GH/s Mhash bu 2 kısaltma ne anlama geliyor ?
Kısacası 1000 Khs = 1 Mhs, 1000 Mhs = 1 Ghs. 1000 Ghs = 1 Ths Saniyede üretilen hash demek oluyor.
Hash – Kazmak, Çıkarmak - Değişken bir miktarda veri alan ve daha kısa, sabit uzunlukta bir çıktı üreten matematik işlemidir.
Hash rate – Çıkarım Oranı - Belirli bir süre içinde, bir bitcoin sağlayıcı tarafından yapılan çıkarımların sayısıdır. (Genellikle bir dakika)
Coin-Turk'ün sözlüğünden kopyaladığın bu 2 tanım yanlış.
Hash değerinin kriptolojideki Türkçe karşılığı "özüt" değeridir. Bu özüt değeri elde etmek için bir takım girdileri (inputları) tek yönlü hash fonksiyonundan geçirmek gerekir. Tek yönlü hash fonksiyonunun yaptığı iş her bir farklı girdi/girdiler listesi için farklı geri dönüşümsüz özüt değerler üretmektir.
Bitcoin için bu hash fonksiyonunun kullandığı algoritma sha256'dır.
Bitcoin için basitçe 1 adet "block hash" şudur: hash1 = sha256(tx1,tx2, ... tx1231, diff, time, x,z,y)
burada tx1, tx2,... transaction'lardır, diff zorluk, time zaman, x, z, y de diğer değişkenlerdir. (not: tam girdilerini bilmiyorum örnek olarak verdim; detaylı ve tam doğru olarak anlatımını yaparım bi ara
)
bu hash1 dediğimiz değer ise sha256'nın geriye döndürdüğü değerdir, yani bizim gelecek block için tahmin ettiğimiz değerdir.
hash1 değeri gereken tüm şartları sağlayıp diğer madenciler tarafından kabul edilirse hash1 değeri yeni block değerimiz olur block chain'e eklenir. bu hash1'i bulan kişi de "generation fee" dediğimiz (şu anlık) 25 BTC'lik ödülü ve bu block hash'e dahil ettiği tüm tx (transaction, aktarım)lerin "fee" lerini cebe indirir.
hashrate = "hash(heş)leme oranı" dakika olarak değil saniye olarak verilir ve 1 saniye içerisinde denenen bütün özüt değerlerin toplam sayısıdır. yani benim bilgisayarım ile 20 MHs güçle bitcoin kazıyor olmam demek benim 1 saniye içerisinde 20 milyon farklı hash değeri test ediyor olmam demektir.
bitcoin için; çıkarmak (extract) kelimesi bloku bulmak anlamına gelir. "çıkarım oranı" derseniz bir havuzun, farmın, madencinin, maden çiftliğinin vs birim zamanda bulduğu blok sayısı anlamına gelir.
örneğin; son 48 saatte çıkarılan block sayısı (2*24*6 =) 288'dir ve bu 288 blokun 67 tanesi ghash.io havuzu tarafından bulunmuş;
https://blockchain.info/poolsghash.io'nun 48 saatlik "çıkarım oranı": " 67*100/288 = 23" tür. Yani son 2 günde çıkartılan blokların %23'ü ghash.io'ya ait.
ancak ghash.io'nun "hash rate"i 32 PHs civarı ve network'ün sadece %11'ine denk geliyor.