Mene zanima slljedece. Kupiuum BTC za 100 Eura i prebacim na neki exchange. Ja tamo trgujem sa npr BTC i ETH. Meni to krene i recimo nakon 6 mjeseci ja sada imam BTC koji vrijedi 500 Eura i ja sa time kupim zlato. Kako meni sada porezna može nabit porez kada ja niti u jednom trenutku nisam imao FIAT? Onih 100 Eura na početku imam legalno od place, kasnije nisam BTC pretvarao u novac.
Ili ovo. Ja sam kupio BTC prije par godina za 10 Eura. On danas vrijedi 5000 Eura (karikiram) i ja time kupim zlato. Kako oni meni mogu oporezivati išta ako je išlo 10 Eura -> BTC -> 100g zlata.
OK, čini se da se ovdje vrtimo ''u krug'' jer o temi raspravljaju oni koji nikad u životu nisu osobno platili porez niti su ikada bili u poreznoj, i ne razumiju kako porezna ''razmišlja'' i postupa.
Ono što vi mislite da je bitno i važno, za poreznu nije uopće relevantno ni važno.
Porezna služba RH ne postupa po ničijoj ''logici'' ni zdravom razumu već su dužni postupati po poreznom zakonu RH.
Po tom zakonu, se plaćaju porezi i ostali doprinosi, i to je jedini kriterij po kojem se porezna vodi, a ne po vašim ''razmišljanjima'' i pretpostavkama.
Dakle, ako ja primam plaću, moj poslodavac za mene plaća porez na dohoda, prirez i sve doprinose.
Ako radim honorarno, ili po ugovoru o djelu, ili sam samozaposlen i sl. ili primam drugi dohodak u tuzemstvu ili inozemstvu, tada sam po zakonu obvezan svaki takav prihod putem joppd obrasca prijaviti poreznoj u zakonskom roku od 8 dana, te platiti predujam poreza na dohodak, prirez i doprinose.
Da, u poreznom zakonu su predviđena i neke iznimke recimo uveli su paušal za iznajmljivače apartmana na moru ili nema poreza na transakcije sa zlatom i sl. no uopće nije problem u tome, ne razumijete što je problem.
Porezna ima uvid ne samo u vaše bankovne račune, već i u svaku prodaju ili kupnju bilo čega u RH, i kuća i stanova, auta, računala, iznajmljivanja apartmana...
Imaju i vlastiti računalni program u kojem traži bilo kakva ''odstupanja'' u prihodima i prijavljenoj imovini, u odnosu na obavljene transakcije.
Dakle, ako vi nemate prijavljenu nikakvu imovinu ili nema podataka da ste išta prodali, a nema podataka da imate i bilo kakvih drugih prihoda, od rada ili od kapitala, a porezna vidi da ste kupili auto, kuću, platili skupo ljetovanje, računalo i sl. jasno da će vas program ''izdvojiti'' i da će porezna pokrenuti provjeru odakle vam novci i da li imate neprijavljenih prihoda, na koje niste platili porez, niti ga prijavili.
Dakle,
i tu je ključni dio cijele priče, da bi poreznoj mogli dokazati neki prihod, to možete samo na temelju
vjerodostojne zakonske isprave a to može biti platna lista vašeg poslodavca, prodajni nalog vašeg brokera ili potvrda o vlasništvu nad dionicama središnje depositarne agencije, vlasnički list iz gruntovnice i kupoprodani ugovor, rješenje o nasljeđivanju...
Što ćete vi poreznoj moći pokazati kao
vjerodostojnu ispravu u slućaju zarade od mininga ili bitcoina?
Screen shoot vašeg btc walleta ili broj transakcije?
Ne budite smiješni.
U poreznoj će vas ismijati i odrapiti vam kaznu zbog porezng prekršaja, jer imate neprijavljeni prihod kojeg ne možete dokazati vjerodostojnom zakonskom ispravom.
I naravno, po njihovoj procjeni, osim kazne morat ćete platiti i sve zaostatke predujma poreza na dohodak, prireza i doprinosa.
Dokle god se to ne promijeni, i naša država konačno ne uđe u 21. stoljeću, to će biti tako i vi ništa po tom pitanju ne možete učiniti.
Vi nemate pojma koliko sam se ja namučio dok sam poreznoj ''dokazao'' svoju zaradu sa Interneta, a radi se o puno jasnijoj i čistijoj stvari, honorarnoj zaradi od firme u inozemstvu, koja mi još redovno na email šalje isplatnice na ime i s obračunom, a mogao sam pokazati i bankovni izvadak sa svim transakcijama i dokazima o uplatitelju...
Jedva sam ih nagovorio da bankovni izvadak domaće banke i isplatnicu sa obračunom iz inozemstva, prihvate kao vjerodostojne isprave i kao dokaz obavljenog posla i isplate.
A vi bi im zaradu sa bitcona dokazivali čime, slikom vašeg btc walleta?
Kada sam si išao isplaćivati bitcoin, nisam to smio raditi direktno već preko paypala, opet zbog vjerodostojne zakonske isprave koju će porezna prihvatiti kao dokaz porijekla novca.
Ukratko, na pitanje odakle vam novac, ako kažete od zlata, na slijedeće logično pitanje odakle vam prihodi da kupite zlato, nema načina da poreznoj dokažete porijeklo tog novca i tu 'padate'' što god vi sada mislili o tome.
Osobno,netko iz porezne će možda i skužiti o čemu vi to pričate, ali simpatije su jedno a porezni zakon RH nešto sasvim drugo a porezna služba mora postupati po zakonu a ne po simpatijama.
Ovo je vrlo ozbiljna tema i molim vas da ne dijelite ovdje svoja vlastita, osobna razmišljanja i ideje i tako dovodite u zabludu druge, već da iznosite samo činjenice koje ste osobno provjerili i znate. Hvala na razumijevanju!Jasno, postoji i mogućnost da novac od mininga i bitcoina uopće ne trošite i da ga, kao naši ''stari'' držite u slamarici ili zakopanog u vrtu ali koji je onda uopće smisao zarađivanja novca, ako ga ne možete slobodno trošiti?
Prijavite, platite porez i živite i trošite slobodno i bez briga zbog porezne