----------
Bunu yapmak için güncel sistemi değiştirmeye gerek yok, Bitcoin'i bir döviz olarak sistemlerine tanıtmaları yeterli. Ancak bunun çooook fazla sıkıntısı var. Diyelim ben 'yasa dışı' iddaa oynadım ve sitedeki bitcoini doğrudan işbank hesabıma çektim. İşbank'a "sen para mı aklıyon" diye soruşturma açılabilir, işbank bana gelir sen nerden buldun bu parayı açıkla diyebilir. ben de elimde o adresin priv key'i olmadığı için mesaj imzalayamam falan filan.
Güncel sistemde bankaların bitcoin'i entegre etmemeleri için yüzlerce farklı sebep var. Regüle edilmiyor olması bunların başında geliyor.
Haa bu kart konusunda şöyle bir şey olabilir ama;
Koç holding'in Paro kartı var, sadece anlaşmalı yerlerde geçen. Ciddi bir bitcoin işletmesi gider Koç'un kapısını çalar der ki kardeş senin şu paro kartlara bitcoin ile paropuan yükleyebilelim, bitcoin kullanıcıları da senin mağazalarından bu puanlarla alış veriş yapsınlar vs vs. (paro kartlar mastercard veya visa değil doğrudan kendi kartları, (yapı kredinin paro özellikli kredi kartları hariç)).
Böyle bir sistem bana göre daha makul ve olası bürokrasi çok daha az.
Bunu yapmak için güncel sistemi değiştirmeye gerek yok, Bitcoin'i bir döviz olarak sistemlerine tanıtmaları yeterli.
Legal sıkıntısı olacağını çok düşünmüyorum.
a) Sözleşme imzalatırsın, yasadışı kumar ya da farklı sitelerden elde edilen bitcoinleri hesabınıza aktarırsanız hakkınızda yapılacak işlemlerden siz sorumlusunuz.
b) Aylık en fazla aktarılacak btc miktarını sınırlarsınız , kara para aklama
c) Veya sisteme madencilik , trade gibi opsiyonlarla hesabına btc aktarma imkanı sağlarsın , bu da geriye dönük vergi hesaplamasında kolaylık sağlar.
D) Ya da hiç yukarıdakilerle uğraşmazsın , Sisteme BTC girişini yasaklarsın , sadece iş bankasından alınıp satılabilir , ya da kullanıcılar arası havale yapılabilir ve banka içi bütün işlemleri off blockchain yaparsın.BTC belli bir miktarın üzerine ulaşırsa kendi cüzdanına aktarma opsiyonu sunarsın.
Bence en büyük sıkıntı cesaret eksikliği.
Hiçbir kodaman banka yöneticisinde bitcoini kendi bankalarına entegre etmek için gerekli cesaret kolay kolay bulunmaz. Çünkü tamamen deneysel bir ürüne , kar edip edemeyeceği belli olmayan bir şeye, ortada bu kadar farklı haberler dolanırken 50 yaşın üzerinde bir yönetici riske girip de yatırım yapmaz. Bir de sene sonu zaten temettüsünü alıyorsa çok da önemli değildir böyle şeyler.
Tabi bir de şu risk var ; banka kendi sistemlerine entegre ettikten bir süre sonra kullanıcılar bitcoini bankasız da kullanabileceklerini farkedince bankayla olan ilişiklerini de kesebilirler. Bu da bankacılığın ciddi zarar görmesi anlamına geleceğinden , bankaların kolay kolay yanaşması mümkün değil.
Paro kart yerine zamanında bu ticket ları düşünmüştüm. PARO ya göre daha fazla kullanılıyor. Bir kaç ay önce ticket la ilgili bir haber çıkmıştı. Restoranlar çok fazla komisyon ödüyorlarmış (%8-15 arası gibi bir rakamdı yanlış hatırlamıyorsam) Bir de üzerine cihaz kirası alıyorlarmış her ay. Ben de o zamanlar ticket yerine BTC ödemesi içeren alternatif ödeme sistemini düşünmüştüm biraz.