819952
Report to moderator
Advertised sites are not endorsed by the Bitcoin Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction.
1710819952
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1710819952

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1710819952
Reply with quote  #2

1710819952
Report to moderator
The Madhatter
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 490
Merit: 509


My avatar pic says it all


View Profile
February 24, 2010, 02:29:17 AM
 #2

Oh thank you!

You have no idea how badly I needed something like this.

I will have a payment library built in no time. Cheesy
theymos
Administrator
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 5138
Merit: 12565


View Profile
February 24, 2010, 03:07:37 AM
 #3

On Linux it needs libgtk2.0-0 installed

Will this requirement be removed sometime? I'd rather not have to deal with GTK.

1NXYoJ5xU91Jp83XfVMHwwTUyZFK64BoAD
sirius
Bitcoiner
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 429
Merit: 919



View Profile
February 24, 2010, 03:18:54 AM
 #4

Gtk is required by the GUI, so it must be linked if you want to use the same binary. Making a separate binary is another option, dunno how much code tweaking and ifdeffing that would take.

Iris — for better social networks
I'm not a forum admin - please contact theymos instead.
The Madhatter
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 490
Merit: 509


My avatar pic says it all


View Profile
February 24, 2010, 05:00:45 AM
 #5

* madhatter2 pulls out razor sharp hex editor
satoshi (OP)
Founder
Sr. Member
*
qt
Offline Offline

Activity: 364
Merit: 6610


View Profile
February 24, 2010, 06:17:23 AM
 #6

On Linux it needs libgtk2.0-0 installed
Will this requirement be removed sometime? I'd rather not have to deal with GTK.
How much "dealing with" does GTK actually require?  Is it just a matter of "sudo apt-get install libgtk2.0-0" and having some extra libraries sitting around?  GTK doesn't have to do anything, just be there for bitcoin to link to when it loads up, have the gtk-init-check call fail because no GUI present, then it's done. 

It saves us butchering everything with ifdefs and a separate compile and binary to use wxBase just to try to avoid linking GTK.
The Madhatter
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 490
Merit: 509


My avatar pic says it all


View Profile
February 24, 2010, 06:38:37 AM
 #7


*NIX peoples are "purists" of sorts. They don't like to pollute their OS installs with libraries that shouldn't be necessary.

A million ifdefs are not the answer either. Hmm.. more thought to this may be required.

On Linux it needs libgtk2.0-0 installed
Will this requirement be removed sometime? I'd rather not have to deal with GTK.
How much "dealing with" does GTK actually require?  Is it just a matter of "sudo apt-get install libgtk2.0-0" and having some extra libraries sitting around?  GTK doesn't have to do anything, just be there for bitcoin to link to when it loads up, have the gtk-init-check call fail because no GUI present, then it's done. 

It saves us butchering everything with ifdefs and a separate compile and binary to use wxBase just to try to avoid linking GTK.
theymos
Administrator
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 5138
Merit: 12565


View Profile
February 24, 2010, 06:51:40 AM
 #8

I'm using Linux From Scratch, so installing a dependency-ridden package like GTK would be a bit of a pain. Why should I add a dozen additional packages and hundreds of megabytes to my system when BitCoin doesn't even use them?

1NXYoJ5xU91Jp83XfVMHwwTUyZFK64BoAD
The Madhatter
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 490
Merit: 509


My avatar pic says it all


View Profile
February 24, 2010, 07:56:18 AM
 #9

Why would you install them? Because you currently have to. I know the feeling. I run minimalist FreeBSD servers and to clutter them with X libraries is a pain.

However, installing them onto a X workstation is totally fine -- you usually have all of the correct dependancies already. Tongue
sirius
Bitcoiner
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 429
Merit: 919



View Profile
February 24, 2010, 06:17:35 PM
 #10

This is strange... When I start Bitcoin as a daemon on my 64 bit Linux server, it eats up all the 250MB of remaining RAM, 700MB of swap and eventually crashes. On my 32 bit Ubuntu desktop, it works fine and stays at 15MB of memory usage. The server is running a 64 bit build of Bitcoin. Maybe there's something wrong with the build or something.

Iris — for better social networks
I'm not a forum admin - please contact theymos instead.
satoshi (OP)
Founder
Sr. Member
*
qt
Offline Offline

Activity: 364
Merit: 6610


View Profile
February 24, 2010, 10:08:55 PM
 #11

When and how fast did memory usage increase?  Right away, slowly over a long time, or starting at some later event?

I have -daemon running on ubuntu 9.10 64-bit and memory usage is steady.

It has to be something about the difference on the server besides 64-bit.  Maybe some malfunction from the lack of GUI.  A memory leak debug tool could give a clue.
sirius
Bitcoiner
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 429
Merit: 919



View Profile
February 25, 2010, 04:32:17 PM
 #12

It started increasing right away. I'll see if valgrind can help me.

Iris — for better social networks
I'm not a forum admin - please contact theymos instead.
satoshi (OP)
Founder
Sr. Member
*
qt
Offline Offline

Activity: 364
Merit: 6610


View Profile
February 25, 2010, 10:54:17 PM
 #13

OK, I made a build target bitcoind that only links wxBase and does not link GTK.  Version 0.2.7 on SVN.

I split out the init and shutdown stuff from ui.cpp into init.cpp, so now ui.cpp is pure UI.  ui.h provides inline stubs if wxUSE_GUI=0.  We only have four functions that interface from the node to the UI.  In the bitcoind build, we don't link ui.o or uibase.o.

It started increasing right away. I'll see if valgrind can help me.
Sure feels like it could be something in wxWidgets retrying endlessly because some UI thing failed or something wasn't inited correctly.  Our hack to ignore the initialize failure and run anyway means we're in uncharted territory.  We're relying on the fact that we hardly use wx in this mode.  We do still use a few things like wxGetTranslation and wxMutex.

Another way to debug would be to run in gdb, wait until everything is quiet and all threads should be idle, and break it and see which thread is busily doing something and what it's doing.

I suspect bitcoind will probably work fine, but I hope you can still debug the problem.
theymos
Administrator
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 5138
Merit: 12565


View Profile
February 26, 2010, 09:18:32 AM
 #14

I'm getting errors when trying to compile with just wxBase.

Code:
g++ -c -O0 -Wno-invalid-offsetof -Wformat -g -D__WXDEBUG__ -D__WXGTK__ -DNOPCH -I"/opt/tdep/include" -I"/usr/include" -DwxUSE_GUI=0 -o obj/nogui/util.o util.cpp
In file included from util.cpp:5:
headers.h:22:24: error: wx/clipbrd.h: No such file or directory
In file included from headers.h:100,
                 from util.cpp:5:
db.h: In member function 'bool CDB::Exists(const K&)':
db.h:140: error: 'class Db' has no member named 'exists'
make: *** [obj/nogui/util.o] Error 1

Clipbrd.h isn't installed with wxBase. Moving wxWidgets-2.9.0/include/wx/clipbrd.h to my include directory just eliminates those two "no such file" lines.

1NXYoJ5xU91Jp83XfVMHwwTUyZFK64BoAD
satoshi (OP)
Founder
Sr. Member
*
qt
Offline Offline

Activity: 364
Merit: 6610


View Profile
February 26, 2010, 04:29:21 PM
 #15

wx/clipbrd.h isn't used, move it inside the #if wxUSE_GUI.

Updated headers.h on SVN.

Sorry, I linked to wxbase but I had full wxWidgets on my computer.

The db.h:140 class Db no member named "exisits" is stranger.  pdb->get, pdb->put, pdb->del compiled before that.  Do you have version 4.7.25 of Berkeley DB?

Db::exists()
http://www.oracle.com/technology/documentation/berkeley-db/db/api_reference/CXX/frame_main.html
http://www.oracle.com/technology/documentation/berkeley-db/db/api_reference/CXX/dbexists.html

I suppose they might have added exists recently, using get before that.
theymos
Administrator
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 5138
Merit: 12565


View Profile
February 26, 2010, 04:58:54 PM
 #16

I'm using Berkeley DB 4.5.20.

1NXYoJ5xU91Jp83XfVMHwwTUyZFK64BoAD
theymos
Administrator
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 5138
Merit: 12565


View Profile
February 26, 2010, 07:37:50 PM
 #17

Using DB-4.7.25 fixed that problem.

I'm now getting this error, though:
Code:
g++ -O0 -Wno-invalid-offsetof -Wformat -g -D__WXDEBUG__ -D__WXGTK__ -DNOPCH -I"/usr/include" -I"/opt/tdep/include" -o bitcoind -L"/usr/lib" -L"/usr/local/lib" -L"/opt/tdep/lib" obj/nogui/util.o obj/nogui/script.o obj/nogui/db.o obj/nogui/net.o obj/nogui/irc.o obj/nogui/main.o obj/nogui/rpc.o obj/nogui/init.o obj/sha.o -l wx_baseu-2.9 -Wl,-Bstatic -l boost_system -l boost_filesystem -l db_cxx -Wl,-Bdynamic -l crypto -l gthread-2.0
obj/nogui/init.o: In function `wxArrayString::Item(unsigned int) const':
init.cpp:(.text._ZNK13wxArrayString4ItemEj[wxArrayString::Item(unsigned int) const]+0x7): undefined reference to `wxTheAssertHandler'
init.cpp:(.text._ZNK13wxArrayString4ItemEj[wxArrayString::Item(unsigned int) const]+0x42): undefined reference to `wxOnAssert(char const*, int, char const*, char const*, wchar_t const*)'
collect2: ld returned 1 exit status
make: *** [bitcoind] Error 1

1NXYoJ5xU91Jp83XfVMHwwTUyZFK64BoAD
satoshi (OP)
Founder
Sr. Member
*
qt
Offline Offline

Activity: 364
Merit: 6610


View Profile
February 26, 2010, 11:48:44 PM
 #18

Are you using wxWidgets 2.9.0?  I don't recommend using anything other than 2.9.0.

It looks like they've got a reference in the wx headers (arrstr.h) to something outside of wxBase.

Removing -D__WXDEBUG__ from bitcoin's makefile would probably solve it.

If that doesn't work and you just want to get it working, you could edit wxWidgets include/wx/arrstr.h, line 167 and comment out the wxASSERT_MSG.
Cdecker
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 489
Merit: 504



View Profile WWW
February 27, 2010, 03:21:23 AM
 #19

The headless mode is incredibly usefull. Finally I can start generating on my servers in the night Cheesy

Want to see what developers are chatting about? http://bitcoinstats.com/irc/bitcoin-dev/logs/
Bitcoin-OTC Rating
theymos
Administrator
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 5138
Merit: 12565


View Profile
February 27, 2010, 07:18:31 AM
Last edit: February 27, 2010, 07:30:30 AM by theymos
 #20

Cool; it works! Grin Thanks for your help!

I am using 2.9.0.

(No memory issues for me.)

1NXYoJ5xU91Jp83XfVMHwwTUyZFK64BoAD
Pages: [1] 2 3 »  All
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!