Bitcoin Forum
May 13, 2024, 09:23:48 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 27.0 [Torrent]
 
  Home Help Search Login Register More  
  Show Posts
Pages: « 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 »
61  Local / Română (Romanian) / Criptomonede vs bani digitali emiși de Stat on: January 17, 2023, 10:23:47 AM
Autor: GazetaBitcoin
Topic original: Cryptocurrency vs digital money issued by the State




Un spectru bântuie lumea modernă, spectrul crypto-anarhiei - Tim May

Consider acest topic ca fiind “partea a doua” a altuia scris de mine - Guvernul vine! ANAF si DIICOT ii urmaresc pe traderi, fiind parțial influențat de citirea (și de titlul) acestui eseu: Why are the world’s governments not using cryptocurrencies?.

Guvernele nu vor să folosească criptomonedele sau, cel puțin, nu pe cele descentralizate. Și asta din cauză că au nevoie să controleze totul – de la informații personale la date și bani. Nu poți face nimic fără un act de identitate emis de guvern -- nu poți merge la școală, nu poți conduce o mașină, nu te poți căsători și așa mai departe. Guvernele au nevoie de toate datele cetățenilor, inclusiv cele despre finanțele acestora. Din acest motiv, ele încearcă, cu toate puterile, să elimine banii gheață și să-i înlocuiască cu cărți de debit / credit. Banii fizici sunt greu de urmărit, în timp ce tranzacțiile digitale sunt în evidența băncilor, aceste brațe ale statului care oferă autorităților toate datele solicitate despre cetățeni.

Realizând că fenomenul crypto este în expansiune, înțelegând că oamenii se îndreaptă spre monedele digitale, guvernele au început, cu pași mai mici sau mai mari, să se gândească la oferirea acestei forme de bani oamenilor. Dar nu este vorba de criptomonedele descentralizate, care sunt anonime sau pseudo-anonime –- se dorește implementarea criptomonedelor centralizate, o formă de bani care pot fi urmăriți, asociați cu numele reale ale indivizilor și a căror valoare este determinată de guvern și nu de piața liberă. Gândiți-vă, de pildă, la prototipurile Petro (Venezuela), CryptoRubla (Rusia), J-Coin (Japonia) și așa mai departe.

Desigur, monedele digitale emise de stat sunt complet opuse criptomonedelor, diferențele dintre ele fiind atât de multe, încât sunt greu de enumerat:
- criptomonedele au ca scop eliberarea oamenilor din sclavia impusă de bănci și guverne, eliminând intermediarii de încredere și facilitând transferurile peer to peer; monedele digitale emise de guverne se bazează pe intermediari de încredere (bănci), sunt concepute să înrobească oamenii, dându-le doar o iluzie a libertății, în timp ce ei sunt, de fapt, oprimați;
- criptomonedele oferă anonimitate / pseudo-anonimitate și utilizatorii sunt adevărații lor proprietari, întrucât ei dețin cheile private; banii digitali emiși de Stat nu permit oamenilor accesul la cheile private, vor fi urmăriți și, cel mai probabil, nu vor fi creați de mineri (în schimb, vor fi stocați de bănci);
- criptomonedele (cele mai multe) au un număr fix de monede, pentru a evita inflația; banii digitali guvernamentali nu vor avea un număr fix, deoarece Statul dorește inflație, nu deflație , și asta se întâmpă întrucât inflația este o taxă indirectă, suportată de toți oamenii, fără ca mulți să realizeze măcar. Este mai greu de forțat oamenii pentru a accepta o taxă directă, în comparație cu impunerea uneia indirecte; în caz că taxa indirectă nu este nici măcar conștientizată, munca guvernului este și mai ușoară;
- valoarea criptomonedelor este stabilită de piața liberă (sau, cel puțin, așa ar trebui să fie; să nu ne gândim la balene); banii guvernamentali au o valoare stabilită de Stat.

Lista poate continua.

Ca idee, singurul lucru pe care-l au în comun criptomonedele și monedele digitale emise de Stat constă în faptul că ambele au drept țintă eliminarea banilor fiat. Dar, desigur, din motive complet diferite: criptomonedele vor să schimbe sistemul existent, care este corupt până-n măduva oaselor, în timp ce guvernele vor să mențină sistemul, dar să aibă la dispoziție un alt instrument financiar, care le-ar da oamenilor falsa impresie că ar utiliza criptomonede.

Acest viitor a fost prevăzut cu multi timp în urmă de Cypherpunks, părinții fondatori ai crypto-anarhiei. Dacă vă numărați printre cei care au început să refuze banii corupți ai Statului, nu vă lăsați păcăliți folosind o monedă digitală emisă de guvern!

Ridicați-vă, nu aveți nimic de pierdut în afara gardurilor de sârmă ghimpată! (Tim May, Manifestul Crypto-Anarhic, 1988)

[Va urma]

Topicul este auto-moderat pentru evitarea spam-ului.
62  Local / Română (Romanian) / Guvernele încearcă să limiteze accesul publicului la informație de sute de ani on: January 15, 2023, 08:10:39 PM
Autor: GazetaBitcoin
Topic original: Governs try to limit access of public to information and freedom since ages




Fila de istorie de astăzi vine ca o urmare a altor postări ale mele: 1, 2 și 3.

Guvernele nu vor ca publicul să aibă acces la informație și fac tot ce pot pentru a împiedica asta, din cele mai vechi timpuri. Cel mai bun exemplu îl reprezintă tiparnița, apărută în 1448, întrucât a reprezentat un mare pas înainte pentru accesarea informației și către libertate. După ce invenția lui Gutenberg a devenit publică, guvernul nu a mai putut limita accesul oamenilor la informație, deoarece înscrisurile, cărțile și manuscrisele puteau fi traduse în diverse limbi și împărțite popoarelor. Descentralizarea a început din acel an. În 1517, cele 95 de teze ale lui Martin Luther au fost tipărite în mii de copii și traduse în diverse limbi, cuvintele sale devenind cunoscute pe întregul continent. Ca urmare, pentru acțiunile sale, a fost excomunicat de către Biserică. Însă fără Martin Luther și fără tiparniță, cel mai probabil, reforma protestantă ar fi fost un eșec.

Cine deține informația deține puterea și, în general, informația este deținută de elite –- guverne, agenții, forțele de aplicare a legii. Sau de către Biserică, așa cum a fost în cazul lui Luther. Și elitele nu vor ca publicul să aibă vreodată acces la informație, pentru că asta ar însemna să piardă puterea.

Revenim în era modernă, dar suntem încă în trecut. Este vremea celor numiți Cypherpunks. John Gilmore, unul dintre ei, are o dispută personală cu NSA. Sau ar fi trebuit să scriu că NSA avea o dispută personală cu el? Una dintre cele mai mari victorii a informației asupra opresiunii a fost adusă în 1989 de Gilmore, care a dat publicului un document secret. Autorul documentului lucra pentru Xerox, iar NSA a cerut în mod expres celor de la Xerox să distrugă respectivul document. John Gilmore nu a fost de acord cu această cenzură și a publicat documentul pe Internet. Desigur, a fost rapid descărcat în mii de copii, iar războiul dintre Gilmore și NSA începea.

În 1992 a avut loc o altă mare bătălie între John Gilmore și NSA. Din motive evidente (referitoare la interdicția accesului liber la informație), manuscrisele lui William Friedman – considerat a fi părintele criptografiei în S.U.A. – au fost clasificate, chiar dacă fuseseră scrise în timpul celui de-al doilea război mondial. Gilmore nu a fost din nou de acord, considerând că lucrările lui Friedman ar trebui să fie disponibile oricui ar fi interesat. Așa că a dat NSA în judecată și și-a motivat solicitările pe baza Actului de Libertate a Informației. Desigur, NSA a evitat să răspundă cererii, așa că totul s-a rezolvat la tribunal. Ulterior, Gilmore a găsit, întâmplător, manuscrisele lui Friedman într-o bibliotecă publică. În timpul procesului fusese informat că, dacă nu predă cărțile guvernului, va fi acuzat de spionaj, ceea ce ar fi dus la 10 ani de închisoare, întrucât se afla în posesia unor informații clasificate. NSA nu s-a oprit aici. Agenția a încercat să găsească și alte materiale "sensibile" în spații publice. Gilmore l-a informat pe judecător că manuscrisele respective erau deja publice, din moment ce se aflau într-o bibliotecă publică și, în același timp, a decis să discute și cu presa despre întregul caz. La scurt timp după, cărțile fuseseră tipărite de Aegean Park Press.

Cazul lui Gilmore a devenit cunoscut și, din acel moment, guvernul a dat înapoi. Acuzațiile au fost retrase și manuscrisele au fost declasificate. John Gilmore a câștigat. Oamenii au câștigat și ei, întrucât informațiile publice au rămas în mâinile publicului, așa cum ar fi trebuit să fie mereu.

Lupta pentru dreptul la liberă exprimare, pentru intimitate și pentru a face ca guvernele să devină irelevante a început acum mult timp. Acum ea se află în mâinile noastre.

Topicul este auto-moderat pentru evitarea spam-ului.
63  Local / Română (Romanian) / Bitcoin – o revoluție fără vărsare de sânge on: January 12, 2023, 01:38:49 PM
Autor: GazetaBitcoin
Topic original: Bitcoin - a bloodless revolution




Toate revoluțiile s-au făcut cu vărsări de sânge. Din această cauză stagurile revoluțiilor au fost roșii.

De la rebeliunea lui Spartacus (71 - 71 î.e.n.) până la  Revoluția Americană (1765 – 1783); de la Revoluția Franceză (1789 – 1799) până la Revoluția Ungară de la Budapesta (1956); de la Praga (1968) la Revoluția Garoafelor din Portugalia (1974); de la Revoluția Mexicană, condusă de Emiliano Zapata Salazar (1910 - 1920) la Marea Revoluție Culturală Proletară lansată de Mao Zedong (1966), la Revoluția din Nicaragua (anii '60 și '70) și până la Revoluția Română din 1989. Și lista poate continua. Toate revoluțiile au avut băile lor de sânge. Liderii revoluțiilor au luptat pentru cauzele lor, dar niciunul nu a reușit să conducă o revoluție fără măcel.

Până la Satoshi Nakamoto.

Satoshi nu a intenționat niciodată și fie un lider revoluționar, însă creația sa -- Bitcoin – a revoluționat întreaga lume. A luat puterea din mâinile elitelor și a dat-o înapoi oamenilor. Oamenii au început să fie capabili să-și controleze banii, fără a mai fi forțați să implice intermediari. Bitcoin a eliminat intermediarii și a făcut ca guvernele și băncile să fie irelevante pentru utilizatorii săi. A făcut uitat vechiul sistem financiar șî a implementat o nouă paradigmă: "O versiune de bani electronici complet peer-to-peer care permite ca plățile online să fie transmise în mod direct de la o parte la alta fără a apela la o instituție financiară". Bitcoin este prima revoluție fără vărsare de sânge din istorie.

Nimeni nu a trebuit să moară pentru ca Bitcoin să învingă. Revoluția Bitcoin nu a cuprins violențe, nici masacre, nici alte lucruri oribile care se petrec în timpul revoltelor. I-a ajutat pe cei înfometați și pe săraci și le-a dat o șansă la viață și la a lupta pentru viețile lor. I-a conectat pe oamenii din întreaga lume. Și niciun lider politic nu poate opri Bitcoin. Revoluția continuă de peste 10 ani. Și, zi de zi, câștigă noi adepți.

De multe ori m-am întrebat cum a reușit Bitcoin să evite băile de sânge în această revoluție. Și, uneori, mă gândesc că, poate, Revoluția Bitcoin a urmat regulile lui Saul Alinsky. Alinsky a fost un activist american și, printre altele, a scris regulile unei revoluții de succes. Se poate observa cu ușurință, niciuna dintre reguli nu presupune violență.

Regula 1: Puterea nu este doar ceea ce ai, ci ceea ce adversarul crede că ai. –- De când a apărut, Bitcoin a fost temut de către guverne, bănci și alte elite. Au crezut că vor pierde extraordinara putere pe care o aveau și au început să vadă în Bitcoin un inamic gigantic, chiar dacă acesta era în fragedă pruncie.

Regula 2: De câte ori este posibil, scoate adversarul din terenul cu care este obișnuit. Astfel creezi confuzie, frică, retragere și căi împotriva cărora nu știe să lupte. -– Elitele nu s-au temut niciodată că ar putea pierde puterea pe care o aveau asupra cetățenilor. În fond, oamenii sunt oprimați de mii de ani de către guverne și bănci. Și totuși, când Bitcoin a apărut, împreună cu noua sa paradigmă a tranzacțiilor financiare peer-to-peer, acestea fiind combinate și cu o pseudo-anonimitate care poate fi îmbunătățită drastic prin mixere de monede, în acel moment toți opresorii au început să fie confuzi. Următorul sentiment pe care l-au avut a fost frica. Nu știau cum să lupte împotriva Bitcoin. Și, de peste 10 ani, toate tentativele lor de a opri Bitcoin au fost sortite eșecului.

Regula 3: Fă ca adversarul să lupte împotriva propriilor arme. –- Exact asta a făcut Bitcoin. Așa cum elitele au luat pur și simplu oamenilor controlul financiar, de mii de ani,  la fel a procedat și Bitcoin, care le-a returnat oamenilor puterea asupra propriilor finanțe.

Regula 4: Ridiculizarea este cea mai eficientă armă. Este greu de contraatacat și înfurie adversarul, acesta reacționând apoi în dezavantajul său. -– Guvernele au vrut mereu să știe câți bani are fiecare cetățean și pe ce îi cheltuie. Satoshi a construit Bitcoin într-o manieră care ridiculizează lăcomia Statului de a cunoaște toate tranzacțiile financiare ale cetățenilor săi: toate tranzacțiile Bitcoin pot fi verificate pe blockchain, acesta fiind public; totuși, adresele expeditorului și destinatarului sunt niște șiruri alfanumerice, care nu cuprind nici nume, nici prenume, nici date personale (presupunând că utilizatorii nu și-au predat datele personale către terți, cum ar fi exchange-urile centralizate). Invenția lui Satoshi a luat Statul în zeflemea și pare că spune: "Vrei să știi câți bani am? Uite, poți vedea asta. Vrei să îmi vezi și toate tranzacțiile? Poți face și asta. Dar ce nu știi este cine sunt eu".

Regula 5: O tactică utilizată prea mult timp devine o rutină. Iar rutinele pot deveni plictisitoare. –- Ca urmare, este nevoie de schimbări, chiar și unele mărunte. Bitcoin a avut multe schimbări în ultimii zece ani. De la SegWit la bech32 și de la Taproot până la diverse BIP-uri, Bitcoin s-a schimbat și a evoluat în timp.

Regula 6: Ține adversarul sub presiune. Folosește orice tactici, acțiuni sau evenimente pentru a-ți atinge scopul. "În ceea ce privește tacticile, detaliul major constă în dezvoltarea unor operațiuni care vor menține o presiune constantă asupra opoziției. Din acest motiv inamicul va reacționa în avantajul tău." -– De la apariția Bitcoin, guvernele și băncile au început să resimtă o presiune care a crescut constant. În multe perioade grele oamenii au apelat la Bitcoin. Și, cu cât au fost mai multe evenimente nefaste, cu atât Bitcoin a fost îmbrățișat de și mai mulți oameni, fapt ce a condus la o apăsare și mai mare pe umerii guvernelor, acestea realizând că le scapă din mâini controlul și că oamenii se pot organiza și singuri, fără intervenția Statului, a băncilor sau a intermediarilor.

Regula 7: Alege ținta și blochează-te pe ea. -- Bitcoin și-a ales țintele încă dinainte de naștere: sistemul financiar existent, intermediarii, guvernele șî băncile. Intențiile sale au fost manifestate subit încă din blocul Geneză, care a conținut următorul mesaj: "Cancelarul pe cale de a scăpa băncile pentru a doua oară".

Poate că mai avem mulți ani de trăit și, poate, la fel vor avea și copiii și nepoții noștri. Însă nu știu dacă vom mai asista la vreo revoluție fără vărsare de sânge în viitor...

Topicul este auto-moderat pentru evitarea spam-ului.
64  Bitcoin / Bitcoin Discussion / Bitcoin - a bloodless revolution on: January 11, 2023, 05:49:57 PM
All revolutions imply bloodsheds. This is why revolution flags are always red.

Since Spartacus' rebellion (71 - 71 BC) to American Revolution (1765 – 1783); from French Revolution (1789 – 1799) to Hungarian Revolution from Budapest (1956); from Prague (1968) to Carnation Revolution from Portugal (1974); from Mexican Revolution led by Emiliano Zapata Salazar (1910 - 1920) to Great Proletarian Cultural Revolution launched by Mao Zedong (1966) to Nicaraguan Revolution ('60 and '70) and to Romanian Revolution from 1989. And the list may continue. All revolutions had their bloodbaths. Their leaders fought for their purposes, but none ever succeeded a bloodless revolution.

Until Satoshi Nakamoto.

Satoshi never intended to be a revolution leader, yet his creation -- Bitcoin -- revolutionized the entire world. It took the power from the hands of elites and gave it back to people. People started being able to control  their own money without being coerced to involve third parties. Bitcoin eliminated intermediaries and rendered governs and banks as irrelevant for individuals relying on Bitcoin. It disrupted the traditional finances and implemented a new paradigm: "A purely peer-to-peer version of electronic cash which would allow online payments to be sent directly from one party to another without going through a financial institution". Bitcoin is the first bloodless revolution from history.

Nobody had to die for Bitcoin to prevail. Bitcoin revolution implied no violence, no massacres, no any other horrendous aspects which happen during revolutions. It helped those which were starving and the poor to have a chance to live and fight for their lives. It helped connecting people from all over the world. And no political leader can shut Bitcoin down. Revolution continues for more than 10 years now. And, day by day, it earns more adepts.

Many times I asked myself how Bitcoin managed to run this bloodless revolution. And sometimes I am thinking that, somehow, Bitcoin revolution followed the rules Of Saul Alinsky. Alinsky was an American activist and, among others, he wrote the rules of a successful revolution. As it can be easily noticed, none of his rules imply any violence.

Rule 1: Power is not only what you have, but what an opponent thinks you have. -- Since its apparition, Bitcoin was feared by governs, banks and other elites. They felt that they may lose the extraordinary power they had until then and started seeing Bitcoin as a giant enemy, although Bitcoin was just in its first days.

Rule 2: Whenever possible, go outside the experience of an opponent. Here you want to cause confusion, fear, and retreat and ways he does not know how to fight against. -- Elites never feared they may lose their power over citizen. After all, people are oppressed by governs and banks for thousands of years. Yet when Bitcoin arrived, together with its new paradigm of peer-to-peer financial deals, combined also with a pseudonymity which can be dramatically improved through tumblers and coin joins, all oppressors started to be confused. Next thing they felt was fear. They did not know how to fight against Bitcoin. And, for a decade now, all their attempts to shut it down failed.

Rule 3: Make opponents live up to their own book of rules. -- Bitcoin fought against elites with their own powers. As elites simply stripped people for ages of their financial control, so did Bitcoin, which just gave people back the power of their own finances.

Rule 4: Ridicule is man's most potent weapon. It's hard to counterattack ridicule, and it infuriates the opposition, which then reacts to your advantage. -- Governs always wanted to know how much money each citizen has and also how the regular individual spends the money. Satoshi built Bitcoin in a fashion which ridicules State's greed for knowing all financial transactions made by its citizen: all Bitcoin transactions can be seen on blockchain, which is public; yet, the addresses of the sender and of the recipient are just some strings of alphanumeric characters, which give out no names, no surnames, no personal information (assuming that users did not give their personal information to third parties, such as centralized exchanges). Satoshi's invention taunted the State and it looks like it's saying: "Do you want to know how much money I have? Here, you can see that. Do you want to see all my transactions? You can see that too. I made them public, in your face. But what you don't know is who I am".

Rule 5: A tactic that drags on for too long becomes a drag. Commitment may become ritualistic as people turn to other issues. -- Therefore changes are needed, even slight ones. Bitcoin passed through changes during last decade. From SegWit to bech32 and from Taproot to various BIPs, Bitcoin changed and evolved during time.

Rule 6: Keep the pressure on. Use different tactics and actions and use all events of the period for your purpose. "The major premise for tactics is the development of operations that will maintain a constant pressure upon the opposition. It is this that will cause the opposition to react to your advantage." -- Since Bitcoin appeared governs and banks started feeling a pressure which kept constantly growing. In several periods of financial difficulties people used Bitcoin. And the more such terrible events occurred, the more people embraced Bitcoin, which led to a pressure even greater on governs' shoulders, realizing that the power of control is slipping from their hands and people can organize themselves alone, without the intervention of State, banks and other third parties.

Rule 7: Pick the target, freeze it, personalize it, and polarize it. -- Bitcoin chose its targets even before it was born: the existing financial system, the middlemen, the governs and the banks. Its intentions were shown, in a subtle way, even from its Genesis block, which contained the following message: "Chancellor on brink of second bailout for banks".

We may have many years to live and so will our children and grandchildren. Yet I don't know if we'll ever see another bloodless revolution in the future...

Topic is self-moderated for avoiding spam.




Translations (in chronological order):

65  Other / Beginners & Help / MOVED: A Declaration of the Independence of Cyberspace - We all should read it on: January 06, 2023, 08:44:00 PM
This topic has been moved to [Bitcoin Discussion].

[https://bitcointalk.org/index.php?topic=5432752.0]
66  Bitcoin / Bitcoin Discussion / Libertarians -- where are they now? on: January 04, 2023, 06:31:31 PM
We all Some still remember that Bitcoin was built based on a libertarian and crypto-anarchic ideology. Although Satoshi only rarely referred directly to politics or libertarianism, he expressed Bitcoin's spirit in various, subtle ways. Maybe the best example is the very message embedded into Genesis block: "Chancellor on brink of second bailout for banks". After Bitcoin was created he also offered us this forum. Indeed, it was hosted on another site back then, but it still was "Satoshi's forum".

Many users / individuals back then understood the libertarian and crypto-anarchic views of Bitcoin and they embraced them. Many were also well educated and used to read books written by Ayn Rand or by well known economists which followed Austrian School, such as Murray Rothbard, Friedrich August von Hayek or Ludwig von Mises. (Did you know that even Ross Ulbricht was a passionate libertarian and a very educated person? Among others, the secret word he used to identify himself when he used to talk to DPR was Murray Rothbard -- ever thought of that?)

I, myself, had the chance to put my hands on Ayn Rand's magnum opus Atlas Shrugged, a book of 1356 pages, which is considered, by American readers, the second most influential book, after the Bible.



And I could not let the book from my hands until I finished reading it. It is impressive and, most important, the real message is not expressed by the fiction presented inside the book, but through what you read between the lines...

After I found this forum I used to find so many libertarian topics, written in the past. Or topics written by anarchists or crypto-anarchists. Many of them were very interesting, such as:

- Quick guide to becoming a libertarian... -- written in 2011
- Send all the libertarians to prison and beat it out of them -- written in 2011
- Libertarianism and externalities -- written in 2011.

And the list can go on.

But nowadays you can't see any new topics anymore on these matters. I found a few (and very interesting) ones, which were written in 2020:

- Murray Rothbard Quotes on Libertarianism, Economics, and Freedom
- Ayn Rand Quotes on Capitalism, Government, Philosophy, and More
- Friedrich A. Hayek Quotes on Socialism, Economics, and More.

And I think that the lack of such topics / subjects is a loss, a loss not felt directly, but indirectly. This is because Bitcoin was built on libertarianism and crypto-anarchism. You can't have it wihtout these concepts.

Therefore, I ask: Libertarians -- where are they now? Crypto-anarchists -- where are they now? Where are you now?

Was our Bitcoin completely surrounded and overwhelmed only by those which are greedy and see inside it only a way to get rich? Is our Bitcoin only another way for CEX owners to fill their pockets? Doesn't anyone remember its libertarian principles...?

Topic is self-moderated for avoiding spam.
67  Other / Meta / What happened with user fbeyvgnobo? on: January 02, 2023, 05:38:45 PM
I saw recently that the long wish of The Pharmacist -- to have a new name -- was finally approved. He became The Sceptical Chymist.

Then, by pure chance, while browsing bpip.org I saw the following: at first glance, a wall of users, including me, which no longer trusted fbeyvgnobo (obviously, this implied that they previously trusted that user):



However, I was 100% sure that I never trusted fbeyvgnobo before, thus it was impossible to distrust this user now. So I kept scrolling down on bpip, searching mainly for my name. Among other entries, I found the following:



However, I knew that I made to change to my Trust list. I also noticed the very short time interval between those changes. Anyway, I remembered, by seeing the name The Sceptical Chymist, that The Pharmacist requested a long time ago a name change with this one. So I understood why bpip was showing that I trust The Sceptical Chymist. However, the rest of information (why I previously distrused The Sceptical Chymist plus the trust / distrust of fbeyvgnobo) were still unknown to me. For a while I believed that bpip was showing incorrect information.

But soon after I found this topic: The long waited Nickname has been given (The Sceptical Chymist), which confirmed to me that Pharmacist's wish was approved. But one post confused me even more (highlight is mine):

For those who asked about the former The Sceptical Chymist, he is now @fbeyvgnobo, what a username made by theymos lol. Here's his post on the request thread[2], with the quotes confirming his former username.

[1] https://bitcointalk.org/index.php?topic=5426440.msg61414870#msg61414870
[2] https://bitcointalk.org/index.php?topic=5312089.msg61247685#msg61247685

So I thought that, for some reason, theymos trolled The Pharmacist, by allowing him a name change, but that was to fbeyvgnobo -- which was definitely not the one he wanted -- then finally allowed him the wanted name. At least, that was logic for me and it could also explain why bpip was showing me trusting fbeyvgnobo then distrusting him (as I previously had The Pharmacist on my Trust list, the trust was spread to fbeyvgnobo, then to The Sceptical Chymist, which also implied to distrust fbeyvgnobo).

But this logic could not explain to me why user fbeyvgnobo still exists! And, furthermore, he also has 1 post! I said okay, if theymos changed Pharmacist's name to fbeyvgnobo then to The Sceptical Chemyst, then fbeyvgnobo should not exist anymore. As The Pharmacist also does not exist anymore after this change. Yet, fbeyvgnobo still exists.

So I also considered that my judgement and logic are wrong. I tried to search for more references to fbeyvgnobo in the two links mentioned in the quote from PX-Z but I found nothing.



After days of trying to solve this puzzle, I give up Smiley

So, as a sum-up:
- The Pharmacist became The Sceptical Chemyst, while previously being named, for a short while, as fbeyvgnobo
- The Pharmacist does not exist anymore
- fbeyvgnobo still exists.

Does anyone know how this is possible? (Or, in case I understood everything wrong, can someone explain the entire situation to me?)

68  Bitcoin / Bitcoin Discussion / A Declaration of the Independence of Cyberspace - We all should read it on: January 02, 2023, 05:02:27 PM
This topic is a sequel of my earlier topics -- The Crypto Anarchist Manifesto - We all should read it and The call for Julian Assange || The WikiLeaks Manifesto - We all should read it.



Another article which must be known by any bitcoiner, libertarian or crypto-anarchist: John Perry Barlow's Declaration of the Independence of Cyberspace. The essay was written in February 1996 by John Perry Barlow, co-founder of Electronic Frontier Foundation, which was a foundation built for Internet liberties. Another iconic figure which was part of EFF is John Gilmore.

Barlow's declaration came as a reply to Telecommunications Act of 1996, adopted by US in January 1996. The entire document denies govern's sovereignty over cyberspace, denies govern's right to be present there and denies govern's right to rule citizen of Cyber space. The document became soon very popular, being copied and distributed by more than 40.000 websites.

The entire declaration can be found below (text formatting is mine):

Quote
"Governments of the Industrial World, you weary giants of flesh and steel, I come from Cyberspace, the new home of Mind. On behalf of the future, I ask you of the past to leave us alone. You are not welcome among us. You have no sovereignty where we gather.

We have no elected government, nor are we likely to have one, so I address you with no greater authority than that with which liberty itself always speaks. I declare the global social space we are building to be naturally independent of the tyrannies you seek to impose on us. You have no moral right to rule us nor do you possess any methods of enforcement we have true reason to fear.

Governments derive their just powers from the consent of the governed. You have neither solicited nor received ours. We did not invite you. You do not know us, nor do you know our world. Cyberspace does not lie within your borders. Do not think that you can build it, as though it were a public construction project. You cannot. It is an act of nature and it grows itself through our collective actions.

You have not engaged in our great and gathering conversation, nor did you create the wealth of our marketplaces. You do not know our culture, our ethics, or the unwritten codes that already provide our society more order than could be obtained by any of your impositions.

You claim there are problems among us that you need to solve. You use this claim as an excuse to invade our precincts. Many of these problems don't exist. Where there are real conflicts, where there are wrongs, we will identify them and address them by our means. We are forming our own Social Contract. This governance will arise according to the conditions of our world, not yours. Our world is different.

Cyberspace consists of transactions, relationships, and thought itself, arrayed like a standing wave in the web of our communications. Ours is a world that is both everywhere and nowhere, but it is not where bodies live.

We are creating a world that all may enter without privilege or prejudice accorded by race, economic power, military force, or station of birth.

We are creating a world where anyone, anywhere may express his or her beliefs, no matter how singular, without fear of being coerced into silence or conformity.

Your legal concepts of property, expression, identity, movement, and context do not apply to us. They are all based on matter, and there is no matter here.

Our identities have no bodies, so, unlike you, we cannot obtain order by physical coercion. We believe that from ethics, enlightened self-interest, and the commonweal, our governance will emerge. Our identities may be distributed across many of your jurisdictions. The only law that all our constituent cultures would generally recognize is the Golden Rule. We hope we will be able to build our particular solutions on that basis. But we cannot accept the solutions you are attempting to impose.

In the United States, you have today created a law, the Telecommunications Reform Act, which repudiates your own Constitution and insults the dreams of Jefferson, Washington, Mill, Madison, DeToqueville, and Brandeis. These dreams must now be born anew in us.

You are terrified of your own children, since they are natives in a world where you will always be immigrants. Because you fear them, you entrust your bureaucracies with the parental responsibilities you are too cowardly to confront yourselves. In our world, all the sentiments and expressions of humanity, from the debasing to the angelic, are parts of a seamless whole, the global conversation of bits. We cannot separate the air that chokes from the air upon which wings beat.

In China, Germany, France, Russia, Singapore, Italy and the United States, you are trying to ward off the virus of liberty by erecting guard posts at the frontiers of Cyberspace. These may keep out the contagion for a small time, but they will not work in a world that will soon be blanketed in bit-bearing media.

Your increasingly obsolete information industries would perpetuate themselves by proposing laws, in America and elsewhere, that claim to own speech itself throughout the world. These laws would declare ideas to be another industrial product, no more noble than pig iron. In our world, whatever the human mind may create can be reproduced and distributed infinitely at no cost. The global conveyance of thought no longer requires your factories to accomplish.

These increasingly hostile and colonial measures place us in the same position as those previous lovers of freedom and self-determination who had to reject the authorities of distant, uninformed powers. We must declare our virtual selves immune to your sovereignty, even as we continue to consent to your rule over our bodies. We will spread ourselves across the Planet so that no one can arrest our thoughts.

We will create a civilization of the Mind in Cyberspace. May it be more humane and fair than the world your governments have made before."

Topic is self-moderated for avoiding spam.




Translations (in chronological order):

69  Economy / Services / Gazeta's Escrow Service on: December 29, 2022, 01:26:39 PM
After a long debate with myself, I decided that I will try to offer this service on the forum.

Gazeta's Escrow Service

Rules:
Rule One: Never change the deal.
For beginning, as I am new in this field, I will escrow first transactions for free. I will update OP once I will decide to add a fee for my service.
The buyer should include the transaction fee in the payment, thus I will be able to send to the seller the amount which was settled between the two parties. If the transaction fees will not be included, I will send the payment back to the buyer (obviously, minus the fee required for this transaction).
I am allowed to reject any escrow or user which seems suspicious to me.
I am from Romania, therefore I am available mostly between 8am - 6pm GMT+2 timezone. Of course, if you plan to use my service outside these hours, we can discuss that.

What I will escrow:
I will mainly escrow BTC (be it for trades between users or campaign funds).
I may, or may not, offer escrow services for a limited amount of altcoins (feel free to ask me if I will escrow your altcoin in the moment when you decide to use the escrow service). I am not decided yet on which altcoins I will work with, therefore we need to discuss this first.
I may, or may not, offer also escrow services for other digital or physical goods. If you intend to use escrow for physical goods, take also into account the shipping costs.
I will not escrow trades of accounts or other shenanigans.

How to proceed:
In order to perform an escrow I need both parties' approval (buyer and seller). If you will write inside this topic, please tag the other party's name as well; if you contact me through PM please add the other party inside "To" field. After I will admit a request, the buyer will have to send the payment to me. After I will receive the payment, I will wait for both parties to confirm that the trade is completed (meaning that buyer received the object of the trade), then I will release the funds to the seller. Releasing of funds should not take long, if we work during the hours when I am available.

You may also add third parties to the PM you send me, for having witnesses which may be needed in case of disputes.

Please write your submission in the following format:

Code:
Buyer's BitcoinTalk name:
Buyer's refund address:

---

Seller's BitcoinTalk name:
Seller's address to send coins:

---

Amount to escrow (in BTC or altcoin):
Description of the trade:

Disputes:
Although I hope I will not encounter such cases, disputes may appear. In such cases, I will ask both parties to explain as detailed as possible what happened, from their own perspective. I hope that such incidents will be mediated in a pleasant manner and I may appeal at other forum users, with high reputation, for their opinion.

Reputation:
Although I am new in escrow services, I think I built a strong reputation on the forum so far. I made multiple successful deals with users (with more or less reputation); you may check a part of these deals by reading the feedbacks I received and the ones I sent. So far, nobody made any complaint toward me, related to how a deal worked out.

I am also an established forum translator, being listed on efialtis' translators list, and my portfolio can be found here. I collaborated with many iconic figures of the forum, translating various and precious essays, such as 1miau, fillippone or LoyceV. You may ask them about my seriousness. My most important translation, by far, was the one I made for Bitcoin white paper, which is now listed on bitcoin.org.

I am a self-made Legendary member, being also the only Romanian user which reached this rank starting from scratch. During my first three years of activity on the forum I earned more than 3000 merits. I have a 1.12 merits vs posts ratio, being one of the very few users with more merits than posts. I am also one of the very few users which ever received a 50-merit bomb (I received 4 so far) and which also ever sent a 50-merit bomb (I sent 4 so far, without being a Merit Source). My full bpip stats can be found here. I am also a part of DT users.

I am actively combating spam, with more than 60.000 good reports, being also nominated by theymos as forum's fourth reporter in 2020.

You may also want to check my reputation thread.

Needless to say, I am honest and I want to collaborate only with honest users.
70  Local / Română (Romanian) / Listă de statistici interesante legate de Bitcoin on: December 28, 2022, 10:40:01 AM
Autor: 1miau
Topic original: List of interesting Bitcoin statistics




Am creat o listă interesantă de statistici referitoare la Bitcoin, care cuprinde date utile accesibile tuturor.

Pe langă statistici simple, cum ar fi cele legate de preț, am inclus și unele cu privire la o gamă largă de subiecte, cum ar fi mineritul, popularitatea în diverse țări, numărul de adrese care cuprind o anumită cantitate de bitcoin, ce cantitate de bitcoin a fost mutată ultima dată, statistici referitoare la rețea și multe altele.

Și, cum avem statistici aproape pentru orice, doar cele mai importante trebuie listate aici, pentru a obține o listă de calitate.



Tabel











1. CoinMarketCap / CoinGecko / etc.

CoinMarketCap și CoinGecko sunt renumite pentru verificarea prețurilor (din trecut) pentru diverse monede, incluzând capitalizarea de piață, numărul monedelor aflate în circulație, numărul maxim de monede, casele de schimb unde aceste monede sunt tranzacționate și altele.

CoinGecko: https://www.coingecko.com/de





CoinMarketCap: https://coinmarketcap.com/






1.1. Prețul bitcoin începând cu 2010

Cele mai multe site-uri web arată prețul bitcoin începând cu 2014, dar există o pagină care arată prețul începând cu 2010:



Link: https://www.buybitcoinworldwide.com/de/preis/






2. BTC.com

BTC.com este cunoscut, în principal, pentru exploratorul său bun de blocuri, dar oferă și alte statistici, ca:

Cotă-parte a bazinelor miniere
Dimensiunea blocurilor
Tranzacții neconfirmate
Contor înjumătățire
Dificultate minerit
Tranzacții și comisioane
Lista celor mai bogate adrese
Tipuri de adrese


Ansamblu al statisticilor



Site-ul oferă și o imagine de ansamblu asupra mineritului:



Imagine de ansamblu a BTC



Imagine de ansamblu a mineritului


Link: https://btc.com/stats / https://explorer.btc.com/de/btc






3. CoinDance

CoinDance oferă o gamă largă de statistici, ca și BTC.com. Totuși, CoinDance se concentrează pe capitalizarea de piață și pe alte aspecte generice, precum nivelul căutărilor pe Google sau statutul legal în fiecare țară.
Adițional, există și comparații între Bitcoin, Bitcoin Cash și Bitcoin SV.


Capitalizări de piață




Volum de căutari




Statut legal



Link: https://coin.dance/stats






4. Bitinfocharts

Bitinfocharts oferă detalii generale pentru diverse monede alternative, pe lângă bitcoin (detalii care, în orice caz, induc confuzie):





În plus, oferă și statistici utile despre adresele cele mai bogate:



Totuși, în funcție de moneda alternativă în discuție, nu toate statisticile sunt disponibile.

Link: https://bitinfocharts.com/bitcoin/
Link: https://bitinfocharts.com/top-100-richest-bitcoin-addresses.html






5. Look into Bitcoin

Look into Bitcoin oferă statistici diverse, foarte interesante, despre evoluția prețului bitcoin. Acestea includ hărți termografice (cazurile când prețul “sare în aer”), faimosul model stoc-flux sau câte zile prețul bitcoin a fost mai mare decât cel din ziua curentă (zile de profitabilitate).
Mai mult, există și diverse grafice despre HODL și adrese active etc.


Cunoscutul model stoc-flux. Nimeni nu știe dacă este real, dar este foarte încrezător în bitcoin.




Rația de HODL. Un indicator interesant pentru momentul oportun de vânzare / cumpărare cu profit.




Zile de profitabilitate

Link: https://www.lookintobitcoin.com/charts/





6. Mempool Statistiken

6.1. Mempool Jochen Hoenicke

Mempool-ul lui Jochen Hoenicke vizualizează foarte bine toate tranzacțiile din mempool (tranzacțiile care așteaptă să fie confirmate). Sunt acoperite 3 categorii:

- Contor: Numărul de tranzacții neconfirmate
- Comisioane: Cantitatea de comisioane de tranzacționare neconfirmate (în BTC)
- Dimensiune: Dimensiunea tuturor tranzacțiilor (în vMB) care așteaptă în mempool spre a fi confirmate.

Mempool-ul lui Jochen Hoenicke te ajută foarte mult în estimarea comisionului care trebuie ales pentru ca o tranzacție să fie confirmată într-un anumit interval de timp.
Pentru a înțelege cum se pot economisi unele comisioane de tranzacționare, se pot citi aici mai multe detalii: Evitarea plății unor comisioane BTC prea mari – ghid pas cu pas (Electrum)



Link:https://jochen-hoenicke.de/queue/#0,24h


6.2. Mempool.Space

Alternativ, puteți folosi și Mempool.Space.
Aici este, de asemenea, vizualizată dimensiunea tranzacțiilor (în vMB) care așteaptă confirmare, fiind incluse și informații adiționale, despre cele mai noi blocuri:





Link: https://mempool.space or https://mempool.space/graphs




7. 1ML - Lighning Network

Statistici variate despre Rețeaua Lightning:



Link: https://1ml.com/




8. Bitnodes.io

Bitnodes.io oferă o privire de ansamblu detaliată a tuturor nodurilor active, acestea fiind afișate și ca locații în diferite țări:



Link: https://bitnodes.io/





9. Bitcoinvisuals.com

Bitcoinvisuals.com oferă statistici diverse despre minerit, starea generală a Blockchain-ului, dar și statistici despre volumele tranzacționate zilnic în rețeaua Bitcoin:


Vedere de ansamblu


Volumul de tranzacții diferențiat pe zile


Link: https://bitcoinvisuals.com/






10. Bitcoin Treasuries

O compilație a diverselor investiții în bitcoin, precum:

- Companii publice care dețin bitcoin
- Țări și guverne care dețin bitcoin
- Companii private care deți bitcoin
- ETF-uri în care este alocat bitcoin is allocated

Pe lângă informațiile de mai sus, compilația include și o sursă.





Link: https://bitcointreasuries.org/






11. Glassnode

Glassnode este un site foarte detaliat, cuprinzând varii statistici ale rețelei Bitcoin, dar nu toate pot fi accesate. Unele statistici sunt disponibile doar conturilor înregistrate (cu plată).
Totuși, o bună vedere de ansamblu săptămânală poate fi mereu găsită în raportul celor de la Glassnode, acesta analizând statisticile selectate și relevante cu privire la starea pieței și tendința prețului curent.

- statistici individuale: https://studio.glassnode.com/metrics?a=BTC&m=addresses.ActiveCount
- toate statisticile listate în catalog: https://studio.glassnode.com/catalog
- rapoarte săptămânale bazate pe statisticile incluse: https://insights.glassnode.com/



Vizualizare a statisticilor individuale



Catalog



Vizualizare a rapoartelor săptămânale.
Rapoartele sunt structurate în formatul unul blog care analizează diverse statistici curente.







12. Coinatmradar

Coinatmradar oferă statistici despre ATM-urile Bitcoin din întreaga lume.





Link: https://coinatmradar.com/
Menționat de Upgrade00





13. Istoric al numărului de noduri Bitcoin

Vizualizare a istoricului numărului de blocuri Bitcoin.




Link: https://luke.dashjr.org/programs/bitcoin/files/charts/historical.html
Menționat de Upgrade00






14.1 Txstats


Oferă grafice care afișează multe statistici variate despre tranzacții și mempool, orice legat de numărul de UTXO și de cantitatea de bitcoin stocat în fiecare tip de script și până la utilizarea de RBF, SegWit, Taproot și multe altele.


Vedere de ansamblu



Link: https://txstats.com
Menționat de o_e_l_e_o






14.2 Forkmonitor

Ține evidența tuturor blocurilor aflate în competiție / întârziate, blocurile aferente precum și alte date metrice.





Link: https://forkmonitor.info/
Menționat de o_e_l_e_o






15. CryptoMiso


CrytoMiso oferă detalii despre istoricul submisiilor la Github pentru 300 criptomonede, bazate pe cele mai populare recenzii, astfel că aceia interesați de tranzacționare pot afla care sunt proiectele crypto bine dezvoltate.





Link: https://www.cryptomiso.com/
Menționat de Stalker22





16. Blockchain.com


Statistici generale despre Bitcoin:





Link: https://www.blockchain.com/charts
Menționat de Z-tight





17. Amboss.Space

Amboss.Space este o alternativă a 1ML, oferind detalii despre Rețeaua Lightning.





Link: https://amboss.space/
Menționat de Rath_





18. TradingView


TradingView oferă tot soiul de grafice cu prețuri, unde îți poți și realiza propria ta analiza tehnică (TA).





Link: https://www.tradingview.com/
Menționat de Pouvoirp





19. woobull


Site-ul oferă diverse grafice referitoare la Bitcoin (similar celor disponibile la Look into Bitcoin și Glassnode):



Vedere de ansamblu





Link: https://charts.woobull.com/
Menționat de dkbit98





20. Checkonchain


Alternativă pentru woobull, Look into Bitcoin și Glassnode, care oferă diverse grafice referitoare la Bitcoin și la alte monede alternative.




Link: https://checkonchain.com/
Menționat de dkbit98





21. Grafic curcubeu


Graficul curcubeu al Bitcoin este foarte cunoscut, deoarece este foarte optimist, dar nimeni nu știe cu siguranță dacă este real. Recent (12/2022), mai mulți experți au fost critici la adresa lui.





Link: https://www.blockchaincenter.net/en/bitcoin-rainbow-chart/
Menționat de dkbit98




22. Casebitcoin


Oferă diverse grafice referitoare la prețul bitcoin, în special comparații ale performanțelor prețului comparate cu active tradiționale:



Vedere de ansamblu




Link: https://casebitcoin.com/charts
Menționat de salad daging





23.1 Coinwarz


Coinwarz este un site dedicat informațiilor despre minerit:



Vedere de ansamblu


Bitcoin Hashrate chart

Link: https://www.coinwarz.com/
Menționat de Darker45







23.2 Ycharts


Ycharts este un site pentru statistici ale celor mai tradiționale active, dar există și câteva grafice referitoare la crypto (despre minerit).
Unele grafice pot solicita înregistrare și plată.




Link: https://ycharts.com/indicators/bitcoin_network_hash_rate
Menționat de Darker45






24.1 BitcoinIsDead.org


BitcoinIsDead.org oferă statistici interesante despre numărul de ori când Bitcoin a fost declarat mort, incluzând și o sursă a informațiilor.  Cheesy






Link: https://www.bitcoinisdead.org/
Menționat de tranthidung





24.2 99Bitcoins


Similar site-ului BitcoinIsDead.org, 99Bitcoins este dedicat numărului de ori când Bitcoin a fost declarat mort.  Cheesy





Link: https://99bitcoins.com/bitcoin-obituaries/
Menționat de tranthidung






Diverse

Unele link-uri interesante:

Vederi de ansamblu create de alți membri ai comunității:




Postări interesante pe blog-uri, cu statistici referitoare la Bitcoin:






Știi mai multe site-uri care oferă statistici de înaltă calitate pentru Bitcoin?
Ești liber să le menționezi, să postezi câteva poze, iar dacă sugestiile tale sunt bune, ele vor fi adăugate listei mele.  Smiley
71  Local / Română (Romanian) / [Discuții] Premiile Comunității Bitcointalk 🏆 on: December 17, 2022, 10:25:37 AM
Quote from: Topic în [Eng][Spa][Rom][Ger][Por][Ita][Hrv]Chestionar Bitcointalk [În direct] 2021 [Rezultate] Ledger X [TOMBOLĂ GRATIS] 🎁


     Informații

Participanții concurează cu alți doi competitori - “Nu știu” (dacă nu știți cine ar putea primi titlul) și “Nimeni nu merită” (dacă, în opinia voastră, nimeni nu merită să fie câștigătorul unei anumite categorii). Dacă “Nu știu” și “Nimeni nu merită” câștigă, titlul nu va fi acordat niciunui alt candidat nominalizat, așadar vă rog să votați responsabil.

     Campanie pre-electorală

Agitația controversată este binevenită, dar poate fi doar în legătură cu activitatea de pe forum a nominalizatului, nu și cu penrsonalitatea sau cu calitațile personale ale celui nominalizat. Puteți spune că postările unui nominalizat sunt absurde, dar nu puteți spune că acesta este stupid.

 ➥ Vor fi 30 de câștigători anul acesta!
 ➥ De la momentul publicării, timp de 60 de zile, votul va fi deschis publicului, putând participa orice utilizator activ.
 ➥ Nu este permis transferul de merite de la cei nominalizați la utilizatorii care i-au nominalizat & Voturile pentru utilizatorii inactivi nu vor fi luate în calcul

Așadar, următoarele modificări se vor aplica în cadrul ediției 2022 a Premiilor Comunității Bitcointalk:

1. Voturile pentru utilizatorii inactivi nu vor mai fi luate în considerare. Evenimentul vizează activitatea din anul curent a utilizatorilor, și nu cea din trecut. Prin urmare, voturile pentru utilizatori ca Satoshi, Lauda etc. (cu toată stima pentru toate lucrurile bune pe care le-au făcut în trecut) nu vor fi contorizate. Desigur, dacă un utilizator a nominalizat pe cineva inactiv, aceasta nu inseamnă că întreg votul va fi ignorat în totalitate. Doar votul pentru utilizatorul inactiv nu este numărat.

În concluzie: dacă un utilizator nominalizează atât candidați activi, cât și inactivi, doar mențiunile pentru cei inactivi nu vor fi luate în calcul (în rezultatele finale ale concursului nu se vor regăsi nume precum Satoshi, Lauda etc.).

2. Nu este permis transferul de merite de la cei nominalizați la utilizatorii care i-au nominalizat. Această măsură ar trebui să îmbunătățească drastic acuratețea rezultatelor, iar cei care vor încălca regula vor suporta o sancțiune. Pentru fiecare merit transmis se va anula un vot. De exemplu, dacă în topicul destinat votării Alice a transmis 5 merite celor care au nominalizat-o la orice categorie, atunci acele voturi nu vor fi contorizate (dar restul voturilor, pentru alți candidați, vor fi contorizate). În plus, dacă un utilizator a votat-o pe Alice în două categorii, atunci ambele voturi nu vor fi luate în calcul.
72  Local / Română (Romanian) / [Votare 2023] Premiile Comunității Bitcointalk 🏆 on: December 17, 2022, 10:25:26 AM
Autor: icopress
Topic original: [Voting 2023] Bitcointalk Community Awards 🏆




Quote from: Topic în [Eng][Spa][Rom][Ger][Por][Ita][Cro]2022 [Rezultate] Chestionar Bitcointalk new [În direct]


Premiile Comunității Bitcointalk reprezintă o bună oportunitate pentru noi de a ne exprima aprecierea pentru cei care lucrează în sprijinul comunității, pentru toate faptele bune și pentru impactul acestora pe forum. Chiar dacă 2022 a fost un an cu multe provocări pentru toți, aceasta nu ne va împiedica să votăm evenimente sau utilizatori importanți, despre care credeți că ar merita un premiu, (mai ales că, de anul acesta, vom avea 30 de premii!). 🏆

       Ce premii îi așteaptă pe câștigători?

Probabil că ne-ați auzit de mai multe ori spunând că recunoașterea publică este premiul cel mai de preț. Așa este. Totuși, sponsorul nostru, 🦊 Betnomi, s-a asigurat că premianții vor simți cât de mult contează. În plus, preferații tuturor de la [C]ryptioS pregătesc și ei o surpriză (aceasta va fi anunțată mai târziu în acest topic). De reținut, Premiile Bitcointalk 2022 nu sunt un eveniment oficial și se desfășoară sub auspiciile comunității. Vor fi 27 câștigători în total!




🥈 Locul doi
🥇 Locul unu
🥉 Locul trei



Premiu de $200
Premiu de $500
Premiu de $100



                                                                                                                                                                     
      Cum funcționează?

De la momentul publicării, timp de 60 de zile publicul va putea vota, oricare utilizator activ putând participa. Orice utilizator are dreptul să militeze pro și contra altor candidați, într-un topic separat, creat special pentru aceasta. Cei care vor fi printre primii trei câștigători ai fiecărei categorii depind doar de activitatea voastră. Pentru ca sistemul de vot să poată funcționa, orice candidat nominalizat trebuie să aibă susținerea a cel puțin trei utilizatori.

  • Se pot vota până la 3 utilizatori în fiecare categorie Notă.
  • Poți edita votul până când topicul va fi încuiat Notă.
  • Trebuie să ai 50 merite câștigate pentru a vota Notă.
  • Nu este permis transferul de merite de la cei nominalizați la utilizatorii care i-au nominalizat Notă.


Categorie
Descrierea Distincției



 
Erou Absolut al Binelui
Premiul este acordat unui lider neoficial, (prezența unui cult este încurajată). 🎭

Acest om extraordinar a dedicat mulți ani în sprijinul comunității și a lăsat un legământ de neuitat prin munca în folosul comunității, fără a căuta un câștig propriu.



Pana de Aur
Premiul este oferit participantului al cărui nume prezintă încredere și înțelepciune.

Pe forum au existat mereu utilizatori care se disting în mulțime, prin stilul de a scrie și prin obiectivitate, cei ale căror postări sunt mereu plăcute ochiului, iar discuțiile cu ei aducând satisfacție.



Bitcointalk Ninja
Premiul se acordă pentru contribuții excepționale pentru dezvoltarea Bitcointalk!

O persoană ale cărei activități sunt extrem de utile comunității Bitcointalk, sau o persoană fără de care nu vă puteți imagina forumul. În această categorie sunt jurizați cei cu adevărat creativi, iar acum este momentul să-i alegem pe cei mai buni!



Tocilarul Bitcoin
Premiul se oferă participantului despre care credeți că a ajutat cel mai mult în domeniul Bitcoin și în ce are legătură cu Bitcoin.

Spuneți-ne pe cine știți că este pasionat de bitcoin până la extrem, cineva care vă poate explica cu ușurință anumite nuanțe despre nici nu știați că există, sau cineva care i-a făcut cadou bunicii un ASIC.



Evenimentul Anului
Ce eveniment a avut cel mai mare impact asupra ta?

Această distincție este un tribut adus celor mai remarcabile evenimente din comunitatea crypto sau celor mai semnificative din perspectiva ta. Acest premiu a ajuns la a treia ediție, astfel că pot fi nominalizate și votate toate evenimentele notabile din 2022.



Dezamăgirea Anului
Cel mai promițător eveniment, dar care a adus multă dezamăgire comunității. Este mult mai atractiv să îți amintești evenimente plăcute, însă va fi util pentru toți să putem trage anumite concluzii, pentru a evita alte dezamăgiri în viitor. Care a fost cel mai dificil lucru cu care v-ați confruntat?



Descoperirea Anului
Poate, una dintre cele mai neașteptate dar, în același timp, și iconice categorii, care ne arată că forumul trăiește.

Premiul este dedicat nu doar utilizatorilor novici, cât și celor care au participat activ în viața forumului pe parcursul anului trecut... la naiba, îți poți nominaliza chiar și cel mai bun prieten de pe Bitcointalk!



Distrugătorul de Spam
Premiul se oferă unui utilizator voluntar, pentru contribuția sa neprețuită de a păstra ordinea pe forum.

Tindem să credem că acest premiu este meritat de cea mai importantă figură dintre moderatori & reporteri, sau de cei care contribuie în orice mod posibil pentru combaterea activității false in topicuri.



 
Distrugătorul de Înșelătorii
Premiul este acordat unui voluntar extraordinar, care lucrează în mod exclusiv pentru binele comunității.

Acesta a aderat la un înalt cod etic și prezintă în permanență un entuziasm fără capăt pentru identificarea celor care abuzează pe Bitcointalk, (aici [1] [2] îi puteți cunoaște personal pe acești utilizatori).



 
Maestrul Artizan
Premiul este dedicat cel care iubesc sincer artizanatul, indiferent că este o activitate profesională sau o pasiune.

Credem că acest premiu trebuie acordat celei mai importante figuri din grupul colecționarilor, managerilor, celor împuterniciți să medieze tranzacții (“escrow”), designerilor sau utilizatorilor care sunt atât de pasionați de sporturi și p2p, încât îi motivează și pe alții să parieze doar în BTC.



 
Anti-erou
Nu a dorit niciodată să fie un ticălos, dar a fost obligat să accepte regulile jocului în care interpretează rolul de “oaie neagră”.

Chiar și “răul” are propriile sale principii, așa că și o astfel de persoană este capabilă de orice, chiar și dacă nu are nimic de câștigat. 😈



 
Miss Bitcointalk
Chiar dacă fetele sunt într-o minoritate pe Bitcointalk, de 5 la 1, ele sunt în continuare minunate, interesante și importante pentru noi. Îmi dau seama că desemnarea a trei câștigătoare dintre toate fetele noastre frumoase va fi dificilă, însă vom încerca totuși.

Cine credeți că merită cel mai mult titlul de Miss Bitcointalk?



_________________
_________________
Quote from: Mr.X Țin în mod special să le mulțumesc următorilor: Jay Johanson, Jayce, GazetaBitcoin



În cea mai mare parte, acest topic este pentru votare, și pentru contorizarea voturilor / topicul pentru discuții și agitație se află aici.
73  Other / Meta / The curious case of the Brand New user with posts on: October 06, 2022, 03:09:36 PM
I just found, by pure chance, this user: AIbotBTC. I don't even know what I was looking for when I found it. But I remember that I noticed that our Supreme Leader (Foxpup Smiley) distrusted him.

However, I observed something curious: while user's rank is Brand new, you can see that the user made 17 posts. As far as I know, a Brand new user turns instantly into Newbie after his first post, but this one has 17 posts yet, rank did not change.

Another curious thing is that I can not see any of those 17 posts. At least, here on the forum. And this is not because the post are made in boards which I ignored. All his posts were made in Development & Technical Discussion and Meta boards. I could see that by using ninjastic.space. However, on the forum, these posts can not be seen.

Any idea why this user did not rank up to Newbie or why his posts can not be seen on the forum?
74  Local / Română (Romanian) / Există 2^256 chei private: cât de mare este acest număr? on: September 23, 2022, 06:16:09 AM
Autor: fillippone
Topic original: There are 2^256 private keys out there: how big is that number?




Ieri, în timp ce exploram secretele Bitcoin am ajuns la scandalosul site keys.lol.

https://keys.lol
(Avertisment: nu veți realiza cum zboară timpul!)

În principiu, este un site care generează 128 chei private pe fiecare pagină, apoi verifică balanța adreselor (atât compresate, cât și necompresate) pe blockchain și raportează dacă a găsit adrese care conțin fonduri sau care au efectuat tranzacții.

Wow!
Și, dacă găsești adrese cu balanțe pe plus între aceste pagini, devii posesorul cheilor private, deci ești deținătorul legitim al fondurilor, neexistând niciun impediment în a transfera banii către portofelul propriu.

Am petrecut câteva ore pe acest website, generând mii de chei private dar, desigur, nu am găsit nimic, nici măcar o adresă folosită (deci, în niciun caz, una care să aibă și fonduri).

Apoi, m-am gândit că pot îmbunătăți un pic procesul și, după câteva discuții cu niște amici de pe forum, am crezut că am putea avea un script de generare a cheilor private, apoi aș putea verifica balanțele cu propriul meu nod Bitcoin și, eventual, aș putea transfera ulterior fondurile către portofelul personal. M-am gândit că, lucrândul la nivel local, aș putea iuți un pic procesul.

Am știut de la bun început că șansele de a găsi ceva erau minuscule, dar am vrut să încerc totuși, întrucât faptul de a verifica balanțe și a nu găsi nimic m-ar fi reasigurat că nimeni nu ar putea face același lucru cu fondurile mele BTC, pe care le țin cu atâta grijă în portofelul meu rece.

În timp ce așteptam ca @babo să-și prezinte script-ul, mi-am spus: “fillippone, singurul pion în acest joc al vieții”… cum e posibil ca nimeni să nu se fi gândit la asta?

Revenind la lucru, am descoperit așa-numitul Large Bitcoin Collider.

https://lbc.cryptoguru.org/about

Acesta este un proiect serios.
Practic, mii de servere distribuite generează și verifică 26 bilioane (!!!) de chei private în fiecare zi.
În primii trei ani, au reușit să găsească 7 chei private. Acesta fiind un număr mare! Am crezut că șansele erau mult mai mici dar, probabil, există vreun bug în vreun portofel care utilizează un generator de numere aleatorii setat greșit, pentru a crea chei. (Aici este nevoie de mai multe investigații)


Să ne uităm un pic peste niște numere:
- numărul de chei private teoretic posibile: 2^256 sau, aproape, 10^77
- numărul adreselor Bitcoin: 2^160
- numărul cheilor private căutate de Bitcoin collider: 2^160
- numărul de atomi din Univers: 10^78 to 10^82
- numărul adreselor Bitcoin utilizate: 18.000.000.

Numărul cheilor private PRACTIC posibil este un pic mai mic de 2^256, așa cum este specificat aici.

Să luăm câteva exemple:
  • Să presupunem că avem un miliard de adrese active, fiecare cu o balanță pozitivă: știm că asta presupune un număr de 10^3 ori mai mare decât numărul real.
    Probabil, numărul atomilor din Univers este de 10^3 ori mai mare decât numărul adreselor, deci ar fi logic să spunem că găsirea unei chei private care deține fonduri este ca și cum ai găsi unul dintre acești atomi care împânzesc Universul.
    Care ar fi mărimea unui miliard de atomi? Conform unui răspuns dat de Quora, ar fi mai mici decât o bacterie E.Coli. Deci să ne gândim că am lua această bacterie, fărâmițată la nivel atomic, apoi distribuită în Univers, iar apoi să încercăm să găsim acei atomi. Cam greu, nu?

  • Al doilea exemplu din acest articol. Să presupunem că vrem să scanăm toate cheile private, în tentativa de a găsi o balanță pozitivă și să presupunem că fiecare om de pe Pământ are o viteză de scanare de un miliard de ori mai mare decât dublul puterii de calcul a rețelei, astfel:
    * 10 miliarde de oameni;
    * multiplicați cu un miliard;
    * multiplicăm totul cu dublul puterii de procesare a Bitcoin, care este de aproximativ o sută de mii terahash pe secundă;
    vom obține: 1.000.000.000.000*1.000.000.000*100.000*100.000.000.000 = 10^10*10^9*10^5*10^12 = 10^36.
    Pentru a simplifica lucrurile, rotunjim "115.792.089.237.316.195.423.570.985.008.687.907.852.837.564.279.074.904.382.605 .163.141.518.161.494.336" cu 10^77, ajungând la concluzia că, dacă am fi cercetat fiecare cheie privată, pentru găsirea uneia cu balanță pozitivă, ar dura 10^77/10^36 = 10^41 secunde, care câți ani ar însemna?
    Cum într-un an sunt circa 31.557.600 secunde, ar însemna aproximativ 10^41/31.557.600 = 31^33 ani, ceea ce reprezintă cam de 10^23 ori vârsta Universului (estimată în prezent la 13.82 miliarde de ani) – pe scurt, 100.000.000.000.000.000.000.000, adică de o sută de sixtilioane de ori vârsta Universului.

  • Acest video arată cât de sigur este algoritmul SHA 256:
    https://youtu.be/S9JGmA5_unY

  • Calculele de mai sus nu au prevăzut și energia necesară pentru astfel de calcule. Desigur, toate acele mașini puternice ar avea nevoie de o sursă de energie. Dar câtă energie ar trebui? Păi, destul de multă, conform acestui grafic:



Link către Reddit

Alte exemple despre cât ar dura găsirea arbitrară a unei chei:

Referințe:

Alte numere mari:

Acestea sunt doar câteva exemple; dacă aveți alte materiale sau idei, nu ezitați să le postați, iar eu le voi adăuga listei existente!
75  Local / Română (Romanian) / Campanie pentru îmbunătățirea calității postărilor on: September 18, 2022, 04:10:14 PM
Întrucât avem mai multe campanii, în special în secțiunea internațională a forumului, care au ca scop creșterea calității postărilor, vom crea aici o colecție a topic-urilor importante, în speranța că acest demers va ajuta și mai mult la îmbunătățirea calității. Există multe topic-uri în acest sens, dar ne vom concentra pe cele dedicate îmbunătățirii contribuțiilor.

Adițional, postările de slabă calitate trebuie să fie descurajate, acestea fiind o problemă care apare deseori, din cauză că unii participanți ai campaniilor de semnături sunt disperați să își completeze numărul de postări săptămânale, însă nu au habar să scrie ceva cu adevărat important…


Campanii / topic-uri active care au ca scop îmbunătățirea calității postărilor:




Idei de ansamblu:



Cele mai importante detalii sunt menționate în articolele menționate mai sus, acestea incluzând și ghiduri pentru creșterea calității. În mare, criteriile de merit ale lui 1miau sunt o resursă importantă, aici fiind listate cele mai comune recomandări, precum și explicații pentru ce este o postare bună sau una lipsită de valoare.


Ar trebui să susținem:

  • Conținutul constructiv, informativ și bine documentat
  • Conținutul formatat elegant, fapt ce sporește lizibilitatea
  • Noile inițiative pentru Bitcointalk
  • Concursurile

Ar trebui să evităm:

  • Comentariile inutile (postările de slabă calitate)
  • Romgleza
  • Citările piramidale
  • Citările realizate în mod neadecvat


De ce este atât de importantă îmbunătățirea calității postărilor?

Acest lucru este important pentru Bitcointalk, pentru ca acesta să continue să fie o resursă remarcabilă, cu conținut de înaltă calitate, în domeniul criptomonedelor. Aceasta presupune ca postările să fie constructive, să conțină toate informațiile importante și să fie și ușor de citit, prin folosirea corectă a limbii române. Nimeni nu vrea să înoate prin spam infectat cu romgleză. Dacă Bitcointalk oferă conținut de înaltă calitate și foarte puțin spam (sau deloc), va avea și mulți vizitatori, va genera clicuri, aspecte de asemenea importante pentru forum, privit ca mediu pentru reclame, dar și din perspectiva numărului de membri noi care se vor înregistra.



Să folosim corect limba română


Oricine este binevenit să se alăture acestei inițiative sau să pornească o campanie proprie, care ar ajuta la creșterea calității postărilor în secțiunea românească, precum și în restul forumului, la modul general. De asemenea, trebuie mențîonate și concursurile bune, care ne pot ajuta să câștigăm BTC de preț.



În acest topic se aplică regulile general acceptate.

76  Local / Română (Romanian) / Prea multă romgleză în secțiunea românească on: September 18, 2022, 04:10:08 PM
Prea multă romgleză în secțiunea românească!


Unii ar putea crede că evitarea combinării englezei cu româna este ceva ușor – insă adevărul este departe de asta! Din nefericire, este chiar o problemă mare. Motivele pentru acest comportament nu pot fi decât speculate, întrucât nu este nevoie decât de o secundă în plus pentru a pune creierul un pic în funcțiune, pentru a găsi termenul potrivit din română. Romgleza nu este deloc necesară și, la extrem, conduce și la traduceri care lasă de dorit, aspecte care nu sunt deloc propice în vederea obținerii unor postări calitative.

Prin urmare, utilizarea în mod corect a limbii române este indispensabilă pentru a avea contribuții valoroase, acesta fiind și motivul pentru care, de pildă, “evitarea denglezei” a fost deja inclusă ca parte a criteriilor de merit ale lui 1miau, in secțiunea germana a forumului:

Acțiuni care nu vor genera merite (text tradus)



Aceste acțiuni vor reduce drastic șansa de a obține merite:


Se pare însă că stimulentul de a obține merite nu este suficient pentru evitarea romglezei, ceea ce este trist. Cry
Avem însă o soluție șî pentru această problemă!

Meritele au fost implementate inițial pentru a preveni abuzurile căutătorilor de recompense, precum și pentru îmbunătățirea calității postărilor. Au fost, de asemenea, de ajutor și campaniile orientate spre creșterea calității postărilor, acestea fiind demarate, în trecut, de diverși utilizatori, în special în secțiunea Meta a forumului. Similar, avem acum și o campanie împotriva folosirii inutile a romglezei, în secțiunea românească. Și romgleza poate fi evitată prin utilizarea termenilor adecvați din limba română.

Așadar, prin romgleză se înțelege folosirea unui termen din engleză, în detrimentul unui termen analog existent în română, precum și amestecarea celor două limbi.
Romgleza nu cuprinde și situațiile în care nu există un termen analog în română (cum ar fi, de exemplu, un termen foarte tehnic, precum “Airdrop”) sau situațiile în care un termen este foarte comun (ex. “Manager”).


Scopul este acela de a evita folosirea inutilă a englezei și utilizarea corectă a limbii române, fapt ce ar spori și calitatea postărilor.
Nu poate fi atât de greu!



Acest topic este auto-moderat și reprezintă o referință pentru modul în care ar trebui să arate un articol care nu folosește inutil engleza.
Din acest motiv, toate postările care vor conține “engleză inutilă” vor fi șterse.
Postările pe lângă subiect vor fi șterse și ele.
Mult succes la postări cât mai calitative! Smiley


77  Other / Meta / Any idea why I can not merit a specific post? on: July 18, 2022, 10:42:56 AM
I encountered yesterday a very curious situation, when I tried to merit a post, written by 1miau, and the system did not allow me to send any merit. I will show the error below but first I'll offer some more details.

The post in question is this one: https://bitcointalk.org/index.php?topic=4415262.msg60579799#msg60579799.
As you can see, it was written inside German local board.
I do not have this board at my ignore list.
I did not send more than 50 merits to 1miau within past 30 days, thus this can not be the reason (and, if I remember well, for trying to send more than 50 merits within 30 days you get a specific error message, not the one I present below).
I tried more than once to merit that post, each time with same result. I even tried in the next day (meaning today).

Does anyone have any idea why this happens?



P.S.: feel free to merit that post Smiley
78  Bitcoin / Wallet software / Question about Jaxx Liberty wallet on: June 30, 2022, 06:54:27 AM
I am using Jaxx wallet for years now and I made its update to Jaxx Liberty when time has come. I never had any issue with this wallet until recently, when I encountered a curious problem.

This is what happened:

- I had a small amount of BTC stored on Jaxx
- recently I bought another small amount of BTC, from an ATM, and I gave the address of Jaxx wallet
- the transfer has been realized successfully.

Problem: The amount I bought is not shown in my wallet, on Jaxx's main screen, but the funds exist in my wallet. I will detail below.

As you know, on Jaxx's main screen are displayed the wallets initialized by the user (I have initialized only 3 wallets: 1 for BTC, 1 for ETH and 1 for Jaxx's own token -- Jaxx Unity (which does not exist yet, anyway). Also on Jaxx's main screen, on the upper part of the screen you can see your total holdings (the cumulative amounts of all wallets).

After I bought that amount of BTC last days, the amount shown in the wallet (on Jaxx's main screen) did not change. It continues to show the old amount. On top of the screen the cumulative amount of the wallets is also not changed.

However, if I try to send BTC the wallet allows me to send my entire amount of BTC (meaning the old one I had in my wallet and also the one I recently bought).

From the above sentence it's clear that my transaction was successful so there is only a UI problem (I believe).

I tried to access Jaxx's customer support, from jaxx.io, but there it's stated the support is only working within the app:

Quote
Previously, Jaxx Liberty customers had to send us their technical support questions through Social Media and ticketing systems (e-mail). Unfortunately, scammers have gotten very good at impersonating us on those platforms. We want to prevent our Jaxx Liberty users from becoming crypto victims, so we’ve made a leap forward by integrating a smart in-app support system. Not only will you get a more convenient way of receiving assistance, but it’s also immediate and tailored to you. Please be sure you’re running the latest version of Jaxx Liberty so you can get the support you need directly in your Jaxx Liberty application. Safe. Fast. Tailored

I tried to access the support service from the app but there is no support. To be more precise, inside the app I have the following sub-menus under Support menu:

- Service Status: if I click on it it opens a page saying that BTC, ETH, LTC, BCH, DOGE and a few more coins are Operational (I don't even know what's the use of this)
- Get Help: opens the page from their website, where it's stated the above mentioned quote
- Error Code Glossary: a list of error codes and their explanations
- Version History
- Your Jaxx ID
- Our News Resources

Last 3 sub-menus are self-explanatory.

As you see, there is no support inside the app.

Having all these said, has anyone else encountered such an issue? Or does anyone know a proper way to contact Jaxx support?
79  Local / Română (Romanian) / De ce oamenii ar trebui să utilizeze adrese SegWit on: May 17, 2022, 08:24:26 AM
Autor: 1miau
Topic original: Why people should be using SegWit addresses




SegWit (https://en.bitcoinwiki.org/wiki/Segregated_Witness) a fost introdus în urmă cu 4 ani, principala îmbunătățire constând în comisioane mai mici pentru tranzacțiile transmise de adresele SegWit.

Referitor la adresele Bitcoin, există mai multe formate. Aceasta se poate observa, parțial, din prefixul adreselor:

PrefixCategorieFormat
_________________________________________________________________________________________________________________ _____________________
1…Adresă LegacyP2PKH (pay to public key hash)
3…Adresă MultisignatureP2SH (pay to script hash)
_________________________________________________________________________________________________________________ _____________________
3…Adresă Nested SegWitP2WPKH-P2SH (pay to witness public key hash - pay to script hash) / P2WSH-P2SH (pay to witness script hash - pay to script hash)
_________________________________________________________________________________________________________________ _____________________
bc1q…Adresă Native SegWit (bech32)P2WPKH-bech32 (pay to witness public key hash) / P2WSH-bech32 (pay to witness script hash)
bc1p…Adresă TaprootP2TR-bech32m (pay to tap root)



Adresele care încep cu 1… sunt adrese Bitcoin standard și nu sunt niciodată SegWit.
Adresele care încep cu 3… pot fi SegWit, dar pot fi, de asemenea, adrese Multisignature. Putem vedea dacă este o adresă SegWit doar după ce am trimis bitcoin de la acea adresă, prin analiza detaliilor tranzacției.
Adresele care încep cu bc1q… (native SegWit) și bc1p... (Taproot) sunt întotdeauna SegWit.

O versiune simplificată despre cum se pot identifica adresele SegWit poate fi regăsită aici: Ce sunt adresele BTC care încep cu "3" ? explicație simplă.




Native SegWit sau nested SegWit?

După citirea liniilor de mai sus și după înțelegerea beneficiilor adreselor SegWit, vă puteți întreba care sunt diferențele între o adresă de tip native SegWit (de tip bech32, care începe cu bc1q...)  / adresă Taproot (de tip bech32m, care începe cu bc1p...) și o adresă de tip nested SegWit (P2WPKH-P2SH / P2WSH-P2SH, care începe cu 3....).
Pentru noi, este important să știm că utilizarea unei adrese de tip native SegWit / adrese Taproot va rezulta în comisioane chiar mai mici, în comparație cu o adresă nested SegWit address.  

Procentul de economisire la o tranzacție inițiată de la o adresă nested SegWit (3...), în comparație cu  o tranzacție inițiată de la o adresă normală, de tip legacy (1...), este de peste 26%.
Procentul de economisire la o tranzacție inițiată de la o adresă de tip native SegWit (bc1q...), în comparație cu o tranzacție inițiată de la o adresă normală, de tip legacy (1...), este de peste 38%.
Procentul de economisire variază, în funcție de numărul de input-uri ale adresei, procentajul fiind cu atât mai mare cu cât este mai mare și numărul de input-uri.

Editare din noiembrie 2022:acum sunt disponibile și adresele Taproot (bc1p). Din persepctiva comisioanelor, adresele Taproot sunt la fel de eficiente precum cele native SegWit (bc1q…). Comparativ cu o adresă Legacy (1...) procentul de economisire este de peste 38%.
Un calcul detaliat poate fi găsit aici, autorul fiind Charles-Tim.
Economisirea este posibilă deoarece adresele native SegWit și Taproot sunt asemănătoare din punct de vedere tehnic, ambele fiind parte a programului Witness (bech32 / bech32m).



Care sunt avantajele adiționale are utilizării unei adrese SegWit?

Pe lângă comisioanele mai mici de tranzacționare, ajutați și rețeaua Bitcoin când folosiți adrese SegWit, întrucât vor intra mai multe tranzacții într-un bloc. Ca urmare, rețeaua poate procesa mai multe tranzacții pe secundă, spre beneficiul tuturor participanților.



Există și dezavantaje?

Dacă ați folosit vreodată bitcoin cu unele servicii centralizate (n.b. exchange-uri crypto) și acum doriți să trimiteți fondurile către o adresă proprie, de tip bech32 SegWit, este posibil ca exchange-ul să nu recunoască adresa bech32 și să respingă tranzacția, considerând-o invalidă. Aceasta se întâmplă deoarece unele site-uri web sunt lente în ceea ce privește actualizările de software și nu acceptă acest format nou, bech32. În orice caz, aceasta este valabilă doar pentru adresele bech32, nu și pentru cele de tip nested SegWit, care sunt compatibile oriunde, urmând însă ca, mai devreme sau mai târziu, mai multe servicii să suporte bech32. Aceasta este doar o informare, în caz că vă întrebați de ce nu puteți trimite BTC către o adresă bech32 de la un exchange centralizat, care vă respinge tranzacția.

Aici găsiți o listă unde puteți vedea cine suportă un format sau altul: https://en.bitcoin.it/wiki/Bech32_adoption.



Statistici interesante despre SegWit

Așa cum se întâmplă în cazul Bitcoin, există statistici și grafice prețioase și despre SegWit, cum ar fi, de pildă, transactionfee.info.

Printre altele, puteți vedea procentul de tranzacții Bitcoin care folosesc SegWit:


https://transactionfee.info/charts/payments-spending-segwit/
În prezent, procentul este de aproximativ 86%.


Se pot vedea și procentajele referitoare la adresele de tip nested și native SegWit:


https://transactionfee.info/charts/inputs-types-by-count/
Notă: numărul total de adrese de tip native SegWit (bech32, mov și albastru închis) este relativ mai mic, în comparație cu adresele nested SegWit (bleu și oranj).



Concluzie

Alegerea unei adrese bech32 SegWit este cea mai bună decizie pe termen lung, având și diverse avantaje pentru voi înșivă, dar și pentru rețeaua, în general. Smiley
80  Local / Română (Romanian) / Securizarea Seed-ului cu Șaibe on: May 16, 2022, 12:41:52 PM
Autor: fillippone
Topic original: Securing Your Seed Phrase with Washers




Introducere

Custodia seed-ului este un subiect care mereu a fost apropiat de inima mea. Pentru prima dată, Bitcoin este un sistem care pune în mâna utilizatorilor responsabilitatea suveranității lor financiare. Aceasta presupune o balanță dificilă între oportunități și riscuri, dată fiind natura intrinsecă a Bitcoin. Dreptul de proprietate asupra bitcoin aparține persoanei care poate semna digital o tranzacție folosind cheia privată corespunzătoare și nimănui altcuiva. Persoană, instituție sau bot, oricine controlează cheia privată controlează și fondurile bitcoin.
În mod evident, aceasta implică o importanță fundamentală a custodiei asupra bitcoin, atât referitor la posibilitatea de a semna tranzacții, cât și referitor la posibilitatea unor efecte adverse, prezente sau viitoare, de natură personală, socială sau tehnologică, ce ar putea fi întâmpinate în câțiva ani.
Pericolele tehnologice, personale și legale trebuie evaluate atunci când se alege dispozitivul de stocare:



Pentru un ghid amplu de alegere a metodei de păstrare a seed-ului puteți citi acest articol, scris tot de Jameson:

Cum Realizăm o Copie de Siguranță a Seed-ului

Desigur, aspectul important este acela că Bitcoin conferă opțiuni pentru custodie personală, ceea ce este ceva exclus în finanțele tradiționale, aceasta reprezentând o caracteristică unică, ce îi împuternicește pe bitcoineri în diverse scenarii, dar este și ceva trist, deoarece așa ceva va fi tot mai rar în câțiva ani.
Problema custodiei personale este una dificilă, iar cantitatea de monede bitcoin pierdute este un avertisment pentru oricine vrea să meargă pe acest drum: provocările sunt în cele mai diferite forme.
Am cercetat acest subiect timp de câțiva ani și acesta a fost unul dintre primele articole care mi-a stârnit curiozitatea:

Oferirea de satoshi generațiilor viitoare


Quote
Recent, am primit sarcina de a oferi, în dar, niște satoshi unui nou-născut, care ar trebui să intre în posesia lor după ce va crește, în aproximativ 18 ani de acum înainte. Provocarea a fost mai delicată decât m-am așteptat la început, întrucât există multe căi de a stoca bitcoin, fiecare presupunând un anumit compromis și, în același timp, este greu de prezis situația industriei Bitcoin peste douăzeci de ani în viitor.

Citind acest articol am realizat că păstrarea în custodie a cheii private prin intermediul unui portofel fizic avea câteva avantaje incontestabile:

  • independență față de dezvoltările tehnologice ale portofelelor și ale suportului IT
  • securitate, privită din perspectiva avarierii suportului fizic
  • ușurință în utilizarea dispozitivului primit în dar.


Ulterior, navigând pe Internet, am găsit o pagină pe website-ul lui Jameson Lopp, un Cypherpunk renumit și un expert în securitate, unde testase diverse Dispozitive Metalice de Stocare a Seed-ului:

Test de Stres al Dispozitivelor Metalice de Stocare a Seed-ului

În prima rundă de teste, unul anume mi-a captat atenția, întrucât era prima implementare a ideii de ștanțare a seed-ului pe șaibe, a lui SAFU Ninja:
 
Recenzie SAFU Ninja

Ideea extraordinară este descrisă pe blog:

Creează-ți Singur, Ieftin și Ușor, Dispozitivul Metalic de Stocare Bitcoin – Safu Ninja



Noutatea constă în realizarea dispozitivului de stocare, folosind piese ce pot fi obținute cu ușurință de la magazinele de feronerie, pentru ștanțarea seed-ului.

Evident, partea cea mai importantă a muncii a constat în ștanțarea literelor pe șaibe, proces ce s-a dovedit a fi unul lung, obositor, și care nu a condus mereu la rezultate perfecte, atunci când a fost realizat manual.
Ca urmare, niște meșteșugari au realizat o matriță adecvată scopului, pentru a facilita orientarea corectă, spațiile de separare și ștanțarea corectă a literelor.
Cea mai cunoscută matriță este cea creată de Cryptocloacks.



Cu această matriță se pot ștanța literele în mod precis și cu spațiere și poziționare corecte.

De asemenea, matrița lui n0nce este disponibilă pe BitcoinTalk.org.

Matrița cu Șaibe de Oțel a lui n0nce



Avantajul acestei matrițe constă în două aspecte: în primul rând, este vorba de un dispozitiv modular, care se poate astfel adapta la dimensiuni diferite, atât ale șaibelor (dispozitivul a fost creat în mod special pentru a ștanța șaibe de dimensiuni mari), cât și, mai presus de orice, ale percutorului.
În al doilea rând, n0nce a creat un design îmbunătățit al matriței Blockmit, fortificând-o în diverse părți și îmbunătățind design-ul cu toleranțe scăzute, pentru a reduce jocul mecanic dintre părți.

În restul ghidului voi folosi ca referință matrița lui n0nce, însă modul de operare este același. La anexă vom analiza detaliat diferențele celor două dispozitive.

Așa cum corect a observat și Federico Tenga, standardul BIP39 prezintă “riscul de învechire” și, mai important, riscuri determinate de calea de derivație utilizată. Din acest motiv, el a utilizat formatul WIF in teste.
Deși am înțeles perfect și îi împărtășesc motivele de îngrijorare, am decis ca, în cadrul primei iterații a proiectului, să apelez la mult mai folositul standard BIP39. Cred că acesta prezintă o balanță mai bună a riscurilor și beneficiilor referitoare la posibilitatea efectivă de recuperare efectuată de destinatarul mesajului. Nimic nu împiedică un hack asupra cheii în acel format al șaibelor: este doar un șir de 51 caractere, deci ar fi nevoie de 7 șaibe.

Primul care a descris întregul proces pe Internet a fost econoalchemist:

Securizarea unei fraze seed Bitcoin pe șaibe din oțel inoxidabil (pe scurt)

Ce pot spune, este un tip foarte tare. Un test complet, care conține și o lampă cu foc! Evident, nu aspir atât de departe și aș fi mulțumit doar să ștanțez șaibele cât de bine pot, astfel încât să fie rezistente la foc, rugină și presiune. Și, tind să cred, nu vor diferi prea mult față de testele realizate de econoalchemist și Lopp.

[TOP]


Lista de Cumpărături

Așa cum a fost menționat, avantajul unei companii este acela că are piese deja disponibile. Aceasta ajută, cu certitudine, la obținerea unui oarecare nivel de securitate, dat de anonimat, întrucât nimeni nu va ști ce faci. Într-adevăr, așa cum sugerează în mod direct și ghidul lui Safu, dacă ai anumite piese la îndemână acasă, folosește-le pe acelea, în loc să cumperi altele. Dacă știi pe cineva care are un percutor, împrumută-l spunându-i că trebuie șă ștanțezi niște chei, în loc să cumperi (desigur, fără a menționa ceva despre bitcoin).


Să luăm următoarele modele ca sugestii:

Șaibe
Șaibele cu diametru exterior de 24 mm și diametru interior de 8 mm, din oțel inoxidabil, sunt suficiente. Acestea pot fi găsite la orice feronerie. Pentru cheie sunt necesare 24 șaibe, iar pentru dispozitive adiționale de securitate mai este nevoie de 4 șaibe. Asigură-te că ai la dispoziție mai multe șaibe de rezervă, pentru încercări și inevitabile erori.


 
Recomand ca șaibele să fie din oțel inoxidabil. Cele mai rezistente la coroziune tipuri de oțel sunt 304 și 321.

Șurub
Avem nevoie de un șurub de 60 mm, cu piuliță, diametru de 8 mm (cei mai ageri au observat deja că diametrul este același cu cel al șaibelor!).



Materialul trebuie să fie, și în acest caz, oțelul inoxidabil.

Baros
Este nevoie și de un baros. Un ciocan nu este suficient, întrucât greutatea este necesară pentru a imprima destulă forță percutorului, pentru a ștanța corect șaiba. Din nou, nimic sofisticat.



Nicovală
Cine ar fi crezut că pasiunea pentru bitcoin l-ar fi făcut să cumpere o nicovală!
Dată fiind forța necesară pentru a ștanța corect șaibele, este nevoie de un suport robust, care să nu se strice de la impactul loviturilor. Această nicovală mică, de 1kg, cea mai mică pe care am găsit-o, este perfectă pentru tine.




Desigur, una mai mare este mai bună, dar dacă vrei să economisești niște bani poți folosi partea plată a barosului sau o bază metalică. Evident, aspectul important este acela de a avea o suprafață suficient de mare pentru a garanta o stabilitate bună a matriței și a forței aplicate cu ciocanul. Ca o chestiune ce ține de preferință, trebuie să spun că mi se pare că această mini-nicovală este foarte bună pentru lucru.

Ștanțe
Referitor la setul de ștanțare, am ales următorul set percutor de 6 mm: este un set de 36 caractere, toate fiind litere, numere, și caracterul “&”. Calitatea este bună, iar dimensiunea ștanțelor este adecvată. Nu am găsit niciun defect în timpul utilizării, iar calitatea ștanțării nu s-a deteriorat în timpul lucrului.



Etichete de Siguranță
Acestea sunt etichete adezive care, odată lipite, se rup, lăsând suprafața marcată.



Pentru a închide containerul va fi nevoie de etichete de siguranță, cele care lasă o urmă atuci când deschidem. Este esențial să fie numerotate individual, astfel ca numărul de serie să poată fi ștanțat pe șaibe.

Container ermetic
Dorim să introducem seed-ul într-un container etanș, atât pentru aspectul estetic, cât și pentru a-i putea verifica integritatea. Am găsit acest container, care are frumoasa culoare portocalie de la bitcoin. Printre altele, diametrul intern este de 25 mm, deci este perfect pentru șaibele noastre. Dacă te decizi să cumperi alt container, asigură-te că diametrul și spațiul interior sunt suficiente pentru păstrarea seed-ului.




În acest moment, schema este aproape completă.
Mai jos este o imagine de ansamblu a tuturor materialelor necesare.




Alte materiale necesare
  • O pereche de mănuși.
  • Un pistol de lipit. Pentru a sigila șaibele.
  • Etichete circulare, pentru securizarea sigiliilor.
  • Cheia privată, în format BIP39.
  • Marker permanent.


Aceasta este o recapitulare a tuturor costurilor posibile (cu excepția timpului):

Șaibe+Șurub+PiulițăEUR  3.00 (Preț în funcție de greutate)
Matriță Blockmitgratis
Matriță n0nceEUR 30.00
BarosEUR 12.99
NicovalăEUR 9.90
ȘtanțeEUR 28.79
100 Etichete de SiguranțăEUR  12.99
ContainerEUR  15.27
MănușiEUR  2.50
Bandă AdezivăEUR 03.99
Cârpe din MicrofibrăEUR 01.00
Pistol de LipitEUR 09.50
Autocolante CirculareEUR 00.90
Marker PermanentEUR 8.13
TOTAL EUR 138.96

[TOP]


Verificarea Ștanțării și Sigilarea Seed-ului


Procedura este foarte simplă. Se introduce șaiba în matriță, având grijă să fie acoperită partea de jos a matriței cu bandă adezivă. Aceasta ajută la imobilizarea șaibei în cadrul suportului, pentru a nu avea opriri la fiecare lovire de baros.
Astfel, nu doar că vei evita ștanțarea literelor la distanțe diferite, dar, cel mai important, dacă nu ești satisfăcut de modul de ștanțare al literei, poți încerca să o reștanțezi, suprapunând literele. Acesta este avantajul principal în utilizarea unei matrițe: când lucrezi doar cu mâna, o literă poate fi “stricată” cu ușurință, dacă percutorul nu este lovit în mod optim; în schimb, cu o matriță, procesul de gravare este unul solid și, dacă este executat corect, fiecare literă este imprimată clar și precis. Operațiunea este foarte simplă, și este bine ilustrată de următorul gif:



Cele două caneluri superioare sunt folosite pentru a identifica ordinea corectă a cuvintelor, în timp ce restul de 8 caneluri inferioare sunt utilizate pentru ștanțarea cuvintelor. Să ne reamintim că în standardul BIP39 cuvintele au o lungime maximă de 8 litere, iar primele 4 litere sunt suficiente pentru a le identifica în mod unic. Nu trebuie să ne îngrijorăm cu privire la pierderea de date, dacă una sau două litere nu sunt perfect citețe.

Plasăm matrița pe nicovală și lovim o dată.
Procedăm astfel pentru toate literele și toate cuvintele.

Un videoclip, sau, poate două videoclipuri, fac mai mult decât 100 de cuvinte:

Stație de lucru exterioară. Observați în prim plan șaibele aruncate.
Detalii ale procesului de ștanțare.

Vă sfătuiesc să lucrați cu calm. Personal, mie mi-a luat cam o oră și jumătate să ștanțez totul. Am făcut multe greșeli la început și, probabil, dacă nu aș fi luat treaba de la început, aș fi terminat în mai puțin de o oră, dar bine că am avut tot timpul necesar.

Evident, trebuie verificat și reverificat faptul că seed-ul a fost scris corect, că au fost scrise corect cuvintele și, mai presus de tot, ordinea.

Verificați de două ori, apoi și de trei ori. Nu comparați cu hârtia pe care o aveați tipărită (n.b. – cu seed-ul), ci comparați direct cu portofelul software, pentru a evita erori la transcrierea seed-ului. Verificați cuvânt cu cuvânt, literă cu literă.  

Inserați șaibele pe șurub, într-o ordine numerotată, și păstrați mereu suprafața negravată pe aceeași parte.

Când ați gravat tot seed-ul, vă sfătuiesc să includeți niște șaibe “speciale”.

Prima sugestie este să gravați un număr de telefon de urgență.

Nu spune nimeni că utilizatorul care va recupera seed-ul trebuie să fie un expert Bitcoin, și nu este sigur nici faptul că vei avea cum să ajuți respectiva persoană, dacă va dori să intre în posesia fondurilor. De aceea, poți include pe șaibe numărul de telefon al unei persoane de încredere, care îi poate ajuta pe cei care vor încerca să recupereze banii.
În plus, pe lângă a avea un om de încredere (“Fură doar un minim de fonduri de care ai nevoie pentru a trăi decent”, i-am spus, amenințându-l voalat că voi bântui orice proprietate pe care ar decide să o cumpere cu banii mei) era și un expert din punct de vedere tehnic, în caz că ar fi intervenit ceva.
Am ștanțat numărul de telefon pe o șaibă, față și verso, identificând-ul cu inițialele P1 și P2.

Numărul de telefon gravat pe ambele părți; poate era bine să adaug și codul țării!

În comparație cu ce am făcut eu, ar fi bine să fie gravat și prefixul internațional (caracterul “+” ar putea fi realizat din două “I”-uri încrucișate). Această parte nu are prea multă legătură cu acuratețea, cât cu a evidenția că este vorba de un număr de telefon.

A doua sugestie este aceea de a insera în seed numărul de serie al etichetelor de securizare care vor închide containerul. Când seed-ul este deschis, destinatarul va putea confirma corespondența numărului de serie ștanțat pe șaibe cu acela al etichetelor care tocmai au fost rupte, astfel încât se poate asigura că seed-ul nu a fost alterat. Ulterior, am mai adăugat încă două șaibe, care aveau scrise pe o parte XX SECURITY și cele două coduri de serie, ale etichetelor de securitate corespunzătoare, pe cealaltă parte, acestea urmând apoi să sigileze container-ul.

Ceva de genul:
Șaibele trebuie să fie gravate cu numărul de serie al etichetei de securitate.
Partea din spate.
   
Odată având totul gravat, am ajuns să dețin următorul echipament:

24 șaibe, conținând cuvintele din seed, una conținând numărul de telefon, iar două având copii ale sigiliilor.

Ajuns în acest punct, am semnat și datat două etichete albe și le-am lipit pe șaibele de la extremități. Acesta este primul mecanism de securitate.



Imagine de ansamblu a întregului bloc, gata de a fi sigilat.

Carcasă metalică sigilată: este compusă din trei piese, partea centrală putând cuprinde câteva șaibe în plus față de cele pe care le-am folosit.

În acest moment blocul poate fi sigilat cu lipici la ambele capete, fiecare șaibă având gravate datele corespunzătoare. Odată acoperit în întregime cu lipici, deschiderea blocului ar fi evidentă.

Blocul este gata de a fi introdus în tub, care apoi este sigilat cu etichetele de securitate izolate anterior.

Tubul este gata de a fi închis. Se poate vedea sigiliul cu lipici fierbinte. Partea semi-transparentă arată eticheta semnată.
Containerul închis și etichetat.

În mod clar, etichetele trebuie plasate transversal pe deschiderea containerului, pentru a fi eficiente în cazul deschiderii. Dacă tubul este deschis, etichetele ar fi rupte și, dacă ar fi poziționate, numărul serial nu ar corespunde.

Este o soluție care are, clar, niște limite: dacă un hoț ar fi determinat, el ar putea înlocui întregul bloc cu unul similar, cu măsuri de securitate asemănătoare (altă propoziție, alte etichete, alte sigilii).
Este important să nu arăți nimănui cum ai sigilat seed-ul și ce măsuri de protecție ai luat împotriva furtului.  



Unele sugestii finale:

  • Faceți câteva încercări înainte de a începe ștanțarea, pentru a vedea cât de tare trebuie lovit cu barosul pentru ca literele să fie ștanțate corect.
    Greșelile sunt inevitabile, dar obișnuiți-vă să verificați mereu dacă acțiunea a fost executată corect:
    • poziționarea corectă a șaibei în cadrul matriței
    • poziționarea matriței în mod corect pentru ștanțare
    • a fost verificată orientarea percutorului
    • a fost verificată cu succes operațiunea de gravare.
  • Cele mai multe greșeli pe care le-am făcut au fost din cauza orientării eronate a percutorului. O idee bună ar fi să marcați o parte a caracterului (partea de jos, de pildă) cu un marker permanent, pentru a înțelege imediat cum trebuie plasat în matriță, având o orientare corectă. Rețineți, pentru a fi gravat corect, caracterul trebuie introdus în moduri diferite, variind dacă este utilizat pentru a ștanța numere secvențiale sau cuvinte.
  • Aveți puțină grijă și când vă debarasați de șaibele “greșite”. Nu le lăsați la vedere, nu le aruncați pe toate laolaltă. Dacă aveți o literă orientată greșit, cuvântul tot poate fi citit și, dacă ați ștanțat eronat mai multe șaibe, posibilitatea de a deduce seed-ul este prea mare pentru a fi în siguranță. Înainte de a arunca șaibele, gravați mai multe litere una peste cealaltă, pentru a face cuvintele neinteligibile, apoi aruncați șaibele una câte una, în locuri diverse. Ar fi și mai bine dacă ați pune șaibele în ceva murdar, gen zaț de la cafea sau scutece (mulțumesc @LoyceV). Evident, aceleași sugestii ar trebui urmate și dacă aveți nevoie să aruncați întregul seed, chiar dacă nu mai conține niciun satoshi. Pierderea anonimității fondurilor ar putea înseamna, de asemenea, și pierderea siguranței proprii.
  • Nu am folosit scotch pentu a atașa matrița pe nicovală, așa cum era sugerat în articolul original, întrucât se poate ține și cu mâna liberă. În schimb, banda adezivă cu care șaiba se ține de matriță este esențială, pentru a preveni mișcarea acesteia în timpul gravării. Dar, la acest pas, nu recomand utilizarea unei benzi dublu-adezive, ci a uneia care are adeziv doar pe o parte, cât timp este una solidă (bandă izolier sau "Americană").
  • Fiți atenți să nu folosiți prea mult lipici. În ansamblul realizat de mine, șaibele intră la fix în tub; dacă puneți prea mult lipici s-ar putea să nu mai intre.
  • Ștanțarea șaibelor pe ambele părți este posibilă. Dacă procedați așa, ați avea nevoie doar de jumătate din numărul total de șaibe. Aceasta ar permite folosirea unui container mai mic, sau adăugarea de informații extra pe restul șaibelor.
  • După scrierea acestui ghid am observat că pe site-ul Safu Ninja apărea următorul link, care conține, la rândul șau un link, de unde se poate cumpăra un set pentru tot ce am scris în acest ghid.

CAPSULĂ DE HODL 42

Evident, cine vrea poate cumpăra dar, mergând pe ideea că “anonimitatea înseamnă securitate”, cred că nu ar fi indicat să lăsați un site obscur să știe că vreți să cumpărați un astfel de set pentru a stoca criptomonede.



O mică paranteză referitoare la ideea de a divide seed-ul în locuri diferite

Ideea de a diviza seed-ul în părți diferite este una controversată. Fiecare decizie strategică în acest sens trebuie luată după analiza riscurilor caracteristice cu privire la furtul sau pierderea seed-ului, experiența tehnologică, timpul când are loc realizarea copiei de rezervă, caracteristicile personale are celor care vor trebui să recupereze copia de rezervă etc.
Împărțirea seed-ului în mai multe locații scade șansele unui furt, dar îngreunează mult lucrurile, implicând posibilitatea de a pierde seed-ul. Cu certitudine, în cazul unui multisig (2 din 3, de exemplu), cunoașterea faptului că unul dintre seed-uri este compromis poate ajuta la securizarea fondurilor fără teama de a interveni prea târziu, așa cum este cazul unui seed unic.

Să spunem că acest ghid se concentrează pe modul de păstrare al unui seed unic, fară a intra prea mult în detalii de configurare (semnătură unică / redundanță / divizare / secretul lui Shamir / multisig).
 
[TOP]


Extra


O comparație a matrițelor suportate

Când am început să mă gândesc la acest ghid, am realizat că partea cea mai dificilă va fi aceea de a putea face ca matrițele să ștanțeze șaibele.
Desigur, din perspectiva anonimității, ar fi bine ca totul să fie făcut fără a căuta prin prea multe adrese pe Internet.

Așa că am încercat să caut pe Internet. Am trimis un email unei firme de ștanțări de la mine din oraș, prin intermediul ProtonMail, în care am atașat schema Blockmit, iar răspunsul a fost următorul:


Quote
Salut,

prețul ar fi de aproximativ 30€ + TVA, cu livrare în 2 zile lucrătoare, cu printare 3D FDM în ABS.

Cu stimă,


Date fiind problemele legate de anonimitate și de costuri, am decis să fac o încercare și pe un canal de Telegram dedicat printării 3D, cu livrare personală a produsului.

Din fericire, doi utilizatori au răspuns rapid.
Primul mi-a scos gratis la imprimantă schema Blockmit, pentru că a fost drăguț și, mai presus de orice, pentru că a fost curios la ce o voi folosi.
Al doilea utilizator (Telegram: @liiuk99) mi-a cerut 30 euro, motivând prețul printr-o calitate superioară a produsului oferit (din spusele sale, folosea o imprimantă și un filament de carbon de calitate superioară).  
Am decis ca imprimata “profesională” să printeze schema lui n0nce, pentru a o compara cu cea Blockmit.
Nu am experiență în printarea 3D. Totuși, din ce am văzut pe Internet și din ce imi spusese și cel cu printarea gratis, costul materialului este unul neglijabil. Așa că am vrut să văd dacă este vreo diferență între cele două obiecte, după ce ele erau printate.
Din păcate, cel cu imprimanta "profesională" a refuzat să imi printeze și schema Blockmit, chiar dacă era doar pentru un test, așa că testul nu este în totalitate finalizat, dar cred că mi-am făcut deja o idee clară.

   
Comparație a celor două matrițe: cea a lui n0nce este vizibil mai mare și mai robustă. Totuși, am fost surprins și de robostețea celei Blockmit.
Partea dorsală a piesei centrale a celor două matrițe: observați diferența de finisare.

Produsul ieftin este “urât” din punct de vedere estetic și are joc mare între părți. Nu știu dacă este de la schemă sau de la calitatea tipăririi, dar există joc mare între cele două piese, fapt ce împiedică să “tipărești” literele exact în același loc. Mai mult, nici percutorul nu este perfect blocat în suportul său, întrucât poate oscila ușor. În final, odată introdus, acesta nu permite “retipărirea” cu precizie a literei, în caz că lucrurile nu ies bine la prima încercare.
Pe partea cealaltă, matrița lui n0nce, pe lângă că este mai mare (justificând, parțial, costul mai mare de printare), pare să fie și mai robustă, și nu are pic de joc între cele două părți componente sau între componente și percutor.
n0nce oferă schema cu două dimensiuni diferite pentru percutor. Din nefericire, am întâmpinat probleme: în pofida măsurătorii făcută cu atenție, gaura s-a dovedit a fi prea mică.
A trebuit să cumpăr o pilă pătrată și să pilesc gaura, pentru a o mări suficient, astfel încât să intre percutorul. Pe lângă problema de costuri, imprimanta mea de încredere era întâmplător din același oraș ca mine, altfel livrarea ar fi fost mult mai scumpă și, peste toate, m-ar fi forțat să vin cu diverse tertipuri pentru a nu-mi dezvălui identitatea.
Până la urmă, cred că este mai bine să fie niște găuri rigide, care să fie pilite în timpul ștanțării, decât unele mai mari, care previn poziționarea corectă și precisă a percutorului.
Din acest motiv am cumpărat o pilă pătrată de la firma Leroy Merlin, care este de încredere. Era un accesoriu despre care nici nu știam că există, dar care s-a dovedit a fi perfect acestui scop: era suficient de largă pentru a intra în gaură, și elimina încet materialul în exces. Forma pătrată a pilei a fost esențială pentru a mări gaura cu acuratețe. După aproximativ 30 minute de pilire a tuturor pereților interiori ai găurii, aceasta a fost suficient de mare pentru percutor.

n0nce a lansat o schemă nouă, cu o matriță complet ajustabilă. Design-ul este parametric și poate fi ajustat pentru orice șaibă și orice percutor. Aceasta favorizează substanțial refolosirea elementelor. Mă gândesc la toate elementele, nemaifiind nevoiți să cumpărăm unele care să corespundă dimensiunii matriței. Trebuie doar să alegem niște dimensiuni (diametrele și grosimile șaibelor, și dimensiunile percutorului), pentru a avea o schemă realizată manual, perfectă pentru nevoile fiecăruia!

Mi-a luat 30 minute pentru a mări suficient gaura cu pila. Pila pătrată este fundamentală. Materialul este chiar dur.

Am fost surprins de “rezistența” materialului, care nu s-a deformat în timpul pilirii, păstrându-se omogen și prezentând o rezistență excelentă la tratamentul aplicat.
Printre altele, de la uzură, gaura va deveni inevitabil mai mare, iar percuția va fi mai puțin precisă.
De fapt, în cadrul testelor, potrivirea a fost atât de precisă, încât, la început, percutorul “se chinuia” să treacă prin suport. La final, acesta era foarte larg, și nici măcar reștanțarea literelor nu mai era precisă.
La finalul procesului de tipărire am încercat să compar cele două matrițe din perspectiva calității retipăririi.


Contrar așteptărilor, matrița Blockmit se achită mai bine de sarcini decât cea a lui n0nce. Dar există un motiv foarte specific.

După cum se poate vedea, calitatea de retipărire a matriței lui n0nce este mai slabă – un rezultat neașteptat. Comparația nu este corectă, întrucât matrița lui n0nce a fost folosită de-a lungul întregului experiment, în timp ce matrița Blockmit este practic nouă. Aceasta înseamnă că, din cauza uzurii și a loviturilor de baros, gaura din matrița lui n0nce s-a mărit considerabil, permițând acțiuni neomogene ale percutorului, fapt ce se reflectă în ștanțarea imprecisă a literelor pe șaibă. Deși nu am o dovadă matematică, sunt sigur că, dacă aș fi gravat 24 cuvinte cu matrița Blockmit, rezultatul ar fi fost și mai rău.



Mai multe idei pentru prevenirea alterării

Sigilarea seed-ului este o chestiune complicată. Metoda mea, mai degrabă artizanală și neuniformă, nu mă mulțumește.


O idee ar fi aceea de a face ca însuși containerul să prevină manipularea.
Capsulă Pentru Seed

Quote
Un recipient de plastic care protejează seed-ul.

Așa cum o poți face și tu, și un potențial sabotor ar putea să-și printeze singur un astfel de container. Sugestia va fi mereu aceeași: fiți creativi în ceea ce privește culorile, scrisul și detaliile pe care le-ar putea ști oricine.

O altă metodă entuziasmantă o constituie Sigiliul Entropie, care este un prototip necomercial al unui “sigiliu pe bază de entropie".



O implementare similară o constituie BitBox TeP.




Există, de asemenea, și o versiune artizanală, care conține un sac de fasole, leguminoase sau altele de același gen, așa cum au explicat aici @dkbit și @o_e_l_e_o:

Scuze, nu sunt suficient de inteligent pentru a înțelege cum funcționează asta. În plus, acum nu trebuie să ai grijă de un seed, ci de o poză?
Iei un container de plastic, pentru mâncare, transparent.
Îl umpli pe jumătate cu diverse soiuri de orez, grâu, leguminoase, semințe, confetti, bile colorate în diverse culori, etc.
Plasezi între ele seed-ul.
Umpli restul cutiei cu elementele de mai sus, până dă pe afară.
Fixezi capacul, sigilând conținutul astfel încât să nu se miște.
Faci o poze cutiei din unghiuri diferite.
Ascunzi cutia.

Când vei umbla în viitor la cutie, poți face comparație cu pozele făcute în trecut, pentru a vedea dacă arată la fel. Dacă a deschis cineva cutia, pentru a-ți accesa seed-ul, toate grăunțele s-ar fi mișcat înăuntrul cutiei, și ar arăta diferit față de poze.


O idee ușor diferită constă folosirea unui sclipici pentru unghii.

Nu Vrei Să-Ți Umble Nimeni La Laptop? Pune-i Sclipici de Unghii



În ambele cazuri, conceptul este același: creezi un tipar aleatoriu, pe care-l compari apoi cu ce vezi în fața ochilor. Chiar dacă asta nu-l împiedică pe hoț să acceseze seed-ul, măcar ai dovada evidentă a furtului.
Valoarea acestor soluții manuale este irefutabilă, din perspectiva “securității prin anonimitate”, care este și ideea de bază a acestui ghid: dacă atunci când cumperi un “TeP” sau un “Sigiliu Entropie” le comunici atât producatorului, cât și curierului, că ai nevoie de un “container pentru ceva prețios”, când cumperi fasole sau sclipici nu te va întreba nimeni la ce-ți trebuie.

Conceptul este interesant: totuși, limita constă în imposibilitatea de a avea un mecanism anti-manipulare care să fie încapsulat în obiectul propriu-zis, iar aceasta face ca soluția să fie imposibilă. Dacă era posibilă introducerea în “Sigiliul Entropie” a unei poze care să arate cum ar trebui să fie tiparul, ar fi fost perfect. În schimb, cine trebuie să facă verificarea corectitudinii trebuie să aibă atât partea de sus, cât și poza, pentru a verifica tiparul care “certifică” corectitudinea. Aceasta nu se poate realiza mereu. De asemenea, nu-mi place ideea de a avea nevoie de o aplicație: ce se întâmplă dacă aplicația nu este actualizată pentru o anumită perioadă, iar apoi este ștearsă din magazinele de aplicații? Se pierde dreptul de a verifica?

Ultima alternativă constă în pungi anti-manipulare, care sunt vândute de Shift Crypto.

Pungi Anti-Manipulare



Quote
Pungile noastre anti-manipulare sunt robuste, dar elementul esențial constă în banda de securitate, care ne permite să sigilăm pachetul și conținutul său în siguranță.

Banda de securitate are caracteristici unice, astfel că poți depista rapid orice încercare de deschidere a produsului.

Aceste produse sunt ca niște plicuri, cu sigilii, care dezvăluie deschiderea sau tentativa de deschidere, prin intermediul unor diverse verificări și marcaje.



Mai jos sunt link-urile care m-au inspirat în scrierea acestui eseu:

  • Capsula Mea Crypto din Oțel


    Un ghid care te învață cum să-ți creezi singur un container pentru seed.
  • Creează singur un portofel rece, cu șaibe
    Un ghid reușit, care a reprezentat o bună sursă de inspirație la scrierea acestui topic. Este in spaniolă, dar cred că nu există probleme majore în a înțelege conținutul.

    Sunt foarte impresionat de calitatea gravării din ghidul de mai sus, ceva ce eu nu am reușit. Dar nu e niciun motiv de îngrijorare, este doar ceva estetic. Probabil, ar trebui să pun în practică ceva din șmecheriile implicate în ștanțare.
  • Matrița Lui n0nce
  • Securitate prin anonimitate

[TOP]


Concluzii

M-am distrat mult când am scris acest ghid.
Trebuie să admit că mi-a placut partea de meșteșugărie pe care o implică această cale de securizare a seed-ului.
În plus, cred că este amuzantă ideea de a securiza averea, de-a lungul generațiilor, cu un baros și o nicovală.

Nu sunt sigur că această variantă de stocare a seed-ului este pentru toți, întrucât cred există următoarele pericole:

  • Pericole personale: mici. Trebuie să ai încredere în altcineva pentru a-ți recupera fondurile sau, probabil, să ajuți pe cineva să-și recupereze fondurile.
  • Pericole tehnologice: mari. Dacă nu te îngrijorează de tehnologia, prezentul și viitorul, nu are sens să faci nimic din ce scrie aici.
  • Pericole legale: foarte mari. Bitcoin reprezintă suveranitate financiară: dacă renunți la sistemul financiar existent și te implici în tot acest proces, aceasta înseamnă că nu poți avea încredere în nimeni cu privire la custodia seed-ului.

Deci, evaluați-vă cu atenție situația înainte de a plasa satoshi pe un seed securizat de niște șaibe!

Acest ghid a fost inițial publicat în secțiunea italiană:
[GUIDA] Backup Fisico della propria SeedPhrase su rondelle


[TOP]
Pages: « 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 »
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!